ANNE KARNINDAKİ BEBEĞE BAŞARILI OPERASYON

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 18.12.2017 - 11:22, Güncelleme: 18.12.2017 - 11:22
 

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞE BAŞARILI OPERASYON

 Manisa’da 4 aylık hamile olan kadının idrar yollarında tıkanıklık bulunan bebeğine, anne karnındayken müdahalede bulunularak başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. 3 defa düşük yapan anne adayı bu kez bebeğini kucağına alacağı günü beklemeye başladı. 
İdrar yollarında tıkanıklık bulunan anne karnındaki bebeğe başarılı bir operasyonla şant takılarak, idrar yollarının açılması sağlandı. Manisa’nın Alaşehir ilçesinde ikamet eden S.D. (29) ve R.D. (23) çifti 4 ay önce çocuklarının olacağını öğrendi. Daha önce 3 kez düşük yapan anne adayı R.D.,kontrolleri için Alaşehir Devlet Hastanesine gitti. Burada doktorlar tarafından yapılan muayenede 4 aylık bebeğinin idrar yollarında tıkanıklık olduğu tespit edildi.  Yapılan tetkikler sonrası anne adayı R.D.’nin bebeği için  Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu tarafından anne karnında müdahale etme kararı alındı. Yaklaşık yarım saat süren operasyonda, anne karnındaki bebeğe şant takılarak, idrar yollarının açılması sağlandı. Operasyon sonrası konuşan  Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu, “Bu hasta daha önceden 3 kez düşük yapmış. Yaklaşık 4 aylık gebelik sürecindeyken Alaşehir Devlet Hastanesinde bebeğin idrarını yapamadığını ve karnındaki su miktarını çok azaldığını görmeleri üzerine bilim dalımıza sevk edilmiş ve burada yaptığımız incelemede bebeğini alt idrar yollarında tıkanıklık olduğunu tespit etmiştik. Bu tür gebelikler yaklaşık 3 bin ile 25 binde bir sıklıkla görülür. Biz böyle bir anomalinin erken olmasına rağmen var olup olmadığını anlayabilmek için önce anne karnına su verdik. Suni su oluşturduk. Bebek tekrardan hareket etmeye başladı. Biz bu şekilde bebeği daha detaylı inceleyebildik. İnşallah süreç olumlu devam ederse yaklaşık bir ay sonra çok daha detaylı taramamızı yapacağız. Değerlendirmemizde bebeğin alt idrar yollarındaki tıkanıklık tespit ettik. Bundan sonra idrarını yapamadığı takdirde böbrekleri çalışmamaya başlayacak ve bebek idrarının yapamamaktan eks olacaktı. Biz bebeğin idrar kesesiyle, içinde bulunduğu anne rahmindeki ortamını şant dediğimiz bir işlemle birleştirdik. Bebek bundan sonra idrarını anne karnına yapacak. Bebeğin anne karnında gelişebilmesi için hareket etmesi gerekir. Hareket etmeyen bebeğin adale sistemi çökeceği, aynı zamanda solunum kasları da zayıflayacağı için gebelik ilerlese bile bebek doğduktan sonra akciğerleri gelişmez ve bunları geliştirecek iğneler de hiçbir işe yaramaz. Bu bakımdan anne karnındaki bu sıvıyı arttırarak bu işlemi yaptık” dedi.
 Manisa’da 4 aylık hamile olan kadının idrar yollarında tıkanıklık bulunan bebeğine, anne karnındayken müdahalede bulunularak başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. 3 defa düşük yapan anne adayı bu kez bebeğini kucağına alacağı günü beklemeye başladı. 
İdrar yollarında tıkanıklık bulunan anne karnındaki bebeğe başarılı bir operasyonla şant takılarak, idrar yollarının açılması sağlandı. Manisa’nın Alaşehir ilçesinde ikamet eden S.D. (29) ve R.D. (23) çifti 4 ay önce çocuklarının olacağını öğrendi. Daha önce 3 kez düşük yapan anne adayı R.D.,kontrolleri için Alaşehir Devlet Hastanesine gitti. Burada doktorlar tarafından yapılan muayenede 4 aylık bebeğinin idrar yollarında tıkanıklık olduğu tespit edildi.  Yapılan tetkikler sonrası anne adayı R.D.’nin bebeği için  Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu tarafından anne karnında müdahale etme kararı alındı. Yaklaşık yarım saat süren operasyonda, anne karnındaki bebeğe şant takılarak, idrar yollarının açılması sağlandı.



Operasyon sonrası konuşan  Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu, “Bu hasta daha önceden 3 kez düşük yapmış. Yaklaşık 4 aylık gebelik sürecindeyken Alaşehir Devlet Hastanesinde bebeğin idrarını yapamadığını ve karnındaki su miktarını çok azaldığını görmeleri üzerine bilim dalımıza sevk edilmiş ve burada yaptığımız incelemede bebeğini alt idrar yollarında tıkanıklık olduğunu tespit etmiştik. Bu tür gebelikler yaklaşık 3 bin ile 25 binde bir sıklıkla görülür. Biz böyle bir anomalinin erken olmasına rağmen var olup olmadığını anlayabilmek için önce anne karnına su verdik. Suni su oluşturduk. Bebek tekrardan hareket etmeye başladı. Biz bu şekilde bebeği daha detaylı inceleyebildik. İnşallah süreç olumlu devam ederse yaklaşık bir ay sonra çok daha detaylı taramamızı yapacağız. Değerlendirmemizde bebeğin alt idrar yollarındaki tıkanıklık tespit ettik. Bundan sonra idrarını yapamadığı takdirde böbrekleri çalışmamaya başlayacak ve bebek idrarının yapamamaktan eks olacaktı. Biz bebeğin idrar kesesiyle, içinde bulunduğu anne rahmindeki ortamını şant dediğimiz bir işlemle birleştirdik. Bebek bundan sonra idrarını anne karnına yapacak. Bebeğin anne karnında gelişebilmesi için hareket etmesi gerekir. Hareket etmeyen bebeğin adale sistemi çökeceği, aynı zamanda solunum kasları da zayıflayacağı için gebelik ilerlese bile bebek doğduktan sonra akciğerleri gelişmez ve bunları geliştirecek iğneler de hiçbir işe yaramaz. Bu bakımdan anne karnındaki bu sıvıyı arttırarak bu işlemi yaptık” dedi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.