KATARAKT HASTALIĞI ERKEN YAŞLARA İNDİ

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.03.2017 - 09:17, Güncelleme: 03.03.2017 - 09:17
 

KATARAKT HASTALIĞI ERKEN YAŞLARA İNDİ

Ultraviyole ışınlarına ve radyasyona maruz kalmanın katarakt oluşumuna neden olduğunu vurgulayan uzmanlar, genellikle 60 yaşından sonra görülen katarakt hastalığının artık daha erken yaşlarda ortaya çıktığına dikkat çekti.
HABER MUSTAFA ATADİL  Katarakt hastalığının cerrahi dışında herhangi bir tedavi şeklinin olmadığını belirten uzmanlar, ilerleyen teknoloji ve devrim niteliğindeki yenilikler sayesinde, katarakt cerrahisinin günübirlik tedaviler uygulayabildiğini söyledi. Katarakt hastalığının erişkinlerde en önemli sebebinin, yaşlanmaya bağlı lensteki değişiklikler olduğu ifade edilirken, çocuklarda ise; metabolik hastalıklar, anne karnında geçirilen enfeksiyon hastalıklar, gebelikte ilaç kullanımı, ailesel hastalıklar gibi etkenler olduğu açıklandı. Konuyla ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulunan Op. Dr. Özgür Eroğlu, genellikle 60’lı yaşlardan sonra görülen katarakt hastalığının ultraviyole ışınları ve radyasyona maruz kalmanın etkisiyle daha erken yaşlarda da görülebildiğini söyledi. KATARAKT HASTALIĞI HAYATIN HER EVRESİNDE GÖRÜLEBİLİR Manisa Batıgöz Hastanesi doktorlarından Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Eroğlu, "Katarakt hastalığı hayatın her evresinde görülebilir. Katarakt hastalığı kendini gözlük derecesindeki değişiklikle, geç ışık saçılımı ve görme oranının azalması ve buğulanmasıyla kendini göstermektedir. Günümüzde katarakt ameliyatlarının anestezi ve mikro cerrahi tekniklerinin gelmesi sayesinde, günübirlik ayaktan tedavi dediğimiz, hastayı hastanede yatırmaya gerek duyulmayan operasyon şeklinde yapılmaktadır. Hasta aynı gün taburcu edilmektedir. Katarakt ameliyatlarında kullanılan damla anestezi sayesinde göze iğne yapılmadan ağrı ve acı duyulmadan yapılmaktadır. Bu yüzden hastaların ağrı ve acıdan korkmadan güvenli bir şekilde ameliyat olabilir" dedi. GÖZ İÇİ MERCEK TEKNOLOJİSİ İLE GÖZLÜKLERE ELVEDA Son yıllarda katarakt cerrahisi devrim niteliğinde gelişmekte olduğunu dile getiren Opr. Dr. Özgür Eroğlu açıklamalarında şöyle devam etti; "Bu gelişmelerin en önemlilerinden bir tanesinin teknolojik gelişmelere paralel olarak gelişen görüntüleme ve mikroskop sistemindeki ilerlemeler, cerrahi aletlerde gelişmeler ve operasyon sırasında kullandığımız göz içi mercekler olarak sıralanmaktadır. Bu gelişmelerden kısaca bahsedersek katarakt operasyonlarının başarısını etkileyen önemli faktörlerden göz içi mercek hesaplamalarının doğru yapılabilmesi için kullanılan OCT teknolojileri sayesinde kesine en yakın hesaplamalar yapılabilmekte ve ameliyat sonrası hastanın istenilen gözlük numarasına yaklaşılmaktadır. Mikroskoplara takılan göz tanıma sistemleri sayesinde astigmatlı hastalara implant edilip astigamatlı ya da Torik diye tabir edilen lensler doğrudan uygulanabilmektedir." Opr. Dr. Eroğlu, "Göz içi mercek teknolojilerin gelişmesiyle ameliyat sonrası kullanmak zorunda olduğumuz gözlüklere ihtiyaç bırakmayarak, multifokal ya da trifokal mercekler takılabilmektedir. Bu mercekler sayesinde gözlüksüz hem uzağı hem yakını rahatlıkla görebiliriz" dedi.  
Ultraviyole ışınlarına ve radyasyona maruz kalmanın katarakt oluşumuna neden olduğunu vurgulayan uzmanlar, genellikle 60 yaşından sonra görülen katarakt hastalığının artık daha erken yaşlarda ortaya çıktığına dikkat çekti.
HABER
MUSTAFA ATADİL 

