AKILLI TELEFON KULLANIRKEN EL SİNİRLERİNE DİKKAT!

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 28.08.2017 - 09:08, Güncelleme: 28.08.2017 - 09:08
 

AKILLI TELEFON KULLANIRKEN EL SİNİRLERİNE DİKKAT!

Uzmanlar, akıllı telefonu özellikle bağımlılık düzeyinde kullananların el sinirlerinden kaynaklanan sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekiyor. 
 Nöroloji Uzmanı Dr. Faik İlik ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Büyükgöl, akıllı telefon kullanımının etkileri ile ilgili yaptıkları ve 2017 uluslararası kongrede poster olarak sunulan çalışma hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Büyükgöl, akıllı telefon kullanımının arttığını söyleyerek, “Biliyorsunuz ki akıllı telefonların satış rakamlarıyla değerlendirildiğinde günümüzde ne kadar önemli bir noktaya ulaştığını görmekteyiz. Şu an dünyada 1,5 milyardan fazla akıllı telefon kullanan kişi mevcut. Akıllı telefonlar insan hayatını kolaylaştırmaktadır. Son yıllarda akıllı telefon kullanımı giderek artmaktadır. 2012‘de yapılan bir çalışmada akıllı telefon kullanım oranının yüzde 79 olduğu gösterilmiştir. Yani akıllı telefon kullanımının gittikçe arttığı görülmektedir” ifadelerini kullandı. Çalışmalarında akıllı telefon kullanımının el sinirleri üzerindeki etkisinin amaçlandığını belirten Uzm. Dr. Faik İlik de, “Çalışmamızda akıllı telefon kullanımının medyan sinir üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. 40 akıllı telefon, 22 klasik cep telefonu kullanan toplam 62 kişi çalışmamıza dahil edildi. Çalışmamızda akıllı telefon kullanım sıklığı kullanımına bağlı el kaslarındaki ağrı, fonksiyonel durum, çeşitli bilimsel skalalarla değerlendirildi. Medyan sinir fonksiyonu ise sinir ileti çalışmaları EMG cihazında sinir ileti çalışmalarıyla değerlendirildi. Çalışmamızdaki sonuçlara göre eski tip cep telefonu kullananlara göre akıllı telefon kullanımının medyan sinir üzerine etkisi daha azdır. Ama şöyle de bir durum var; akıllı telefon kullanımının sıklığı arttıkça bu etkilenmenin daha fazla arttığını gözlemledik. Bu yüzden akıllı telefonu özellikle bağımlılık düzeyinde kullananlar sağ el dış parmaklarında uyuşma olması durumunda özellikle elekrofizyolik inceleme yapılması gerekmektedir. Bu hastaların nöroloji uzmanları tarafından takip edilmesini önermekteyiz” şeklinde konuştu. Uzman Dr. İlik, “Devamlı akıllı telefon kullanımı sonucunda medyan sinir, bizim karpal tünel dediğimiz bilek seviyesinde bir noktada sık harekete bağlı olarak sıkışması meydana gelebilir. Bu sıkışmaya bağlı olarak da bu sinirin devam ettiği hareket ettirdiği kaslarda fonksiyonel bozukluk görülebilir. Ayrıca duysal bozukluklarda hissetmede azalma, belki yanma, karıncalanma gibi semptomlar da görülebilir. Sonuç olarak akıllı telefonlar eski tip telefonlara göre kullanımı daha kolaydır ve daha fonksiyoneldir ama bildiğiniz gibi birçok sosyal uygulama ile birlikte bu telefonların kullanımı çok fazla artmıştır. Bu yüzden de kullanırken kendimize sınır getirmemiz, el siniri açısından faydası olacaktır” dedi.
Uzmanlar, akıllı telefonu özellikle bağımlılık düzeyinde kullananların el sinirlerinden kaynaklanan sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekiyor. 
 Nöroloji Uzmanı Dr. Faik İlik ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Büyükgöl, akıllı telefon kullanımının etkileri ile ilgili yaptıkları ve 2017 uluslararası kongrede poster olarak sunulan çalışma hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Büyükgöl, akıllı telefon kullanımının arttığını söyleyerek, “Biliyorsunuz ki akıllı telefonların satış rakamlarıyla değerlendirildiğinde günümüzde ne kadar önemli bir noktaya ulaştığını görmekteyiz.

Şu an dünyada 1,5 milyardan fazla akıllı telefon kullanan kişi mevcut. Akıllı telefonlar insan hayatını kolaylaştırmaktadır. Son yıllarda akıllı telefon kullanımı giderek artmaktadır. 2012‘de yapılan bir çalışmada akıllı telefon kullanım oranının yüzde 79 olduğu gösterilmiştir. Yani akıllı telefon kullanımının gittikçe arttığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Çalışmalarında akıllı telefon kullanımının el sinirleri üzerindeki etkisinin amaçlandığını belirten Uzm. Dr. Faik İlik de, “Çalışmamızda akıllı telefon kullanımının medyan sinir üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. 40 akıllı telefon, 22 klasik cep telefonu kullanan toplam 62 kişi çalışmamıza dahil edildi. Çalışmamızda akıllı telefon kullanım sıklığı kullanımına bağlı el kaslarındaki ağrı, fonksiyonel durum, çeşitli bilimsel skalalarla değerlendirildi. Medyan sinir fonksiyonu ise sinir ileti çalışmaları EMG cihazında sinir ileti çalışmalarıyla değerlendirildi. Çalışmamızdaki sonuçlara göre eski tip cep telefonu kullananlara göre akıllı telefon kullanımının medyan sinir üzerine etkisi daha azdır. Ama şöyle de bir durum var; akıllı telefon kullanımının sıklığı arttıkça bu etkilenmenin daha fazla arttığını gözlemledik. Bu yüzden akıllı telefonu özellikle bağımlılık düzeyinde kullananlar sağ el dış parmaklarında uyuşma olması durumunda özellikle elekrofizyolik inceleme yapılması gerekmektedir. Bu hastaların nöroloji uzmanları tarafından takip edilmesini önermekteyiz” şeklinde konuştu.


Uzman Dr. İlik, “Devamlı akıllı telefon kullanımı sonucunda medyan sinir, bizim karpal tünel dediğimiz bilek seviyesinde bir noktada sık harekete bağlı olarak sıkışması meydana gelebilir. Bu sıkışmaya bağlı olarak da bu sinirin devam ettiği hareket ettirdiği kaslarda fonksiyonel bozukluk görülebilir. Ayrıca duysal bozukluklarda hissetmede azalma, belki yanma, karıncalanma gibi semptomlar da görülebilir. Sonuç olarak akıllı telefonlar eski tip telefonlara göre kullanımı daha kolaydır ve daha fonksiyoneldir ama bildiğiniz gibi birçok sosyal uygulama ile birlikte bu telefonların kullanımı çok fazla artmıştır. Bu yüzden de kullanırken kendimize sınır getirmemiz, el siniri açısından faydası olacaktır” dedi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.