EMZİREN ANNELER DİKKAT!

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.04.2017 - 10:47, Güncelleme: 08.04.2017 - 10:47
 

EMZİREN ANNELER DİKKAT!

Emziren annenin beslenmesi ile ilgili olarak üzerinde durulması gereken iki önemli konu vardır.
HABER CANER KILIÇ Birincisi, annenin bir günde aldığı sıvı miktarıdır. Bir anne emzirme döneminde ortalama her gün 300-600 cc. süt üretir. Bu sütün sıvı olduğu düşünülecek olursa annenin her gün bu miktarda sıvı kaybettiğini söyleyebiliriz. Normal şartlarda bir insanın günlük sıvı ihtiyacı 2-2.5 litredir. Emzikli anne ise, buna ürettiği süt kadar sıvıyı da ilave etmelidir. Bu nedenle de, doğal olarak günlük normal sıvı ihtiyacının üstünde sıvı alması gerekir. Susama, sıvı ihtiyacının yerine konması için çok iyi çalışan bir uyarı mekanizmasıdır. Zaten anneler de emzirdikleri döneminde normalden çok susadıklarını ifade ederler. Hata pek çok anne, bebek emdiği sırada susadığını ifade eder. Bu nedenle, annenin bebeğini emzirirken, yanında bir bardak su bulundurması çok iyi olur. Ancak, anne çok sıvı alınca sütünün de çok olacağı varsayımı doğru değildir. Alınan sıvı, annenin kaybettiğini yerine koyması için gereklidir.   GÜNLÜK ENERJİ İHTİYACINDAKİ ARTIŞ! Emziren annenin beslenmesi ile ilgili olmak üzere üzerinde durulması gereken ikinci önemli konu ise annenin günlük enerji ihtiyacındaki artıştır. Genelde emzirme için gereken enerji, annenin yediği besinlerden ve gebelikte biriktirilen yağ depolarından temin edilir. Emziren annenin günde bir litre süt üretebilmesi için, normal ihtiyacından ayrı olarak 800-1000 kalori daha gereklidir. Bunun yarısı yağ depolarından diğer yarısı ise annenin diyetinden gelmelidir. Anne böylece hem haftada yaklaşık 200-300gr. kilo kaybeder, zayıflar hem de başarı ile emzirmeye devam eder. Ürettiği sütün besin özellikleri de bebek için son derece sağlıklı ve yeterli olur. Bu nedenle emziren annelerin, normal diyetlerine ilaveten 400-500 kalori fazlasını sağlayacak şekilde beslenmeleri yerinde olur.   EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR? Annenin bu dönemde demir ve protein ihtiyacı artar, diyetleri genelde protein ve demir ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olmalıdır. Haftada 1-2 kez balık tüketilmelidir. Günde bir yumurta, süt ve süt ürünlerinin her gün tüketilmesi gerekmektedir. Kuru meyveler enerji ihtiyacını karşılayabileceği gibi fazla tüketilmesi vücutta yağ olarak depolanmasına sebep olur.   GEBELİKTE ALINAN KİLOLARI VERMEK NE ZAMAN DOĞRU? Anne doğum yaptıktan 1–2 ay sonra kilo vermeye başlayabilir özellikle emzirme döneminde metabolizma hızlanır. Metabolizma hızlansa bile eğer anne aşırı kalorili yiyeceklere eğilim gösteriyorsa kilo vermek zorlaşır.   Anne Sütünü Arttırmak için Ne Yapmalı? •          Her emzirme sonrasında 1 bardak su için •          Günde 1 bardak süt,2 kase yoğurt tüketin. •          Günde 5 badem yemeye çalışın. •          Yeşil yapraklı sebzeleri bol tüketin. •          Sigara ve alkolden uzak durun.          
Emziren annenin beslenmesi ile ilgili olarak üzerinde durulması gereken iki önemli konu vardır.
HABER
CANER KILIÇ


Birincisi, annenin bir günde aldığı sıvı miktarıdır. Bir anne emzirme döneminde ortalama her gün 300-600 cc. süt üretir. Bu sütün sıvı olduğu düşünülecek olursa annenin her gün bu miktarda sıvı kaybettiğini söyleyebiliriz. Normal şartlarda bir insanın günlük sıvı ihtiyacı 2-2.5 litredir. Emzikli anne ise, buna ürettiği süt kadar sıvıyı da ilave etmelidir. Bu nedenle de, doğal olarak günlük normal sıvı ihtiyacının üstünde sıvı alması gerekir.
Susama, sıvı ihtiyacının yerine konması için çok iyi çalışan bir uyarı mekanizmasıdır. Zaten anneler de emzirdikleri döneminde normalden çok susadıklarını ifade ederler. Hata pek çok anne, bebek emdiği sırada susadığını ifade eder. Bu nedenle, annenin bebeğini emzirirken, yanında bir bardak su bulundurması çok iyi olur. Ancak, anne çok sıvı alınca sütünün de çok olacağı varsayımı doğru değildir. Alınan sıvı, annenin kaybettiğini yerine koyması için gereklidir.
 
GÜNLÜK ENERJİ İHTİYACINDAKİ ARTIŞ!
Emziren annenin beslenmesi ile ilgili olmak üzere üzerinde durulması gereken ikinci önemli konu ise annenin günlük enerji ihtiyacındaki artıştır. Genelde emzirme için gereken enerji, annenin yediği besinlerden ve gebelikte biriktirilen yağ depolarından temin edilir. Emziren annenin günde bir litre süt üretebilmesi için, normal ihtiyacından ayrı olarak 800-1000 kalori daha gereklidir. Bunun yarısı yağ depolarından diğer yarısı ise annenin diyetinden gelmelidir. Anne böylece hem haftada yaklaşık 200-300gr. kilo kaybeder, zayıflar hem de başarı ile emzirmeye devam eder. Ürettiği sütün besin özellikleri de bebek için son derece sağlıklı ve yeterli olur. Bu nedenle emziren annelerin, normal diyetlerine ilaveten 400-500 kalori fazlasını sağlayacak şekilde beslenmeleri yerinde olur.
 
EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?
Annenin bu dönemde demir ve protein ihtiyacı artar, diyetleri genelde protein ve demir ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olmalıdır. Haftada 1-2 kez balık tüketilmelidir. Günde bir yumurta, süt ve süt ürünlerinin her gün tüketilmesi gerekmektedir. Kuru meyveler enerji ihtiyacını karşılayabileceği gibi fazla tüketilmesi vücutta yağ olarak depolanmasına sebep olur.
 
GEBELİKTE ALINAN KİLOLARI VERMEK NE ZAMAN DOĞRU?
Anne doğum yaptıktan 1–2 ay sonra kilo vermeye başlayabilir özellikle emzirme döneminde metabolizma hızlanır. Metabolizma hızlansa bile eğer anne aşırı kalorili yiyeceklere eğilim gösteriyorsa kilo vermek zorlaşır.
 
Anne Sütünü Arttırmak için Ne Yapmalı?
•          Her emzirme sonrasında 1 bardak su için
•          Günde 1 bardak süt,2 kase yoğurt tüketin.
•          Günde 5 badem yemeye çalışın.
•          Yeşil yapraklı sebzeleri bol tüketin.
•          Sigara ve alkolden uzak durun.
 
 
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.