KİMLER KALP HASTALIKLARINDA RİSK ALTINDA?

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.03.2018 - 09:43, Güncelleme: 09.03.2018 - 09:43
 

KİMLER KALP HASTALIKLARINDA RİSK ALTINDA?

Dünya genelinde kalp ve damar hastalıkları git gide artıyor. İnsan vücudunda gelişen birçok faktörden etkilenerek ortaya çıkan kalp ve damar hastalıklarının sebeplerini Özel İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi doktorlarından Kardiyolog Ayhan Sinci’ye sorduk.
HABER ASUDE ONAR ve damar hastalıkları tesadüfen ortaya çıkmıyor, bu sürecin bir geçmişi var diyerek sözlerine başlayan Kardiyolog Ayhan Sinci; “Başta koroner kalp hastalıkları olmak üzere, çoğu kalp hastalığı durup dururken ortaya çıkmaz. Bu durum önceden iyi değerlendirilerek yaşanacak risk azaltılabilir ya da tehlike ortadan kaldırılabilir. Bu hastalıkların çoğu genetik faktörlerin dışında kişilerin kötü alışkanlıkları, düzensiz beslenme ve yaşam şekillerinden kaynaklı olabiliyor. Örneğin sigara içen bireylerde kalp hastalığının ortaya çıkmak oranı tam 3 kat daha fazladır. Pasif içiciler içinde aynı tehlike söz konusudur. Onlarında kalp hastalığına yakalanma oranı 1.5 kat artmaktadır.” dedi. “DİYABET HASTALARININ ŞİKAYETİ OLMASA BİLE…” Son yıllarda dünya genelinde şeker hastalığının artış gösterdiğini, bu artış ile birlikte kalp ve damar hastalıklarının da aynı oran da arttığını belirten Sinci; “ Diyabet hastalığı Tip 1 ve Tip 2 olarak ayrılır. Tip 1 diyabeti olanlarda kalp hastalığı çıkma oranı 10 kat, Tip 2 diyabeti olanlarda kalp ve damar hastalığı 4 kat artmıştır. Bundan dolayı diyabeti olanlar hiçbir şikayet his etmeseler bile yılda bir kez kalp muayenesinden geçmesi gerekir.” “ASIL TEHLİKE GÖBEK BÖLGESİNDE” Kadınlar genellikle bölgesel yağlanmalardan dolayı sıkıntı yaşıyor. Asıl tehlike oluşturan göbek bölgesi yağlanmalar diyen Sinci; “Kadınlarda bel çevresi 88 cm, erkeklerde 102 cm üzerinde olduğu zaman kalp hastalıkları alarm vermeye başlıyor. Ldl kolestrolün yanı sıra trigilserit yüksekliği ve HDL düşüklüğü de kalp ve damar hastalıkları açısından önemli bir belirleyicidir.” “KADINLARDA KALP KRİZİ GÜRÜLTÜSÜZ GELİYOR”  Kadınlar menopoz dönemine girerken kendilerini koruyan kalkanları kaybeder diyen Kardiyolog Ayhan Sinci; “ Kadınlar erkeklere oranla kalp ve damar hastalığına daha çok yakalanıyor belli bir dönemden sonra. Menopoz döneminde kadınların hormonal dengesi değişmeye başlıyor. Adet gördükleri dönemde kalp ve damar hastalıklarından korunuyorlar. Menopoz döneminde olan kadınların muhakkak kontrole gitmesi gerekir. Kadınların bir şanssızlığı da var ki, üçte birinin kalp krizi gürültüsüz gelir sessiz gelir. Yani hasta kalp krizini his etmez. Bu konuda dikkatli olmaları, kontrollerini yaptırmalarını gerekir.” dedi. Kadınları bu konuda uyaran Kardiyolog Ayhan Sinci, Manisa Denge Gazetesi aracılığıyla tüm kadınların, dünya kadınlar gününü kutladı.  
Dünya genelinde kalp ve damar hastalıkları git gide artıyor. İnsan vücudunda gelişen birçok faktörden etkilenerek ortaya çıkan kalp ve damar hastalıklarının sebeplerini Özel İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi doktorlarından Kardiyolog Ayhan Sinci’ye sorduk.
HABER
ASUDE ONAR

ve damar hastalıkları tesadüfen ortaya çıkmıyor, bu sürecin bir geçmişi var diyerek sözlerine başlayan Kardiyolog Ayhan Sinci; “Başta koroner kalp hastalıkları olmak üzere, çoğu kalp hastalığı durup dururken ortaya çıkmaz. Bu durum önceden iyi değerlendirilerek yaşanacak risk azaltılabilir ya da tehlike ortadan kaldırılabilir. Bu hastalıkların çoğu genetik faktörlerin dışında kişilerin kötü alışkanlıkları, düzensiz beslenme ve yaşam şekillerinden kaynaklı olabiliyor. Örneğin sigara içen bireylerde kalp hastalığının ortaya çıkmak oranı tam 3 kat daha fazladır. Pasif içiciler içinde aynı tehlike söz konusudur. Onlarında kalp hastalığına yakalanma oranı 1.5 kat artmaktadır.” dedi.

“DİYABET HASTALARININ ŞİKAYETİ OLMASA BİLE…”
Son yıllarda dünya genelinde şeker hastalığının artış gösterdiğini, bu artış ile birlikte kalp ve damar hastalıklarının da aynı oran da arttığını belirten Sinci; “ Diyabet hastalığı Tip 1 ve Tip 2 olarak ayrılır. Tip 1 diyabeti olanlarda kalp hastalığı çıkma oranı 10 kat, Tip 2 diyabeti olanlarda kalp ve damar hastalığı 4 kat artmıştır. Bundan dolayı diyabeti olanlar hiçbir şikayet his etmeseler bile yılda bir kez kalp muayenesinden geçmesi gerekir.”

“ASIL TEHLİKE GÖBEK BÖLGESİNDE”
Kadınlar genellikle bölgesel yağlanmalardan dolayı sıkıntı yaşıyor. Asıl tehlike oluşturan göbek bölgesi yağlanmalar diyen Sinci; “Kadınlarda bel çevresi 88 cm, erkeklerde 102 cm üzerinde olduğu zaman kalp hastalıkları alarm vermeye başlıyor. Ldl kolestrolün yanı sıra trigilserit yüksekliği ve HDL düşüklüğü de kalp ve damar hastalıkları açısından önemli bir belirleyicidir.”

“KADINLARDA KALP KRİZİ GÜRÜLTÜSÜZ GELİYOR”
 Kadınlar menopoz dönemine girerken kendilerini koruyan kalkanları kaybeder diyen Kardiyolog Ayhan Sinci; “ Kadınlar erkeklere oranla kalp ve damar hastalığına daha çok yakalanıyor belli bir dönemden sonra. Menopoz döneminde kadınların hormonal dengesi değişmeye başlıyor. Adet gördükleri dönemde kalp ve damar hastalıklarından korunuyorlar. Menopoz döneminde olan kadınların muhakkak kontrole gitmesi gerekir. Kadınların bir şanssızlığı da var ki, üçte birinin kalp krizi gürültüsüz gelir sessiz gelir. Yani hasta kalp krizini his etmez. Bu konuda dikkatli olmaları, kontrollerini yaptırmalarını gerekir.” dedi. Kadınları bu konuda uyaran Kardiyolog Ayhan Sinci, Manisa Denge Gazetesi aracılığıyla tüm kadınların, dünya kadınlar gününü kutladı.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.