Ağız kokusu sosyal yaşamı etkiliyor

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 30.01.2018 - 12:00, Güncelleme: 30.01.2018 - 12:00
 

Ağız kokusu sosyal yaşamı etkiliyor

Diş Hekimi Hakkı Emre Harbalıoğlu, açlık, böbrek yetmezliği, diyabet(şeker hastalığı), karaciğer, mide, bademcik ve diş rahatsızlıkları gibi birçok etkenin ağız kokusuna yol açabileceğini söyledi.
Genellikle ağız kokusu olarak bilinen “rahatsız edici nefes kokusu”nun kadınlarda ve erkeklerde her yaşta görülen bir sağlık sorunu olduğunu belirten Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğinden Dt. Hakkı Emre Harbalıoğlu, “Bireylerin sosyal yaşamlarını ve psikolojik durumlarını olumsuz etkileyebilen bu durum, doğru ağız ve diş bakımının yapılmasına karşın geçmediği takdirde akla ilk olarak mide rahatsızlıkları gelmelidir. Nefesin geçici olarak kötü kokması aç kalmakla veya bir boğaz enfeksiyonuyla da ilişkili olabilir” dedi.  Beslenme sonrasında ve sabah uyanınca oluşan ağız kokusunun, fizyolojik ağız kokusu olarak tanımlandığını ve bir hastalık belirtisi olmadığını ifade eden Dt. Hakkı Emre Harbalıoğlu, “Bunun dışında meydana gelen ağız kokusu genellikle bir hastalık belirtisi olarak kabul edilir” diye konuştu.  Dt. Harbalıoğlu, konuya dair şu bilgileri verdi: “Ağız kokusunun giderilmesinde evde dikkat etmemiz gereken bazı hijyen kuralları vardır. Örneğin diş ve dil temizliğine çok dikkat edilmelidir. Ana yemek öğünleri kesinlikle atlanmamalıdır. Ara öğünlerde meyve tüketimi yapılmalıdır. Gün içerisinde bol su tüketilmelidir. Soğan, sarımsak gibi gıdalardan sonra muhakkak dişler fırçalanmalıdır. Sigaranın ağız kokusuna neden olduğu aşikardır. Bu nedenle sigara bırakılmalı ya da azaltılmalıdır. Tükürük ağız kokusu ile savaşmanın en iyi yollarından biri olduğundan şekersiz sakız çiğnemek ağız temizliğine yardımcı olur. Ağız kokusunun giderilmesinde öncelikle aslında en önemli husus kötü kokunun kaynağının bulunmasıdır. Bu noktada dahiliye ya da ağız ve diş sağlığı hekimlerinden destek alabilirsiniz.”
Diş Hekimi Hakkı Emre Harbalıoğlu, açlık, böbrek yetmezliği, diyabet(şeker hastalığı), karaciğer, mide, bademcik ve diş rahatsızlıkları gibi birçok etkenin ağız kokusuna yol açabileceğini söyledi.
Genellikle ağız kokusu olarak bilinen “rahatsız edici nefes kokusu”nun kadınlarda ve erkeklerde her yaşta görülen bir sağlık sorunu olduğunu belirten Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğinden Dt. Hakkı Emre Harbalıoğlu, “Bireylerin sosyal yaşamlarını ve psikolojik durumlarını olumsuz etkileyebilen bu durum, doğru ağız ve diş bakımının yapılmasına karşın geçmediği takdirde akla ilk olarak mide rahatsızlıkları gelmelidir. Nefesin geçici olarak kötü kokması aç kalmakla veya bir boğaz enfeksiyonuyla da ilişkili olabilir” dedi. 
Beslenme sonrasında ve sabah uyanınca oluşan ağız kokusunun, fizyolojik ağız kokusu olarak tanımlandığını ve bir hastalık belirtisi olmadığını ifade eden Dt. Hakkı Emre Harbalıoğlu, “Bunun dışında meydana gelen ağız kokusu genellikle bir hastalık belirtisi olarak kabul edilir” diye konuştu. 

Dt. Harbalıoğlu, konuya dair şu bilgileri verdi: “Ağız kokusunun giderilmesinde evde dikkat etmemiz gereken bazı hijyen kuralları vardır. Örneğin diş ve dil temizliğine çok dikkat edilmelidir. Ana yemek öğünleri kesinlikle atlanmamalıdır. Ara öğünlerde meyve tüketimi yapılmalıdır. Gün içerisinde bol su tüketilmelidir. Soğan, sarımsak gibi gıdalardan sonra muhakkak dişler fırçalanmalıdır. Sigaranın ağız kokusuna neden olduğu aşikardır. Bu nedenle sigara bırakılmalı ya da azaltılmalıdır. Tükürük ağız kokusu ile savaşmanın en iyi yollarından biri olduğundan şekersiz sakız çiğnemek ağız temizliğine yardımcı olur. Ağız kokusunun giderilmesinde öncelikle aslında en önemli husus kötü kokunun kaynağının bulunmasıdır. Bu noktada dahiliye ya da ağız ve diş sağlığı hekimlerinden destek alabilirsiniz.”
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.