Sağlıkçılardan ‘5 Dakika’ Tepkisi

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.10.2021 - 09:46, Güncelleme: 21.10.2021 - 09:46
 

Sağlıkçılardan ‘5 Dakika’ Tepkisi

Manisa Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası üyeleriyle birlikte basın açıklaması düzenleyerek, Sağlık Bakanlığı’nın hasta muayene sürelerini 5 dakikaya indirmesine tepki gösterdi.
Manisa Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası Manisa Şehir Hastanesi’nin önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla hekimler sağlık hizmetinin 5 dakikaya sınırlandırılmasının yanlış olduğunu ve bu uygulamanın kaos getireceğini savundular. “BİR HEKİME YAKLAŞIK 150 HASTA DÜŞMEKTEDİR” Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatıldığını söyleyen Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran yaptığı açıklamada, “Şuanda Manisa Şehir Hastanesi’nde bir hekime yaklaşık 150 hasta düşmektedir. Bu randevular, hekimin windows server lisans satin al isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına, halkın niteliksiz sağlık hizmeti almasına sebep olmaktadır.” dedi. “5 DAKİKAYLA MUAYENE MÜMKÜN DEĞİL” Yeni uygulamayla hekimlerin iş yükünün artacağını ve hastalarında büyük mağduriyet yaşayacağını söyleyen Manisa Tabip Odası Başkanı Duran, “Hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğimize müdahale edilmekte, halkın sağlığı tehdit edilmekte, sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır. Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adım, ayrıntılı bir öykü almaktır. Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir. Bu uygulama ile bir taraftan hekimin iş yükü artarken, bir taraftan hastalar mağdur olacaktır. İş yükünün artmasıyla birlikte hekimlerin istifalarında artış yaşanacaktır. Zaten pandeminin getirdiği zor şartlar sebebiyle istifa eden hekimlerin sayısı çok. Eğer istifalar artarsa, sağlıkta büyük bir kaos yaşanabilir. O zaman sağlık hizmeti verecek bir tane hekim bile bulmakta güçlük çekerler.” dedi. “HEKİMLER KÖLE, HASTALAR MÜŞTERİ DEĞİLDİR” Manisa Tabip Odası Başkanı Duran son olarak şöyle konuştu; “Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir. Topluma çağrımızdır, dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. 5 dakikada hekimlik yapılmaz. Sağlık 5 dakikaya sığmaz.”
Manisa Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası üyeleriyle birlikte basın açıklaması düzenleyerek, Sağlık Bakanlığı’nın hasta muayene sürelerini 5 dakikaya indirmesine tepki gösterdi.

Manisa Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası Manisa Şehir Hastanesi’nin önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla hekimler sağlık hizmetinin 5 dakikaya sınırlandırılmasının yanlış olduğunu ve bu uygulamanın kaos getireceğini savundular.
“BİR HEKİME YAKLAŞIK 150 HASTA DÜŞMEKTEDİR”
Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatıldığını söyleyen Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran yaptığı açıklamada, “Şuanda Manisa Şehir Hastanesi’nde bir hekime yaklaşık 150 hasta düşmektedir. Bu randevular, hekimin windows server lisans satin al isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına, halkın niteliksiz sağlık hizmeti almasına sebep olmaktadır.” dedi.
“5 DAKİKAYLA MUAYENE MÜMKÜN DEĞİL”
Yeni uygulamayla hekimlerin iş yükünün artacağını ve hastalarında büyük mağduriyet yaşayacağını söyleyen Manisa Tabip Odası Başkanı Duran, “Hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğimize müdahale edilmekte, halkın sağlığı tehdit edilmekte, sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır. Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adım, ayrıntılı bir öykü almaktır. Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir. Bu uygulama ile bir taraftan hekimin iş yükü artarken, bir taraftan hastalar mağdur olacaktır. İş yükünün artmasıyla birlikte hekimlerin istifalarında artış yaşanacaktır. Zaten pandeminin getirdiği zor şartlar sebebiyle istifa eden hekimlerin sayısı çok. Eğer istifalar artarsa, sağlıkta büyük bir kaos yaşanabilir. O zaman sağlık hizmeti verecek bir tane hekim bile bulmakta güçlük çekerler.” dedi.
“HEKİMLER KÖLE, HASTALAR MÜŞTERİ DEĞİLDİR”
Manisa Tabip Odası Başkanı Duran son olarak şöyle konuştu; “Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir. Topluma çağrımızdır, dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. 5 dakikada hekimlik yapılmaz. Sağlık 5 dakikaya sığmaz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.