HIZLA ŞİŞMANLIYORUZ

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.05.2013 - 19:46, Güncelleme: 02.05.2013 - 19:46
 

HIZLA ŞİŞMANLIYORUZ

Yüzyılın salgını olarak nitelendirilen obeziteyle mücadelede kolları sıvayan Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Obezite oranında Türkiye’de ikinci il olan Manisa’da kurulun aldığı kararlar çerçevesinde, çeşitli eğitim programları ve organizasyonlar yer alacak.
Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu, Sağlık İl Müdürlüğü Eğitim Salonu’nda ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Vali Yardımcısı Baha Başçelik, Belediye Başkan Yardımcısı Nursel Ustamehmetoğlu, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.   Kurulun kuruluş amacına ilişkin bilgi veren Dr. Ziya Tay, obezitenin tüm dünyada önemli bir sorun olarak görüldüğünü, gelecekte bu sorunun yaratacağı önlemlerini bugünden almak istediklerini anlattı. Tay yaptığı açıklamada, “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulumuz ilk toplantısını gerçekleştirdi. Hastaneler tarafından yürütülen tedavi edici sağlık hizmetleri başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanları tarafından yürütülen hizmetlerdir. Ancak koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri  çok daha önem arz eder duruma gelmiştir. Bu çalışmalar da yalnızca sağlıkçılarla değil; diğer kurumların da ortak çalışmasıyla olumlu sonuçlar yaratabilir. Bunlardan en önemlilerinden biri de yüzyılın salgını olarak tanımlanan obezite ile mücadeledir. Ülkemizde de ne yazık ki her geçen gün halk sağlığı sorunu haline gelmektedir. Eğer mücadelede başarılı olmak istiyorsak, herkesin desteği ve yardımını arkamıza almak zorundayız” dedi.   Manisa 2. sırada   Obezitenin en fazla gelişmiş ülkelerde görüldüğünün altını çizen İl Halk Sağlığı Müdürü, Manisa’da da bu oranın kaygı verici boyutlara ulaştığını söyledi. Nüfusun yalnızca Tavla 3’te 1’inin normal kilosunda olduğunu dile getiren Dr. Tay, “Nüfusumuzun üçte biri obez, üçte biri fazla kilolu, üçte biri ise normal kiloda. Tabloya baktığımızda üçte ikinin sınırda olduğunu görüyoruz. Eğer bu konuda gerekli çalışmalar yapılıp mesafe alınmazsa ileride çıkacak sağlık sorunlarının karşılanması dahi mümkün olmayacaktır. Tedavi hizmetlerinde harcadığımız paranın çok daha azını önleyici hizmetlerde kullandığımızda ileriki yıllarda yaşanacak sorunların da ortadan kalkmasına yardımcı oluruz. Kurulumuzda ortak kararlar çerçevesinde yürüteceğimiz çalışmalarla belirli bir yere gelmeyi hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanları üzerinde yaptığı obezite çalışmasında Türkiye’de 2. sırada yer aldı. Yine aile hekimlerimizin yaptığı ölçümlerde de sağlık çalışanlarının oranın da üzerinde çıktı. Manisa obezite açısında ilk sıralarda” diye konuştu.   Kadınların obezite oranı erkeklerden % 50 fazla   Kadınların obeziteye yakalanma oranlarının çok yüksek olduğunu kaydeden Ziya Tay açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Kadın-erkek arasında ciddi bir oran var. Obezite olan kadın sayısı erkeklerden % 50 daha fazla. Önceki yıllarda çok düşük olan çocuklardaki obezite oranı da ciddi artış göstermiştir. Bu da gelecekte bir şeyler yapılmadığı takdirde obezitenin karşımıza çok daha ciddi sorunları çıkaracağını ortaya koymuştur” 
Yüzyılın salgını olarak nitelendirilen obeziteyle mücadelede kolları sıvayan Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Obezite oranında Türkiye’de ikinci il olan Manisa’da kurulun aldığı kararlar çerçevesinde, çeşitli eğitim programları ve organizasyonlar yer alacak.

Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu, Sağlık İl Müdürlüğü Eğitim Salonu’nda ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Vali Yardımcısı Baha Başçelik, Belediye Başkan Yardımcısı Nursel Ustamehmetoğlu, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

 

Kurulun kuruluş amacına ilişkin bilgi veren Dr. Ziya Tay, obezitenin tüm dünyada önemli bir sorun olarak görüldüğünü, gelecekte bu sorunun yaratacağı önlemlerini bugünden almak istediklerini anlattı. Tay yaptığı açıklamada, “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulumuz ilk toplantısını gerçekleştirdi. Hastaneler tarafından yürütülen tedavi edici sağlık hizmetleri başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanları tarafından yürütülen hizmetlerdir. Ancak koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri  çok daha önem arz eder duruma gelmiştir. Bu çalışmalar da yalnızca sağlıkçılarla değil; diğer kurumların da ortak çalışmasıyla olumlu sonuçlar yaratabilir. Bunlardan en önemlilerinden biri de yüzyılın salgını olarak tanımlanan obezite ile mücadeledir. Ülkemizde de ne yazık ki her geçen gün halk sağlığı sorunu haline gelmektedir. Eğer mücadelede başarılı olmak istiyorsak, herkesin desteği ve yardımını arkamıza almak zorundayız” dedi.

 

Manisa 2. sırada

 

Obezitenin en fazla gelişmiş ülkelerde görüldüğünün altını çizen İl Halk Sağlığı Müdürü, Manisa’da da bu oranın kaygı verici boyutlara ulaştığını söyledi. Nüfusun yalnızca Tavla 3’te 1’inin normal kilosunda olduğunu dile getiren Dr. Tay, “Nüfusumuzun üçte biri obez, üçte biri fazla kilolu, üçte biri ise normal kiloda. Tabloya baktığımızda üçte ikinin sınırda olduğunu görüyoruz. Eğer bu konuda gerekli çalışmalar yapılıp mesafe alınmazsa ileride çıkacak sağlık sorunlarının karşılanması dahi mümkün olmayacaktır. Tedavi hizmetlerinde harcadığımız paranın çok daha azını önleyici hizmetlerde kullandığımızda ileriki yıllarda yaşanacak sorunların da ortadan kalkmasına yardımcı oluruz. Kurulumuzda ortak kararlar çerçevesinde yürüteceğimiz çalışmalarla belirli bir yere gelmeyi hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanları üzerinde yaptığı obezite çalışmasında Türkiye’de 2. sırada yer aldı. Yine aile hekimlerimizin yaptığı ölçümlerde de sağlık çalışanlarının oranın da üzerinde çıktı. Manisa obezite açısında ilk sıralarda” diye konuştu.

 

Kadınların obezite oranı erkeklerden % 50 fazla

 

Kadınların obeziteye yakalanma oranlarının çok yüksek olduğunu kaydeden Ziya Tay açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Kadın-erkek arasında ciddi bir oran var. Obezite olan kadın sayısı erkeklerden % 50 daha fazla. Önceki yıllarda çok düşük olan çocuklardaki obezite oranı da ciddi artış göstermiştir. Bu da gelecekte bir şeyler yapılmadığı takdirde obezitenin karşımıza çok daha ciddi sorunları çıkaracağını ortaya koymuştur” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.