(Özel) ’Korona virüsünden korunayım’ derken egzamaya sebep olmayın

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.03.2020 - 11:32, Güncelleme: 17.03.2020 - 11:32
 

(Özel) ’Korona virüsünden korunayım’ derken egzamaya sebep olmayın

TÜM DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALAN KORONA VİRÜSÜ SALGININ TÜRKİYE’DE DE GÖRÜLMESİYLE BİRLİKTE, KENDİLERİNİ VİRÜSTEN KORUMAK İSTEYEN VATANDAŞLAR EL ANTİSEPTİKLERİ, DEZENFEKTAN ÜRÜNLERİ VE KOLONYA TÜKETİMİNDE ARTIŞ YAŞANMASINA NEDEN OLDU. KOLONYA, EL ANTİSEPTİKLERİ VE SABUNLARIN SIK TÜKETİLMESİNE KARŞI UZMANLAR DA UYARDI.
Deri ve Zührevi Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Figen Yelmen Tosun, korona virüsü sebebiyle artan el antiseptikleri ve kolonya kullanımlarının aşırıya kaçmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Kolonyalar en az yüzde 70-80 alkol bulunduran ürünler olduğu için tıpkı alkol bazlı el dezenfektanları gibi ellerimizdeki deri bariyerini bozarak egzamalara neden olurlar” dedi. Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgının Türkiye’de de görülmesiyle birlikte, kendilerini virüsten korumak isteyen vatandaşlar el antiseptikleri, dezenfektan ürünleri ve kolonya tüketiminde artış yaşanmasına neden oldu. Kolonya, el antiseptikleri ve sabunların sık tüketilmesine karşı uzmanlar da uyardı. Manisa Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Figen Yelmen Tosun, kolonya ve el antiseptiklerin aşırı ve dikkatsiz kullanılmasının ellerdeki deri bariyerlerini bozacağını ve el egzamalarına neden olabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Tosun, “Covid-19 virüs pandemisi ile uğraştığımız bugünlerde el hijyeni çok önemli bir konudur. Gün içerisinde ellerimiz birçok şeye doğrudan temas eder. Bu nedenle enfeksiyonun yayılmasında eller çok önemli organlarımızdır. Temizliği de çok önemlidir. Günlük hayatta el hijyenimizi sağlamak amacıyla en çok sabunları ve el antiseptiklerini kullanırız. Sabunlar daha çok ellerimizdeki kirleri ve mikroorganizmaları fiziksel olarak gideren detarjanlardır. El antiseptikleri ise protein denatürasyonu yaparak birçok bakteri ve virüse karşı güçlü ve hızlı öldürücü etkiye sahiptirler. Gün içerisinde pratikte kullanılan el antiseptikleri de çoğunlukla alkol bazlı ürünlerdir. Kişisel olarak kullandığımız sabunları beyaz katı sabunlardan seçerken, toplu alanlarda beyaz sıvı sabunları tek kullanımlık vakumlu poşetler kullanılmasını öneriyoruz” dedi. İrritasyon reaksiyonlardan kaçınmak için renksiz ve kokusuz sabun kullanılmasını öneren Uzm. Dr. Tosun, “Alkol bazlı ürünlerin ve sabunların uzun süre kullanımlarında derimizin hidrolipid yapısının bozularak el derisinin çatlamasına ve egzamaya sebep olur. Bu nedenle dikkatli kullanmamız gerekir. Eğer marketler, toplu taşıma araçları gibi kalabalık ortamlardan çıktıysak ellerimizi sabunladıktan sonra el antiseptikleri kullanabiliriz ancak tekrar üzerine kolonya sürmek, tekrar yıkamak gibi işlemleri çok obsesif şekilde yaparsak egzamalarımızı arttırırız” diye konuştu. Uzm. Dr. Tosun ayrıca el egzamalarını önlemek amacıyla ellerin gliserin ve vazelin içeren ürünlerle kremlenmesi gerektiğini belirtti.
TÜM DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALAN KORONA VİRÜSÜ SALGININ TÜRKİYE’DE DE GÖRÜLMESİYLE BİRLİKTE, KENDİLERİNİ VİRÜSTEN KORUMAK İSTEYEN VATANDAŞLAR EL ANTİSEPTİKLERİ, DEZENFEKTAN ÜRÜNLERİ VE KOLONYA TÜKETİMİNDE ARTIŞ YAŞANMASINA NEDEN OLDU. KOLONYA, EL ANTİSEPTİKLERİ VE SABUNLARIN SIK TÜKETİLMESİNE KARŞI UZMANLAR DA UYARDI.

Deri ve Zührevi Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Figen Yelmen Tosun, korona virüsü sebebiyle artan el antiseptikleri ve kolonya kullanımlarının aşırıya kaçmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Kolonyalar en az yüzde 70-80 alkol bulunduran ürünler olduğu için tıpkı alkol bazlı el dezenfektanları gibi ellerimizdeki deri bariyerini bozarak egzamalara neden olurlar” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgının Türkiye’de de görülmesiyle birlikte, kendilerini virüsten korumak isteyen vatandaşlar el antiseptikleri, dezenfektan ürünleri ve kolonya tüketiminde artış yaşanmasına neden oldu. Kolonya, el antiseptikleri ve sabunların sık tüketilmesine karşı uzmanlar da uyardı.

Manisa Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Figen Yelmen Tosun, kolonya ve el antiseptiklerin aşırı ve dikkatsiz kullanılmasının ellerdeki deri bariyerlerini bozacağını ve el egzamalarına neden olabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Tosun, “Covid-19 virüs pandemisi ile uğraştığımız bugünlerde el hijyeni çok önemli bir konudur. Gün içerisinde ellerimiz birçok şeye doğrudan temas eder. Bu nedenle enfeksiyonun yayılmasında eller çok önemli organlarımızdır. Temizliği de çok önemlidir. Günlük hayatta el hijyenimizi sağlamak amacıyla en çok sabunları ve el antiseptiklerini kullanırız. Sabunlar daha çok ellerimizdeki kirleri ve mikroorganizmaları fiziksel olarak gideren detarjanlardır. El antiseptikleri ise protein denatürasyonu yaparak birçok bakteri ve virüse karşı güçlü ve hızlı öldürücü etkiye sahiptirler. Gün içerisinde pratikte kullanılan el antiseptikleri de çoğunlukla alkol bazlı ürünlerdir. Kişisel olarak kullandığımız sabunları beyaz katı sabunlardan seçerken, toplu alanlarda beyaz sıvı sabunları tek kullanımlık vakumlu poşetler kullanılmasını öneriyoruz” dedi.

İrritasyon reaksiyonlardan kaçınmak için renksiz ve kokusuz sabun kullanılmasını öneren Uzm. Dr. Tosun, “Alkol bazlı ürünlerin ve sabunların uzun süre kullanımlarında derimizin hidrolipid yapısının bozularak el derisinin çatlamasına ve egzamaya sebep olur. Bu nedenle dikkatli kullanmamız gerekir. Eğer marketler, toplu taşıma araçları gibi kalabalık ortamlardan çıktıysak ellerimizi sabunladıktan sonra el antiseptikleri kullanabiliriz ancak tekrar üzerine kolonya sürmek, tekrar yıkamak gibi işlemleri çok obsesif şekilde yaparsak egzamalarımızı arttırırız” diye konuştu.

Uzm. Dr. Tosun ayrıca el egzamalarını önlemek amacıyla ellerin gliserin ve vazelin içeren ürünlerle kremlenmesi gerektiğini belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.