HANGİSİNİ TÜKETMEK DAHA DOĞRU?

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.03.2017 - 11:37, Güncelleme: 10.03.2017 - 11:37
 

HANGİSİNİ TÜKETMEK DAHA DOĞRU?

Diyet yapanlar tarafından “Pirinç pilavı mı yesem yoksa bulgur pilavı mı yesem?” sorusu çok sık soruluyor. En sağlıklı çeşit hangisidir ve ne kadar tüketmemiz gerekmektedir?
Bulgurun besin değeri daha yüksek olduğu için sağlıklı beslenme programları ve diyabetik beslenme programlarında tercih edilmelidir. Kalorisi pirincin kalorisine göre daha düşüktür. 100 gram pirinç pilavı 110 kaloridir fakat 100 gram bulgur pilavı 84 kaloridir. Pirincin glisemik indeksi yüksek olduğu için hızlı acıkmalara sebep olur. 3 yemek kaşığı pirinç ve bulgur pilavı 1 dilim ekmek değişimine tekabül etmektedir. Sağlıklı beslenme programına uyan kişilerin listelerinde haftada en az iki gün bulgur pilavı tüketmeleri gerekmektedir.   Bulgur: Buğdaydan elde edildiği için tahıl grubunda yer almaktadır. Lif bakımından zengin olan bulgur tokluk hissini arttırır, bağırsakların daha rahat işlev görmesini sağlar ve bağırsak hareketlerini arttırır. Yapılan son akademik araştırmalarda ise bulgurun kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. B kompleks vitaminleri bakımdan zengin olup sinir sistemi ve deri hastalıklarına karşı önleyici bir etkisi vardır. Hazmı kolaylaştırır. Folik asit yönünden zengin olduğu için özellikle hamilelerin tüketmesi bebeğin maternal gelişimi için oldukça faydalıdır. Bulgurun glisemik indeksi düşük olduğu için özellikle diyabet hastalarının kan şekerinin ani düşmesi ve ani yükselmesini engelleyerek kan şekerinin stabil hale gelmesine yardımcıdır. Bulgur pilavının sağlıklı beslenme listelerinde tercih edilmesinin sebebi budur önerilen porsiyon miktarı 3 silme yemek kaşığıdır. Pirinç: B vitaminlerinden olan riboflavin ve tiamin bakımından zengindir aynı zamanda, nişasta oranı yüksektir. Pirincin kepeği azaltılmış olduğu için kan şekerini daha hızlı yükseltir. Glisemik indeksi içerisinde nişasta olduğu için yüksektir. Diyabetli hastaların beslenme programlarında tercih edilmez.    
Diyet yapanlar tarafından “Pirinç pilavı mı yesem yoksa bulgur pilavı mı yesem?” sorusu çok sık soruluyor. En sağlıklı çeşit hangisidir ve ne kadar tüketmemiz gerekmektedir?
Bulgurun besin değeri daha yüksek olduğu için sağlıklı beslenme programları ve diyabetik beslenme programlarında tercih edilmelidir. Kalorisi pirincin kalorisine göre daha düşüktür. 100 gram pirinç pilavı 110 kaloridir fakat 100 gram bulgur pilavı 84 kaloridir. Pirincin glisemik indeksi yüksek olduğu için hızlı acıkmalara sebep olur. 3 yemek kaşığı pirinç ve bulgur pilavı 1 dilim ekmek değişimine tekabül etmektedir. Sağlıklı beslenme programına uyan kişilerin listelerinde haftada en az iki gün bulgur pilavı tüketmeleri gerekmektedir.
 
Bulgur:
Buğdaydan elde edildiği için tahıl grubunda yer almaktadır. Lif bakımından zengin olan bulgur tokluk hissini arttırır, bağırsakların daha rahat işlev görmesini sağlar ve bağırsak hareketlerini arttırır. Yapılan son akademik araştırmalarda ise bulgurun kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. B kompleks vitaminleri bakımdan zengin olup sinir sistemi ve deri hastalıklarına karşı önleyici bir etkisi vardır. Hazmı kolaylaştırır. Folik asit yönünden zengin olduğu için özellikle hamilelerin tüketmesi bebeğin maternal gelişimi için oldukça faydalıdır. Bulgurun glisemik indeksi düşük olduğu için özellikle diyabet hastalarının kan şekerinin ani düşmesi ve ani yükselmesini engelleyerek kan şekerinin stabil hale gelmesine yardımcıdır. Bulgur pilavının sağlıklı beslenme listelerinde tercih edilmesinin sebebi budur önerilen porsiyon miktarı 3 silme yemek kaşığıdır.

Pirinç:
B vitaminlerinden olan riboflavin ve tiamin bakımından zengindir aynı zamanda, nişasta oranı yüksektir. Pirincin kepeği azaltılmış olduğu için kan şekerini daha hızlı yükseltir. Glisemik indeksi içerisinde nişasta olduğu için yüksektir. Diyabetli hastaların beslenme programlarında tercih edilmez.
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.