Koronavirüs vakalarındaki artış korkutuyor

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.03.2021 - 09:34, Güncelleme: 04.03.2021 - 09:34
 

Koronavirüs vakalarındaki artış korkutuyor

Birçok ilde normalleşme adımları atılırken, uyarılar da gelmeye devam ediyor. Vaka sayılarındaki artıştan endişe eden uzmanlar, nisan ayında oluşabilecek tablonun kasım ve aralık aylarından bile kötü olabileceğini söyledi.
Türkiye, koronavirüs pandemisiyle mücadelede yeni bir döneme girdi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan koronavirüs risk haritasına göre 'çok yüksek riskli' illerin dışında kalan yerlerde lokanta kafe ve restoranlar hizmet vermeye başladı. Bu gelişme vatandaşı ve esnafı sevindirirken, vakalardaki önlenemez artış işe tedirgin etmeye devam ediyor. KORKUTAN TABLO 3 Mart'ta açıklanan verilere göre Türkiye'de son 24 saatte 138 bin 18 Kovid-19 testi yapıldı. 11 bin 520 kişinin koronavirüs testi pozitif çıkarken, 65 kişi hayatını kaybetti. Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,6, yatak doluluk oranı yüzde 49,1 olarak gerçekleşti. Erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 63,2, ventilatör doluluk oranı yüzde 28,3, ortalama temaslı tespit süresi 8 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak kaydedildi. 10 BİN BARAJI AŞILDI Son 2 aylık koronavirüs tablosuna göre 24 Ocak'ta 5bin 277 olan vaka sayısı 27 Ocakta 7 bin 489'a yükselmişti. Şubatta vaka sayıları günde 7-8 bin arasında değişirken, son günlerinde ise artış yükseldi. Şubatın son günü 8 bin 424 kişi koronavirüse yakalanırken, 2 Mart'ta 10 bin barajı aşıldı. "KASIM VE ARALIKTAN KÖTÜ OLABİLİR" Yerinde karar dönemiyle başlayan normalleşme süreci vatandaşı sevindirirken, uzmanlar ise tablonun daha da kötüye gideceği korkusunu yaşıyor. Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre konuyla ilgili endişelerini dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, son bir haftadır vaka sayılarında kıpırdanma olduğunu ve tedbirleri kaldırmayı hiçbir uluslararası bilimsel kurulun önermediğini söyledi. Bundan sonraki artışın ilk hedefi olarak İstanbul, İzmir ve Ankara'yı gösteren Ceyhan, "Tablo kasım, aralıktan kötü olur mu diye endişeliyim." dedi.
Birçok ilde normalleşme adımları atılırken, uyarılar da gelmeye devam ediyor. Vaka sayılarındaki artıştan endişe eden uzmanlar, nisan ayında oluşabilecek tablonun kasım ve aralık aylarından bile kötü olabileceğini söyledi.

Türkiye, koronavirüs pandemisiyle mücadelede yeni bir döneme girdi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan koronavirüs risk haritasına göre 'çok yüksek riskli' illerin dışında kalan yerlerde lokanta kafe ve restoranlar hizmet vermeye başladı. Bu gelişme vatandaşı ve esnafı sevindirirken, vakalardaki önlenemez artış işe tedirgin etmeye devam ediyor.

KORKUTAN TABLO

3 Mart'ta açıklanan verilere göre Türkiye'de son 24 saatte 138 bin 18 Kovid-19 testi yapıldı. 11 bin 520 kişinin koronavirüs testi pozitif çıkarken, 65 kişi hayatını kaybetti. Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,6, yatak doluluk oranı yüzde 49,1 olarak gerçekleşti. Erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 63,2, ventilatör doluluk oranı yüzde 28,3, ortalama temaslı tespit süresi 8 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak kaydedildi.

10 BİN BARAJI AŞILDI

Son 2 aylık koronavirüs tablosuna göre 24 Ocak'ta 5bin 277 olan vaka sayısı 27 Ocakta 7 bin 489'a yükselmişti. Şubatta vaka sayıları günde 7-8 bin arasında değişirken, son günlerinde ise artış yükseldi. Şubatın son günü 8 bin 424 kişi koronavirüse yakalanırken, 2 Mart'ta 10 bin barajı aşıldı.

"KASIM VE ARALIKTAN KÖTÜ OLABİLİR"

Yerinde karar dönemiyle başlayan normalleşme süreci vatandaşı sevindirirken, uzmanlar ise tablonun daha da kötüye gideceği korkusunu yaşıyor. Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre konuyla ilgili endişelerini dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, son bir haftadır vaka sayılarında kıpırdanma olduğunu ve tedbirleri kaldırmayı hiçbir uluslararası bilimsel kurulun önermediğini söyledi. Bundan sonraki artışın ilk hedefi olarak İstanbul, İzmir ve Ankara'yı gösteren Ceyhan, "Tablo kasım, aralıktan kötü olur mu diye endişeliyim." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.