MANİSA KEBABI’NI İŞİN USTASINDAN ÖĞRENİN

ÖZEL RÖPORTAJ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 15.02.2017 - 09:47, Güncelleme: 15.02.2017 - 09:47
 

MANİSA KEBABI’NI İŞİN USTASINDAN ÖĞRENİN

Manisalıların en sevdiği lezzetlerden biri olan Manisa Kebabı’nın tarifi ve tarihçesi, işin ustasından Manisa’da Denge Gazetesi okuyucuları için anlatıldı. Yıllar önce Arabistan’dan Manisa’ya gelen Halil İbrahim Usta’nın bu lezzeti Manisa’ya armağan ettiğini belirten Manisaspor Kebapçısı Hüseyin Şengül’den özel tarifler aldık.
Makedonya’dan 12 yaşında ailesi İle Türkiye’ye muhacir olarak gelen Hüseyin Şengül; ‘Manisa’ya gelen ziyaretçilerin tadına bakmadan gitmedikleri Manisa Kebabı’nın geçmişi Arabistan’a dayanıyor. Arabistan’dan gelen Arap kökenli Halil İbrahim Usta, Manisa’da bir dükkan açıyor. Zamanla şişte pişirdiği Manisa Kebabı vazgeçilmez bir lezzet haline geliyor.  Kebabımızın mucidi Halil İbrahim Usta’nın yanında zamanla Bekir Mersinli, Hüseyin Usta, Osman Usta, Gülcemal Usta ve Naci Ezel’den gibi isimler yetişmeye başlıyor. Ben de Bekir Mersinli’nin yetiştirdiği kalfalardanım. 1956 yılından beri Bekir Usta’dan aldığım ustalık beratımı günümüze kadar taşıdığım ve taşıyacağım.’ dedi.   ‘KEBABINDA HERŞEYİN EN İYİSİ VAR’ Manisaspor Kebapçısı’nın Manisa’da ayrı bir yeri de olduğunu belirten Hüseyin Usta şöyle devam etti; ‘Kaliteden ödün vermem. Etimi özenle alırım, yüzde doksan oranında süt danasının ön kolundan, yüzde onluk kısmını ise kuzunun döş kısmından alıp, kıymamı iki kez kıyıyorum ve çok az tuz atıyorum. Kıymamı güzelce yoğurduktan sonra kebabımı şişe takıyorum ve hiç bekletmeden servis ediyorum. Tereyağımı Yuntdağı Yöresi’nde yapılan yayık tereyağından eritiyorum. Malzemelerimi özenle seçiyorum ki ortaya çıkan lezzet damaklarda kalsın.”   ‘MANİSA KEBABI DENGELİ ATEŞ SEVER’ Hüseyin Usta gelecek kuşaklara Manisa Kebabı ile ilgili tüyolarda vermeyi ihmal etmedi; “Manisa Kebabı hızlı ateşte olmaz. Hızlı ateşte pişen şiş köfteler lezzet vermez. Dengeli kömür ateşinde şiş köfteler pişerken etin bıraktığı suları pidelere bastırarak pideleri et suyuna bulamanız gerekir. Yunt Dağı’ndan aldığımız yayık tereyağını aldığımız gibi kullanamıyoruz. Büyük bir kaba boşaltıp içine çok az tuz atıp yoğuruyoruz ve öyle eritiyoruz.” dedi.   BAKIR KAPLARIN BİR SEBEBİ VAR Manisa Kebabı’nın mutlaka bakır kaplarda servis edilmesini gerektiğini belirten Hüseyin Usta; “Porselen veya diğer tabaklarda kebap üzerine dökülen tereyağı donar ama bakır kata donmaz.  Bunu unutmasınlar ve son olarak Manisa Kebabı’nın en önemli noktalarından biri Manisa dağlarında yetişen sumaktır.’diyerek müşterilerine lezzetli sunumlar hazırlamak için tezgâhının başına geçti.          
Manisalıların en sevdiği lezzetlerden biri olan Manisa Kebabı’nın tarifi ve tarihçesi, işin ustasından Manisa’da Denge Gazetesi okuyucuları için anlatıldı. Yıllar önce Arabistan’dan Manisa’ya gelen Halil İbrahim Usta’nın bu lezzeti Manisa’ya armağan ettiğini belirten Manisaspor Kebapçısı Hüseyin Şengül’den özel tarifler aldık.
Makedonya’dan 12 yaşında ailesi İle Türkiye’ye muhacir olarak gelen Hüseyin Şengül; ‘Manisa’ya gelen ziyaretçilerin tadına bakmadan gitmedikleri Manisa Kebabı’nın geçmişi Arabistan’a dayanıyor. Arabistan’dan gelen Arap kökenli Halil İbrahim Usta, Manisa’da bir dükkan açıyor. Zamanla şişte pişirdiği Manisa Kebabı vazgeçilmez bir lezzet haline geliyor.  Kebabımızın mucidi Halil İbrahim Usta’nın yanında zamanla Bekir Mersinli, Hüseyin Usta, Osman Usta, Gülcemal Usta ve Naci Ezel’den gibi isimler yetişmeye başlıyor. Ben de Bekir Mersinli’nin yetiştirdiği kalfalardanım. 1956 yılından beri Bekir Usta’dan aldığım ustalık beratımı günümüze kadar taşıdığım ve taşıyacağım.’ dedi.
 
‘KEBABINDA HERŞEYİN EN İYİSİ VAR’
Manisaspor Kebapçısı’nın Manisa’da ayrı bir yeri de olduğunu belirten Hüseyin Usta şöyle devam etti; ‘Kaliteden ödün vermem. Etimi özenle alırım, yüzde doksan oranında süt danasının ön kolundan, yüzde onluk kısmını ise kuzunun döş kısmından alıp, kıymamı iki kez kıyıyorum ve çok az tuz atıyorum. Kıymamı güzelce yoğurduktan sonra kebabımı şişe takıyorum ve hiç bekletmeden servis ediyorum. Tereyağımı Yuntdağı Yöresi’nde yapılan yayık tereyağından eritiyorum. Malzemelerimi özenle seçiyorum ki ortaya çıkan lezzet damaklarda kalsın.”
 
‘MANİSA KEBABI DENGELİ ATEŞ SEVER’
Hüseyin Usta gelecek kuşaklara Manisa Kebabı ile ilgili tüyolarda vermeyi ihmal etmedi; “Manisa Kebabı hızlı ateşte olmaz. Hızlı ateşte pişen şiş köfteler lezzet vermez. Dengeli kömür ateşinde şiş köfteler pişerken etin bıraktığı suları pidelere bastırarak pideleri et suyuna bulamanız gerekir. Yunt Dağı’ndan aldığımız yayık tereyağını aldığımız gibi kullanamıyoruz. Büyük bir kaba boşaltıp içine çok az tuz atıp yoğuruyoruz ve öyle eritiyoruz.” dedi.
 
BAKIR KAPLARIN BİR SEBEBİ VAR
Manisa Kebabı’nın mutlaka bakır kaplarda servis edilmesini gerektiğini belirten Hüseyin Usta; “Porselen veya diğer tabaklarda kebap üzerine dökülen tereyağı donar ama bakır kata donmaz.  Bunu unutmasınlar ve son olarak Manisa Kebabı’nın en önemli noktalarından biri Manisa dağlarında yetişen sumaktır.’diyerek müşterilerine lezzetli sunumlar hazırlamak için tezgâhının başına geçti.
 
 
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.