ÇAY AĞACININ BİLİNMEYEN YÖNLERİ

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.09.2017 - 14:36, Güncelleme: 08.09.2017 - 14:36
 

ÇAY AĞACININ BİLİNMEYEN YÖNLERİ

Merkezinden Eczacı Gülay Fidaner, çay ağacı yağının çoğunlukla küçük kesikler, yaralar, cilt ve mantar enfeksiyonlarında kullanıldığını söyledi. 
Çay ağacının Melaleuca alternifolia ağacının yapraklarından elde edildiğini söyleyen Eczacı Gülay Fidaner, Avustralya ve Yeni Gine bölgelerinde yetişen bitki yerliler tarafından çok eskiden beri ilaç olarak kullanıldığını kaydederek, "Yaprak ve sürgünleri ezildiklerinde içerisindeki uçucu yağdan dolayı karakteristik bir koku yayarlar. Bitkinin bu kısımları damıtılarak uçucu yağı elde edilir" dedi. Çay ağacı yağı ile ilgili yeterli araştırma olmamasına rağmen, bazı çalışmalar enfeksiyonların önlenmesinde etkili ve tedavisinde yardımcı olduğunun ileri sürüldüğünü belirten Fidaner, "Harici olarak kullanılan çay ağacı yağı krem, merhem, sabun, şampuan, diş macunu, dudak balsamı olmak üzere çok sayıda vücut bakım ürününün içerisinde bulunur. İçerik olarak 60’dan fazla terpenoid içerir ve antiseptik özelliği olan terpinen-4-ol içeriğindeki önemli bir aktiftir ve en yüksek miktarda bulunur. Ayrıca alfa ve gama- terpinen, 1,8-sineol içerir. İçeriğideki monoterpenler sayesinde biyomembranlar ve membran proteinleriyle etkileşime girerek antibakteriyel, antifungal ve antiviral etki gösterir" şeklinde konuştu. Çay ağacı yağı çoğunlukla küçük kesikler, yaralar, cilt ve mantar enfeksiyonlarında kullanıldığının altını çizen Eczacı Gülay Fidaner, "Böcek ısırıkları, pamukçuk ve benzeri enfeksiyonlarda kullanılan ürünlerin içerisine katılan bir aktiftir. Klinik çalışmalarla da akne, sistit, Trichomonas vaginalis ve Candida albicans’a dayalı vajinal enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonlarında tedavi edici özelliği olabileceği gösterilmiştir. Antiseptik ve koruyucu olarak kozmetik ürünlerde kullanılır. Öksürük ve soğuk algınlığının, diş eti iltihabı, nazofarinjit, sedef hastalığı, sinüs tıkanıklığı, stomatit ve bademcik iltihabındaki geleneksel kullanımı deneysel ve klinik çalışmalarda desteklenmemiştir. Güneş vb. yanıklardaki kullanımı da yanlış bir uygulamadır" ifadelerini kullandı. "Çay ağacı yağı güvenlidir" Çay ağacı yağının topikal olarak haricen kullanımının güvenli olduğunu vurgulayan Fidaner, "Günlük olarak doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. Dahilen uygulamalarda ise dozu uzman kişiler tarafından belirlenmiş ürünler kullanılmalıdır. Cilde yüzde 100 saf yağ formunda uygulandığında, çay ağacı yağı içerisinde bulunan sineolden dolayı nadiren tahrişe neden olabilir ve bazı insanlarda alerjik bir döküntü geliştirebilir. Çay ağacı yağının en yüksek kalitedeki formları sineol miktarının %10’un altında olduğu karışımlardır. Sizde de döküntü geliştirebileceğinden endişe duyuyorsanız, önce cildinizin küçük bir bölgesinde yağı deneyin. Ayrıca çay ağacı yağını zeytin veya badem yağıyla seyreltebilirsiniz. Farklı bir ürün kullanıyorsanız ve çay ağacı yağıyla kombine etmeyi düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza bildirin. Kulaklarda kullanımı hasar oluşturabileceği için önerilmez. Hamileler ve emzirenler kullanmamalıdır" şeklinde sözlerini tamamladı.
Merkezinden Eczacı Gülay Fidaner, çay ağacı yağının çoğunlukla küçük kesikler, yaralar, cilt ve mantar enfeksiyonlarında kullanıldığını söyledi. 
Çay ağacının Melaleuca alternifolia ağacının yapraklarından elde edildiğini söyleyen Eczacı Gülay Fidaner, Avustralya ve Yeni Gine bölgelerinde yetişen bitki yerliler tarafından çok eskiden beri ilaç olarak kullanıldığını kaydederek, "Yaprak ve sürgünleri ezildiklerinde içerisindeki uçucu yağdan dolayı karakteristik bir koku yayarlar. Bitkinin bu kısımları damıtılarak uçucu yağı elde edilir" dedi.

