ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.06.2015 - 10:53, Güncelleme: 23.06.2015 - 10:53
 

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Manisa’da kanserle mücadelede en etkin yöntemlerden biri olan toplum tabanlı kanser taramaları yapılıyor. Meme Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri, Kalın Bağırsak Kanser tipleri ile ilgili kanser taramaları her noktada ücretsiz sürdürülüyor.
 Meme Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri, Kalın Bağırsak kanser tiplerinde uyulması gereken bir takım ulusal standartlar olup, gerçekleştirilmesi ile ilgili çalışmalarda yurt çapında, il çapında olduğu gibi Manisa’da da hızlı bir şekilde devam ediyor. Kalın bağırsak kanser taraması için hem kadınlarda hem erkeklerde 50 yaşı ile başlayan, 70 yaşı ile biten,  kanser tarama sistemi uygulanıyor.  Bununla ilgili olarak bütün aile hekimliliklerinden Gizli Kan Tarama (GAİTADA) dediğimiz test türü ücretsiz olarak veriliyor. Bununla ilgili test sonucu hekimliliklere geri dönüş yapılması bekleniyor.  ERKEN DÖNEMDE ÖNÜNE GEÇİLİYOR Kalın bağırsakta kanamalara bağlı olarak çıkacak olan bulgular bu test ile birlikte kendini gösterecek olup aile hekimleri tarafından, doğru şekilde yönlendiriliyor. Bu şekilde kalın bağırsak kanseri gibi sıklıkla görülmekte olan bir kanser türünün de erken dönemde önüne geçilmesi ve en etkili şekilde tedavi edilmesi sağlanıyor.  MAMOGRAFİ ŞART Bunun dışında meme kanseri için 40-69 yaş arasında Mamografi yapılması gerekiyor. Yeni açılacak olan KETEM binasında da olacağı planlandığı gibi, birçok merkezde, Mamografi işlemleri aile hekimleri ve hekimler tarafından planlanıp uygulanacak.    PİYASA DA YÜKSEK, HEKİMLİKLERDE ÜCRETSİZ Yine Rahim Ağzı Kanseri için, özellikle 30-65 yaş arası kadınlardan rahim ağzı sürüntüsü alarak HPV DNA denilen bir test uygulanıyor. Piyasa değeri oldukça yüksek olan bu testi Aile Hekimlikleri ve KETEM’lerde ücretsiz yapılabiliyor. Yapılan test sonucunun temiz çıkması sonucunda da sonraki 5 yıl içerisinde Rahim Ağzı Kanseri ile ilgili herhangi bir risk taşımayacağı konusunda da yine bilgilendiriliyor.  HALKA ULAŞIP BİLGİLENDİRİYORLAR Bütün bu konularla ilgili vatandaşları her noktada ekibi ile birlikte bilgilendirmeye çalışan Şehzadeler Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uz. Dr. Müjde İlgün; “Şehzadeler İlçesi’ne Bağlı Kuran Kurslarında, Şehzadeler Toplum Sağlığı Merkezi olarak 218 kadınımıza ve Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Onwin kursiyerlerine Meme Kanseri, kendi kendine meme muayenesi, Rahim Ağzı Kanseri, HPV DNA tarama testleri, Kolon Kanseri GAİTADA (Gizli Kan Tarama) testi konularında eğitim veriyoruz. Bunların dışında her kadının kendi kendisini meme muayenesi yapabilmesi ile ilgili olarak her eğitim programımıza dahil edecek şekilde, halkımıza ulaşıp bu konu ile ilgili bilgilendirme yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
Manisa’da kanserle mücadelede en etkin yöntemlerden biri olan toplum tabanlı kanser taramaları yapılıyor. Meme Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri, Kalın Bağırsak Kanser tipleri ile ilgili kanser taramaları her noktada ücretsiz sürdürülüyor.
 Meme Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri, Kalın Bağırsak kanser tiplerinde uyulması gereken bir takım ulusal standartlar olup, gerçekleştirilmesi ile ilgili çalışmalarda yurt çapında, il çapında olduğu gibi Manisa’da da hızlı bir şekilde devam ediyor. Kalın bağırsak kanser taraması için hem kadınlarda hem erkeklerde 50 yaşı ile başlayan, 70 yaşı ile biten,  kanser tarama sistemi uygulanıyor.  Bununla ilgili olarak bütün aile hekimliliklerinden Gizli Kan Tarama (GAİTADA) dediğimiz test türü ücretsiz olarak veriliyor. Bununla ilgili test sonucu hekimliliklere geri dönüş yapılması bekleniyor.

 ERKEN DÖNEMDE ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Kalın bağırsakta kanamalara bağlı olarak çıkacak olan bulgular bu test ile birlikte kendini gösterecek olup aile hekimleri tarafından, doğru şekilde yönlendiriliyor. Bu şekilde kalın bağırsak kanseri gibi sıklıkla görülmekte olan bir kanser türünün de erken dönemde önüne geçilmesi ve en etkili şekilde tedavi edilmesi sağlanıyor.

 MAMOGRAFİ ŞART

Bunun dışında meme kanseri için 40-69 yaş arasında Mamografi yapılması gerekiyor. Yeni açılacak olan KETEM binasında da olacağı planlandığı gibi, birçok merkezde, Mamografi işlemleri aile hekimleri ve hekimler tarafından planlanıp uygulanacak.

 

 PİYASA DA YÜKSEK, HEKİMLİKLERDE ÜCRETSİZ

Yine Rahim Ağzı Kanseri için, özellikle 30-65 yaş arası kadınlardan rahim ağzı sürüntüsü alarak HPV DNA denilen bir test uygulanıyor. Piyasa değeri oldukça yüksek olan bu testi Aile Hekimlikleri ve KETEM’lerde ücretsiz yapılabiliyor. Yapılan test sonucunun temiz çıkması sonucunda da sonraki 5 yıl içerisinde Rahim Ağzı Kanseri ile ilgili herhangi bir risk taşımayacağı konusunda da yine bilgilendiriliyor.

 HALKA ULAŞIP BİLGİLENDİRİYORLAR

Bütün bu konularla ilgili vatandaşları her noktada ekibi ile birlikte bilgilendirmeye çalışan Şehzadeler Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uz. Dr. Müjde İlgün; “Şehzadeler İlçesi’ne Bağlı Kuran Kurslarında, Şehzadeler Toplum Sağlığı Merkezi olarak 218 kadınımıza ve Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Onwin kursiyerlerine Meme Kanseri, kendi kendine meme muayenesi, Rahim Ağzı Kanseri, HPV DNA tarama testleri, Kolon Kanseri GAİTADA (Gizli Kan Tarama) testi konularında eğitim veriyoruz. Bunların dışında her kadının kendi kendisini meme muayenesi yapabilmesi ile ilgili olarak her eğitim programımıza dahil edecek şekilde, halkımıza ulaşıp bu konu ile ilgili bilgilendirme yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.