FELÇ OLABİLİRSİNİZ

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.05.2013 - 17:23, Güncelleme: 16.05.2013 - 17:23
 

FELÇ OLABİLİRSİNİZ

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Türkyılmaz, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nde halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyona karşı vatandaşı uyardı.
 Çağın hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan Hipertansiyon konusunda vatandaşı uyaran Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Türkyılmaz, halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hastalığın felç riski olduğunu belirtti. Hipertansiyon hastalarının felç riskine karşı tansiyonlarını sık sık kontrol ettirmelerini öneren Dr. Türkyılmaz, “Halk arasında tansiyon yükselmesi hastalığı denilen hipertansiyon kan basıncında meydana gelen yükselme olarak tanımlanır. Vücutta atardamarlarda, kalpte ve böbreklerde ve damar yapılanmasında bozulma ile karakterize sorunlara yol açar. Daha da ileri giderek halk arasında inme dediğimiz çok ciddi beyin rahatsızlığına veya kalp atağına kadar giden büyük problemlere sebep olabilir. Hipertansiyonu olan hastalar yıllarca bu hastalığı fark etmeyebilir. Hipertansiyon yavaş ve sinsice yıllarca belirti vermeden hastanın kalp, böbrek ve diğer damarlarına zarar verebilir. Toplumlarda hipertansiyona maruz kalma sıklığı yaşla beraber artar ve ilerleyen yıllarda çoğu kimsede spot olarak yapılan ölçülerde rastlanabilir. Burada tehlikeye maruz kalma süresi, beraberindeki risk faktörleri oldukça önemlidir” dedi.  p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px Times New Roman} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px Times New Roman; min-height: 15.0px} Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri, hipertansiyonu arttıran nedenleri ve hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı: “Hipertansiyona yakalanma riskini artırabilecek faktörler: Obezite, aşırı alkol kullanımı, ailede hipertansiyon olması, yüksek miktarda tuz tüketimi, yaş, stres, düşük potasyum magnezyum ve kalsiyum alımı, insülin direnci. Hipertansiyonun belirtilerini anlamak güç olabilir. Çoğu kimsede belirti vermeden sinsice yıllarca devam edebilir. Hatta hiç bir belirti vermeyen ama çok yüksek ve risk taşıyan hipertansiyon vakalarına kliniklerde sık rastlanır. Ancak vakaların küçük bir kısmında ilk zamanlarda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir Baş ağrısı, baş dönmesi nöbetleri, zaman zaman burun kanamaları. Ancak belirtiler çoğu zaman hipertansiyon ilerlemiş ve yüksek sınırlara gelmiş olduğunda ortaya çıkmaktadır”  Hipertansiyon tedavisi hakkında da bilgi veren Murat Türkyılmaz, hastalıktan korunma yollarını ise şu sözlerle anlattı: “Kan basıncı değerleri sistolik ( büyük tansiyon ) 120-139 mmHg arasında veya diastolik ( küçük tansiyon ) 80-89 mmHg arasında olan hastalara, altta yatan başka bir sorun yok ise yaşam stiline yönelik değişiklikler hekimler tarafından önerilmektedir. Bunlar; Egzersiz, kilo verme, diyet, sigarayı bırakma, alkolü kesme veya miktarını azaltma, tuzdan kaçınma, yağsız yeme, sebze ve meyve yeme alışkanlığını artırma”  
Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Türkyılmaz, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nde halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyona karşı vatandaşı uyardı.
 Çağın hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan Hipertansiyon konusunda vatandaşı uyaran Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Türkyılmaz, halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hastalığın felç riski olduğunu belirtti. Hipertansiyon hastalarının felç riskine karşı tansiyonlarını sık sık kontrol ettirmelerini öneren Dr. Türkyılmaz, “Halk arasında tansiyon yükselmesi hastalığı denilen hipertansiyon kan basıncında meydana gelen yükselme olarak tanımlanır. Vücutta atardamarlarda, kalpte ve böbreklerde ve damar yapılanmasında bozulma ile karakterize sorunlara yol açar. Daha da ileri giderek halk arasında inme dediğimiz çok ciddi beyin rahatsızlığına veya kalp atağına kadar giden büyük problemlere sebep olabilir. Hipertansiyonu olan hastalar yıllarca bu hastalığı fark etmeyebilir. Hipertansiyon yavaş ve sinsice yıllarca belirti vermeden hastanın kalp, böbrek ve diğer damarlarına zarar verebilir. Toplumlarda hipertansiyona maruz kalma sıklığı yaşla beraber artar ve ilerleyen yıllarda çoğu kimsede spot olarak yapılan ölçülerde rastlanabilir. Burada tehlikeye maruz kalma süresi, beraberindeki risk faktörleri oldukça önemlidir” dedi.  Cratosslot HTML Writer" />

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri, hipertansiyonu arttıran nedenleri ve hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı: “Hipertansiyona yakalanma riskini artırabilecek faktörler: Obezite, aşırı alkol kullanımı, ailede hipertansiyon olması, yüksek miktarda tuz tüketimi, yaş, stres, düşük potasyum magnezyum ve kalsiyum alımı, insülin direnci. Hipertansiyonun belirtilerini anlamak güç olabilir. Çoğu kimsede belirti vermeden sinsice yıllarca devam edebilir. Hatta hiç bir belirti vermeyen ama çok yüksek ve risk taşıyan hipertansiyon vakalarına kliniklerde sık rastlanır. Ancak vakaların küçük bir kısmında ilk zamanlarda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir Baş ağrısı, baş dönmesi nöbetleri, zaman zaman burun kanamaları. Ancak belirtiler çoğu zaman hipertansiyon ilerlemiş ve yüksek sınırlara gelmiş olduğunda ortaya çıkmaktadır” 

Hipertansiyon tedavisi hakkında da bilgi veren Murat Türkyılmaz, hastalıktan korunma yollarını ise şu sözlerle anlattı: “Kan basıncı değerleri sistolik ( büyük tansiyon ) 120-139 mmHg arasında veya diastolik ( küçük tansiyon ) 80-89 mmHg arasında olan hastalara, altta yatan başka bir sorun yok ise yaşam stiline yönelik değişiklikler hekimler tarafından önerilmektedir. Bunlar; Egzersiz, kilo verme, diyet, sigarayı bırakma, alkolü kesme veya miktarını azaltma, tuzdan kaçınma, yağsız yeme, sebze ve meyve yeme alışkanlığını artırma”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.