HORLAYANLAR VE UYKU APNESİ OLANLAR DİKKAT!

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.01.2018 - 10:25, Güncelleme: 16.01.2018 - 10:25
 

HORLAYANLAR VE UYKU APNESİ OLANLAR DİKKAT!

Kimilerinin kabusudur; eşlerinin ya da oda arkadaşlarının gece boyu yüksek sesle horlaması… Bu kişileri uyandırıp ‘ horluyorsun ’ dediğiniz de ise, size imalı gözler ile bakarlar. Aslında siz horlayan kişileri uyandırarak hayatlarını da kurtarıyor olabilirsiniz.
HABER ASUDE ONAR Günümüzde horlama ve uyku apnesi giderek yaygınlaşan ve hastalıktan sayılmayan bir durum haline geldi. Bizde konu ile ilgili olarak Özel İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi’nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. H. Çetin Aydın’a sorduk; “ Horlayanları ve uyku apnesi olan vatandaşları nasıl bir tehlike bekliyor? ” diye.   KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR Vücut dinlenmeye geçtiğinde, yani uyku vaktinde kalbin yavaş çalıştığını; hormonların, organların dinlenmeye geçtiğini belirten Uzm. Dr. Aydın, uyku apnesi olanlarda, yani uykuda nefesi kesilenlerde kalbin daha hızlı çalıştığına dikkat çekti. Kardiyoloji Uzmanı Dr. H. Çetin Aydın, bilgilendirmelerine şöyle devam etti; “ Uyku anında horlayanlar ve uyku apnesi sorunu yaşayanların kalbi gündüzleri sergilediği çalışma hızından daha da hızlı çalışır. Nefes alma durduğunda, beynimize oksijen gitmiyor. Kalp dinlenmesi gerekirken her zamankinden daha fazla efor sarf etmeye başlıyor ve kalp krizi riski normal bir insana göre 5 kat daha artıyor. Uyku apnesi sorunu yaşayan kişiler, gece nefesi durduğunda bir anda boğulacakmış gibi uyanırlar. Çarpıntı ile uyanırlar, kalbi daha hızlı çalıştığı içinde tansiyonu fırlar. Bu da kalp krizi, beyin kanaması gibi yaşanmasını istemediğimiz sorunlara yol açar. Önerim horlama ve uyku apnesi sorunu olan vatandaşların bu sorunu çözmek için uyku merkezlerine ya da bu konu ile ilgili güvenebilecekleri kliniklere başvurmalılar. Olay kriz geçirme boyutuna gelmeden engellenmelidir. ”      
Kimilerinin kabusudur; eşlerinin ya da oda arkadaşlarının gece boyu yüksek sesle horlaması… Bu kişileri uyandırıp ‘ horluyorsun ’ dediğiniz de ise, size imalı gözler ile bakarlar. Aslında siz horlayan kişileri uyandırarak hayatlarını da kurtarıyor olabilirsiniz.

HABER
ASUDE ONAR

Günümüzde horlama ve uyku apnesi giderek yaygınlaşan ve hastalıktan sayılmayan bir durum haline geldi. Bizde konu ile ilgili olarak Özel İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi’nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. H. Çetin Aydın’a sorduk; “ Horlayanları ve uyku apnesi olan vatandaşları nasıl bir tehlike bekliyor? ” diye.
 


KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR
Vücut dinlenmeye geçtiğinde, yani uyku vaktinde kalbin yavaş çalıştığını; hormonların, organların dinlenmeye geçtiğini belirten Uzm. Dr. Aydın, uyku apnesi olanlarda, yani uykuda nefesi kesilenlerde kalbin daha hızlı çalıştığına dikkat çekti.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. H. Çetin Aydın, bilgilendirmelerine şöyle devam etti; “ Uyku anında horlayanlar ve uyku apnesi sorunu yaşayanların kalbi gündüzleri sergilediği çalışma hızından daha da hızlı çalışır. Nefes alma durduğunda, beynimize oksijen gitmiyor. Kalp dinlenmesi gerekirken her zamankinden daha fazla efor sarf etmeye başlıyor ve kalp krizi riski normal bir insana göre 5 kat daha artıyor. Uyku apnesi sorunu yaşayan kişiler, gece nefesi durduğunda bir anda boğulacakmış gibi uyanırlar. Çarpıntı ile uyanırlar, kalbi daha hızlı çalıştığı içinde tansiyonu fırlar. Bu da kalp krizi, beyin kanaması gibi yaşanmasını istemediğimiz sorunlara yol açar. Önerim horlama ve uyku apnesi sorunu olan vatandaşların bu sorunu çözmek için uyku merkezlerine ya da bu konu ile ilgili güvenebilecekleri kliniklere başvurmalılar. Olay kriz geçirme boyutuna gelmeden engellenmelidir. ”
 


 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.