Çay ağacı yağı ile ilgili yeterli araştırma olmamasına rağmen, bazı çalışmalar enfeksiyonların önlenmesinde etkili ve tedavisinde yardımcı olduğunun ileri sürüldüğünü belirten Fidaner, "Harici olarak kullanılan çay ağacı yağı krem, merhem, sabun, şampuan, diş macunu, dudak balsamı olmak üzere çok sayıda vücut bakım ürününün içerisinde bulunur. İçerik olarak 60’dan fazla terpenoid içerir ve antiseptik özelliği olan terpinen-4-ol içeriğindeki önemli bir aktiftir ve en yüksek miktarda bulunur. Ayrıca alfa ve gama- terpinen, 1,8-sineol içerir. İçeriğideki monoterpenler sayesinde biyomembranlar ve membran proteinleriyle etkileşime girerek antibakteriyel, antifungal ve antiviral etki gösterir" şeklinde konuştu.

Çay ağacı yağı çoğunlukla küçük kesikler, yaralar, cilt ve mantar enfeksiyonlarında kullanıldığının altını çizen Eczacı Gülay Fidaner, "Böcek ısırıkları, pamukçuk ve benzeri enfeksiyonlarda kullanılan ürünlerin içerisine katılan bir aktiftir. Klinik çalışmalarla da akne, sistit, Trichomonas vaginalis ve Candida albicans’a dayalı vajinal enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonlarında tedavi edici özelliği olabileceği gösterilmiştir. Antiseptik ve koruyucu olarak kozmetik ürünlerde kullanılır. Öksürük ve soğuk algınlığının, diş eti iltihabı, nazofarinjit, sedef hastalığı, sinüs tıkanıklığı, stomatit ve bademcik iltihabındaki geleneksel kullanımı deneysel ve klinik çalışmalarda desteklenmemiştir. Güneş vb. yanıklardaki kullanımı da yanlış bir uygulamadır" ifadelerini kullandı.

"Çay ağacı yağı güvenlidir"
Çay ağacı yağının topikal olarak haricen kullanımının güvenli olduğunu vurgulayan Fidaner, "Günlük olarak doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. Dahilen uygulamalarda ise dozu uzman kişiler tarafından belirlenmiş ürünler kullanılmalıdır. Cilde yüzde 100 saf yağ formunda uygulandığında, çay ağacı yağı içerisinde bulunan sineolden dolayı nadiren tahrişe neden olabilir ve bazı insanlarda alerjik bir döküntü geliştirebilir. Çay ağacı yağının en yüksek kalitedeki formları sineol miktarının %10’un altında olduğu karışımlardır. Sizde de döküntü geliştirebileceğinden endişe duyuyorsanız, önce cildinizin küçük bir bölgesinde yağı deneyin. Ayrıca çay ağacı yağını zeytin veya badem yağıyla seyreltebilirsiniz. Farklı bir ürün kullanıyorsanız ve çay ağacı yağıyla kombine etmeyi düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza bildirin. Kulaklarda kullanımı hasar oluşturabileceği için önerilmez. Hamileler ve emzirenler kullanmamalıdır" şeklinde sözlerini tamamladı.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.