BEBEKLERDE YAŞANAN GAZ SANCILARI

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.05.2017 - 14:21, Güncelleme: 23.05.2017 - 14:21
 

BEBEKLERDE YAŞANAN GAZ SANCILARI

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Gezgin Akhan, yeni doğan bebeklerde sık rastlanan gaz sancısı konusunda annelere uyarılarda bulundu. 
Bebeğin sık ağlamasının geçiştirilmemesi gerektiğini ifade eden Akhan, ağlamanın şiddetli olması halinde krizlere yol açan başka hastalıklar olmaması için ayrıntılı bir muayene edilmesi ve gerekirse tetkik yapılması gerektiğini vurguladı. Gaz sancısının, sağlıklı pek çok bebekte hayatın ilk üç ayı içinde sıklıkla görülen bir durum olduğunu belirten Akhan, “Üç haftadan fazla, haftada en az üç gün, günde üç saati aşan huzursuzluk ve ağlama nöbetleri olarak tanımlanan gaz sancısı, doğumu izleyen, ilk üç ayda çok sık rastlanan bir yakınmadır. Bu durum bebeklerin yüzde 5-25’inde görülür. Karakteristik nöbet ani başlar, yüksek sesle ve sürekli ağlama gözlenir. Bebeğin yüzünde kızarma veya ağız çevresinde solukluk gözlenebilir. Nöbet bebeğin dışkı veya gaz çıkarması ile sonlanabileceği gibi tamamen yorulması ile de bitebilir. Ailelere verilmesi gereken en önemli mesaj, koliğin anne babanın tutumları sonucunda ortaya çıkmadığıdır. Anne ve baba her şeyi doğru yapsa bile durum tamamen aynı olabilir” şeklinde konuştu. Gazı olan ve sık ağlayan bebeklere yönelik yapılması gereken eylemleri söyleyen Akhan, “Bebekler, orta kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, gözde yabancı cisim, inek sütü alerjisi , kalp hastalıkları açısından muayene edilmelidir. Tedavide ilk olarak davranışsal taktikler denenebilir. Bebek kucakta, pusette, yatağında, 6 haftalıktan büyükse otomatik bebek salıncağında ritmik şekilde sallanabilir. Arabasıyla gezdirilebilir, bebeğin kanguru içinde ya da annenin ve babanın kucağında tutulması fayda sağlayabilir. Sarılmak, bebekte güven hissi uyandırır. Bu arada, sırtına, hafifçe, aralıklı olarak minik vuruşlar uygulamanın da yararı olur. Karına sıcak havlu uygulanabilir. Ilık banyo yaptırılabilir. Birçok bebek vantilatör ya da elektrik süpürgesinin sesiyle, rahim içinde duyduğu guruldamaların teyp kaydıyla, doğadaki seslerle ya da babalarının sesleriyle sakinleşebilmektedir. Okşanmaktan ve dokunulmaktan hoşlanan bebekler için masaj, sakinleştirici olabilir. Bitkisel çayların kolik tedavisinde etkili olduğunu gösteren çalışma az sayıdadır. Tek başına anne sütü ile beslenen bebeklerde diyet değişikliği yapmaya gerek yoktur. Anne sütü başlıca koruyucu faktördür. Her öğünde iki memeyi birden emzirmeye çalışmak bebeğin laktozdan zengin ön sütü aşırı almasına neden olduğu için gaz sancılarına yol açabilir. Bu nedenle bebek bir memeyi tamamen bırakana dek o memeden emzirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Gezgin Akhan, yeni doğan bebeklerde sık rastlanan gaz sancısı konusunda annelere uyarılarda bulundu. 

Bebeğin sık ağlamasının geçiştirilmemesi gerektiğini ifade eden Akhan, ağlamanın şiddetli olması halinde krizlere yol açan başka hastalıklar olmaması için ayrıntılı bir muayene edilmesi ve gerekirse tetkik yapılması gerektiğini vurguladı.

Gaz sancısının, sağlıklı pek çok bebekte hayatın ilk üç ayı içinde sıklıkla görülen bir durum olduğunu belirten Akhan, “Üç haftadan fazla, haftada en az üç gün, günde üç saati aşan huzursuzluk ve ağlama nöbetleri olarak tanımlanan gaz sancısı, doğumu izleyen, ilk üç ayda çok sık rastlanan bir yakınmadır. Bu durum bebeklerin yüzde 5-25’inde görülür. Karakteristik nöbet ani başlar, yüksek sesle ve sürekli ağlama gözlenir. Bebeğin yüzünde kızarma veya ağız çevresinde solukluk gözlenebilir. Nöbet bebeğin dışkı veya gaz çıkarması ile sonlanabileceği gibi tamamen yorulması ile de bitebilir. Ailelere verilmesi gereken en önemli mesaj, koliğin anne babanın tutumları sonucunda ortaya çıkmadığıdır. Anne ve baba her şeyi doğru yapsa bile durum tamamen aynı olabilir” şeklinde konuştu.

Gazı olan ve sık ağlayan bebeklere yönelik yapılması gereken eylemleri söyleyen Akhan, “Bebekler, orta kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, gözde yabancı cisim, inek sütü alerjisi , kalp hastalıkları açısından muayene edilmelidir. Tedavide ilk olarak davranışsal taktikler denenebilir. Bebek kucakta, pusette, yatağında, 6 haftalıktan büyükse otomatik bebek salıncağında ritmik şekilde sallanabilir. Arabasıyla gezdirilebilir, bebeğin kanguru içinde ya da annenin ve babanın kucağında tutulması fayda sağlayabilir. Sarılmak, bebekte güven hissi uyandırır. Bu arada, sırtına, hafifçe, aralıklı olarak minik vuruşlar uygulamanın da yararı olur. Karına sıcak havlu uygulanabilir. Ilık banyo yaptırılabilir. Birçok bebek vantilatör ya da elektrik süpürgesinin sesiyle, rahim içinde duyduğu guruldamaların teyp kaydıyla, doğadaki seslerle ya da babalarının sesleriyle sakinleşebilmektedir. Okşanmaktan ve dokunulmaktan hoşlanan bebekler için masaj, sakinleştirici olabilir. Bitkisel çayların kolik tedavisinde etkili olduğunu gösteren çalışma az sayıdadır. Tek başına anne sütü ile beslenen bebeklerde diyet değişikliği yapmaya gerek yoktur. Anne sütü başlıca koruyucu faktördür. Her öğünde iki memeyi birden emzirmeye çalışmak bebeğin laktozdan zengin ön sütü aşırı almasına neden olduğu için gaz sancılarına yol açabilir. Bu nedenle bebek bir memeyi tamamen bırakana dek o memeden emzirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.