ÇOÇUKLARDA GENETİK GÖZ BOZUKLUKLARINA DİKKAT

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 31.12.2017 - 12:46, Güncelleme: 31.12.2017 - 12:46
 

ÇOÇUKLARDA GENETİK GÖZ BOZUKLUKLARINA DİKKAT

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay, çocuklarda genetik göz bozukluklarına dikkat çekti. 
Atabay, “Bir çocuğa baktığımızda hemen annesine mi yoksa babasına mı benziyor diye düşünmeden edemiyoruz. Genelde anne babaya benzerken bazende aile içinde daha uzak bir akrabaya da benzetebilmekteyiz. Hastalıklar da bunun gibidir. Anne babada olan bir hastalık çocukta ortaya çıkabilir. Bazen ise anne baba hatta büyük anneler büyük babalar bile sağlıklı iken kuzendeki, uzak bir akrabadaki hastalığın bir benzeri çocukta görülebilmektedir” diye konuştu. Tüm genetik bilgilerimizin taşındığı kromozomlardaki özelliklerin sonraki nesillere aktarıldığını dile getiren Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay, “Ailede yüksek miyopi varlığı çocuklarda erken yaşlarda miyopi gelişmesine ve ilerlemesine neden olmaktadır. Bu nedenle ailede miyopi olan kişilerin çocuklarına miyopi gelişmesini geciktirebilmek amacıyla önerilerde bulunabilmekteyiz. Ailede astigmat varlığında çocukta da olma ihtimali hayli yüksektir. Bu konuda astigmatı azaltmak amacıyla yapabileceğimiz bir şey yoktur. Genetik olarak kodlandıysa göz rengi gibi değiştirmek mümkün değildir” diye konuştu. Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay, ailede hipermetropi ve göz tembelliği öyküsü var ise çocukluk çağında en önemli sorunlardan bir tanesi olduğunu ifade ederek, “Akrabalarda göz tembelliği nedeniyle tedavi alan kişi varlığı bizim çok daha şüpheci olarak çocuğa yaklaşmamıza ve takip sıklıklarını artırmamıza sebep olmaktadır. Aile anamnezinin iyi alınması ile bu sayede erken tanı ve tedavi ile göz kayması ve göz tembelliklerinin önüne geçilebilinmektedir. Ancak çocukta bir hastalık olması için ailede mutlaka birilerinde hastalık olması koşulu yoktur. ailede ve akrabalarda hiçbir sorun hastalık yokken de çocukta birçok hastalık görülebilir. Bu nedenle ailede bir sorun olmasa da çocuklar mutlaka göz muayenesi olmalıdırlar.” diye konuştu.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay, çocuklarda genetik göz bozukluklarına dikkat çekti. 
Atabay, “Bir çocuğa baktığımızda hemen annesine mi yoksa babasına mı benziyor diye düşünmeden edemiyoruz. Genelde anne babaya benzerken bazende aile içinde daha uzak bir akrabaya da benzetebilmekteyiz. Hastalıklar da bunun gibidir. Anne babada olan bir hastalık çocukta ortaya çıkabilir. Bazen ise anne baba hatta büyük anneler büyük babalar bile sağlıklı iken kuzendeki, uzak bir akrabadaki hastalığın bir benzeri çocukta görülebilmektedir” diye konuştu.
Tüm genetik bilgilerimizin taşındığı kromozomlardaki özelliklerin sonraki nesillere aktarıldığını dile getiren Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay, “Ailede yüksek miyopi varlığı çocuklarda erken yaşlarda miyopi gelişmesine ve ilerlemesine neden olmaktadır. Bu nedenle ailede miyopi olan kişilerin çocuklarına miyopi gelişmesini geciktirebilmek amacıyla önerilerde bulunabilmekteyiz. Ailede astigmat varlığında çocukta da olma ihtimali hayli yüksektir. Bu konuda astigmatı azaltmak amacıyla yapabileceğimiz bir şey yoktur. Genetik olarak kodlandıysa göz rengi gibi değiştirmek mümkün değildir” diye konuştu.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay, ailede hipermetropi ve göz tembelliği öyküsü var ise çocukluk çağında en önemli sorunlardan bir tanesi olduğunu ifade ederek, “Akrabalarda göz tembelliği nedeniyle tedavi alan kişi varlığı bizim çok daha şüpheci olarak çocuğa yaklaşmamıza ve takip sıklıklarını artırmamıza sebep olmaktadır. Aile anamnezinin iyi alınması ile bu sayede erken tanı ve tedavi ile göz kayması ve göz tembelliklerinin önüne geçilebilinmektedir.
Ancak çocukta bir hastalık olması için ailede mutlaka birilerinde hastalık olması koşulu yoktur. ailede ve akrabalarda hiçbir sorun hastalık yokken de çocukta birçok hastalık görülebilir. Bu nedenle ailede bir sorun olmasa da çocuklar mutlaka göz muayenesi olmalıdırlar.” diye konuştu.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.