ANKSiYETE

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 22.12.2017 - 10:39, Güncelleme: 22.12.2017 - 10:39
 

ANKSiYETE

Temeli psikolojik olan ancak bedensel belirtileri de bulunabilen bir hastalık; Anksiyete hastalığı her zaman gündemde. Temeli psikolojik olan ancak bedensel belirtileri de bulunabilen anksiyete, ünlü isimlerle birlikte haberlere de konu oluyor. Anksiyetenin toplumun %18'ini etkilediğine inanılıyor. Peki, anksiyete hastalığı nedir, nasıl anlaşılabilir? Özel Gediz Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Nail Sarıoğlu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kişi sorunlarıyla baş edemiyorsa, sıkıntıları bitmiyorsa, yaşam kalitesi düşüyorsa mutlaka doktora gitmeli. Hastalığın bu denli artmasının nedeni çarpık yaşantılar, yoğun, stresli iş temposu ve kalitesiz yaşam biçimleridir. Anksiyeteyi dikkate almayıp, tedavi olmayan hastaların durumu gittikçe daha ağır sonuçlara varmaktadır. Hastanın tüm hayatının yanısıra iş hayatı, aile hayatı da çok fazla olumsuz şekilde etkilenmektedir. Anksiyete, yaşanan iç çatışmaların sonucudur Anksiyete bozukluğu ya da kaygı bozukluğu; kişinin işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen çeşitli korku, kaygı veya anksiyete bozukluklarına verilen genel kapsamlı bir addır. Nedeni belli olmayan tedirginlik hali olarak da açıklanabilir. Anksiyete bazı kuramcılara göre yaşanan iç çatışmaların sonucudur. Psikiyatride bir grup hastalığın genel adıdır. Bu tür bozuklukların toplumun %18'ini etkilediğine inanılmaktadır. Anksiyete aslında herkesin zaman zaman hissettiği normal ve yaygın bir duygudur. Anksiyete, kişinin günlük hayatındaki işlevselliğini olumsuz yönde etkilemeye başladığı zaman sorun olarak kabul edilir. Anksiyete nasıl tanımlanır ? Terleme, titreme, çarpıntı gibi bedensel belirtileri görülebilir. Başına kötü bir şey geleceğini düşünme, rezil olmaktan veya komik duruma düşmekten korkma gibi düşünsel, fakat çoğu kez nedeni belirsiz, tanımlanamayan bir gerginlik durumudur. Anksiyete, genelde kavramsal, somatik, duygusal ve davranışsal bileşenlere sahip olmak biçiminde tanımlanır. Kan basıncı ve kalp atışının artması, terleme, ana kas gruplarına ani kan akışının hücum etmesi nedeniyle kaslarda gerginlik, bağışıklık ve sindirim sistemi fonksiyonlarının yavaşlaması gibi fiziksel etkileri vardır. Bunlara ek olarak mide bulantısı, el ve ayaklarda soğukluk, titreme -üşüme hissedilir. Duygusal açıdan ise hastalık korku ve panik hissine neden olur. Kişi her şeyi olabilecek en olumsuz yönüyle ele alır, moral seviyesi en alt düzeydedir. Anksiyete hastalığının tedavisi nasıl olur ? Tedavi süreci, hasta ve doktorunun birbirine güvenerek başlayacağını bir dönemdir. Hasta, doktorunun önereceği ilaç ve diğer tadavi yöntemlerini aksatmadan yerine getirmelidir. Tedavi sonucu hasta, yaşam kalitesini arttırıp daha mutlu ve sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirebilmektedir.    
Temeli psikolojik olan ancak bedensel belirtileri de bulunabilen bir hastalık; Anksiyete hastalığı her zaman gündemde. Temeli psikolojik olan ancak bedensel belirtileri de bulunabilen anksiyete, ünlü isimlerle birlikte haberlere de konu oluyor. Anksiyetenin toplumun %18'ini etkilediğine inanılıyor. Peki, anksiyete hastalığı nedir, nasıl anlaşılabilir? Özel Gediz Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Nail Sarıoğlu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kişi sorunlarıyla baş edemiyorsa, sıkıntıları bitmiyorsa, yaşam kalitesi düşüyorsa mutlaka doktora gitmeli. Hastalığın bu denli artmasının nedeni çarpık yaşantılar, yoğun, stresli iş temposu ve kalitesiz yaşam biçimleridir. Anksiyeteyi dikkate almayıp, tedavi olmayan hastaların durumu gittikçe daha ağır sonuçlara varmaktadır. Hastanın tüm hayatının yanısıra iş hayatı, aile hayatı da çok fazla olumsuz şekilde etkilenmektedir.

Anksiyete, yaşanan iç çatışmaların sonucudur
Anksiyete bozukluğu ya da kaygı bozukluğu; kişinin işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen çeşitli korku, kaygı veya anksiyete bozukluklarına verilen genel kapsamlı bir addır. Nedeni belli olmayan tedirginlik hali olarak da açıklanabilir. Anksiyete bazı kuramcılara göre yaşanan iç çatışmaların sonucudur. Psikiyatride bir grup hastalığın genel adıdır. Bu tür bozuklukların toplumun %18'ini etkilediğine inanılmaktadır. Anksiyete aslında herkesin zaman zaman hissettiği normal ve yaygın bir duygudur. Anksiyete, kişinin günlük hayatındaki işlevselliğini olumsuz yönde etkilemeye başladığı zaman sorun olarak kabul edilir.

Anksiyete nasıl tanımlanır ?
Terleme, titreme, çarpıntı gibi bedensel belirtileri görülebilir. Başına kötü bir şey geleceğini düşünme, rezil olmaktan veya komik duruma düşmekten korkma gibi düşünsel, fakat çoğu kez nedeni belirsiz, tanımlanamayan bir gerginlik durumudur. Anksiyete, genelde kavramsal, somatik, duygusal ve davranışsal bileşenlere sahip olmak biçiminde tanımlanır. Kan basıncı ve kalp atışının artması, terleme, ana kas gruplarına ani kan akışının hücum etmesi nedeniyle kaslarda gerginlik, bağışıklık ve sindirim sistemi fonksiyonlarının yavaşlaması gibi fiziksel etkileri vardır. Bunlara ek olarak mide bulantısı, el ve ayaklarda soğukluk, titreme -üşüme hissedilir. Duygusal açıdan ise hastalık korku ve panik hissine neden olur. Kişi her şeyi olabilecek en olumsuz yönüyle ele alır, moral seviyesi en alt düzeydedir.

Anksiyete hastalığının tedavisi nasıl olur ?
Tedavi süreci, hasta ve doktorunun birbirine güvenerek başlayacağını bir dönemdir. Hasta, doktorunun önereceği ilaç ve diğer tadavi yöntemlerini aksatmadan yerine getirmelidir. Tedavi sonucu hasta, yaşam kalitesini arttırıp daha mutlu ve sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirebilmektedir.
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.