Katarakt hastalığının cerrahi dışında herhangi bir tedavi şeklinin olmadığını belirten uzmanlar, ilerleyen teknoloji ve devrim niteliğindeki yenilikler sayesinde, katarakt cerrahisinin günübirlik tedaviler uygulayabildiğini söyledi. Katarakt hastalığının erişkinlerde en önemli sebebinin, yaşlanmaya bağlı lensteki değişiklikler olduğu ifade edilirken, çocuklarda ise; metabolik hastalıklar, anne karnında geçirilen enfeksiyon hastalıklar, gebelikte ilaç kullanımı, ailesel hastalıklar gibi etkenler olduğu açıklandı. Konuyla ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulunan Op. Dr. Özgür Eroğlu, genellikle 60’lı yaşlardan sonra görülen katarakt hastalığının ultraviyole ışınları ve radyasyona maruz kalmanın etkisiyle daha erken yaşlarda da görülebildiğini söyledi.

KATARAKT HASTALIĞI HAYATIN HER EVRESİNDE GÖRÜLEBİLİR
Manisa Batıgöz Hastanesi doktorlarından Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Eroğlu, "Katarakt hastalığı hayatın her evresinde görülebilir. Katarakt hastalığı kendini gözlük derecesindeki değişiklikle, geç ışık saçılımı ve görme oranının azalması ve buğulanmasıyla kendini göstermektedir. Günümüzde katarakt ameliyatlarının anestezi ve mikro cerrahi tekniklerinin gelmesi sayesinde, günübirlik ayaktan tedavi dediğimiz, hastayı hastanede yatırmaya gerek duyulmayan operasyon şeklinde yapılmaktadır. Hasta aynı gün taburcu edilmektedir. Katarakt ameliyatlarında kullanılan damla anestezi sayesinde göze iğne yapılmadan ağrı ve acı duyulmadan yapılmaktadır. Bu yüzden hastaların ağrı ve acıdan korkmadan güvenli bir şekilde ameliyat olabilir" dedi.

GÖZ İÇİ MERCEK TEKNOLOJİSİ İLE GÖZLÜKLERE ELVEDA
Son yıllarda katarakt cerrahisi devrim niteliğinde gelişmekte olduğunu dile getiren Opr. Dr. Özgür Eroğlu açıklamalarında şöyle devam etti; "Bu gelişmelerin en önemlilerinden bir tanesinin teknolojik gelişmelere paralel olarak gelişen görüntüleme ve mikroskop sistemindeki ilerlemeler, cerrahi aletlerde gelişmeler ve operasyon sırasında kullandığımız göz içi mercekler olarak sıralanmaktadır. Bu gelişmelerden kısaca bahsedersek katarakt operasyonlarının başarısını etkileyen önemli faktörlerden göz içi mercek hesaplamalarının doğru yapılabilmesi için kullanılan OCT teknolojileri sayesinde kesine en yakın hesaplamalar yapılabilmekte ve ameliyat sonrası hastanın istenilen gözlük numarasına yaklaşılmaktadır. Mikroskoplara takılan göz tanıma sistemleri sayesinde astigmatlı hastalara implant edilip astigamatlı ya da Torik diye tabir edilen lensler doğrudan uygulanabilmektedir."
Opr. Dr. Eroğlu, "Göz içi mercek teknolojilerin gelişmesiyle ameliyat sonrası kullanmak zorunda olduğumuz gözlüklere ihtiyaç bırakmayarak, multifokal ya da trifokal mercekler takılabilmektedir. Bu mercekler sayesinde gözlüksüz hem uzağı hem yakını rahatlıkla görebiliriz" dedi.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.