SAHTE BALA DİKKAT!

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.01.2012 - 07:43, Güncelleme: 20.01.2012 - 07:43
 

SAHTE BALA DİKKAT!

Yıllardır arıcılıkla uğraşan İsmail Arı, bal üretiminde bazı kötü niyetli kişilerin çeşitli hilelere başvurabildiklerini belirterek, piyasada satışa sunulan sahte ballara karşı vatandaşları uyardı. Bir çok hastalığa şifa olan balın faydalarını saymakla bitiremeyen Arı, ruhsatlı ve tahlil içerikli balların tercih edilmesini önerdi.
 Son zamanlarda özellikle televizyon ekranlarında yoğun bir şekilde satışa sunulan ballar, gerçek bal üreticilerini harekete geçirdi. Soyadı gibi 40 yıldır arıcılıkla uğraşan İsmail Arı, 60 yaşında olmasına rağmen bugüne kadar hastane yüzü görmediğini belirterek, sağlığını bala borçlu olduğunu ifade etti. Sahte balların piyasaya sürüldüğüne dikkat çeken Arı, vatandaşları ruhsatsız satış yapan üreticilere karşı uyararak, balın faydaları ile ilgili şunları söyledi; “Bal gerek içinde barındırdığı vitaminler ve minerallerle, gerekse yapısal özellikleri sebebiyle insanlar için tam bir şifa kaynağıdır. Bal’ın yaklaşık 500 hastalığa faydalı olduğu bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. İyi bir koruyucudur, mideye kuvvet verir, kansızlığı giderir, damarları açar, romatizma, alerji, kabızlık, şişmanlık gibi hastalıklara iyi gelir. Kolestrolü düşürür, ishali durdurur, terlemeyi giderir. Bal, binlerce çiçeğin, bitkinin besleyici değerlerini ve şifasını taşır. Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlar. 100 gram balda, yaklaşık 304 kalori vardır. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğiyle, vücudun direncini güçlendirir. Sağlığı korumaya yardımcı Betorder olur. Polenleri de şifadır.”    Gerçek bal sahtesinden nasıl ayırt edilir? Hakiki bal ile sahte balı ayırt etmenin zor olduğunu ancak bazı püf noktalarının olduğunu belirten İsmail Arı, “İster petek, ister süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak, uzmanlar için bile zordur. Ama hakiki bal akarken kesik kesik akmaz. Donuyorsa hakiki bal değildir, sahte bal donar. Gerçek balda hiçbir katkı maddesi yoktur. Hakiki bal bazen kristalleşebilir. Bu bozulduğu anlamına gelmez. Kristalleştiği haliyle de tüketilebilir; besin değerini kaybetmez. Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkündür. Sahte bal ise kristalleşmez; çünkü içinde doğal özler bulunmaz” dedi. “Ruhsatsız bal almayın!”  "Ruhsatlı ve tahlil içerikli balları almak için vatandaşlarımız özen göstersinler. Gelişi güzel satışı yapılan balları almasınlar. Son aylarda televizyon kanlarında yoğun bir şekilde bal satışları yapılıyor ve reklamları yayınlanıyor. Bal alırken satış yapanların, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından ruhsatlarının olup olmadığına baksınlar. Ben 12 yaşından beri Arıcılıkla uğraşıyorum. Bal üreticisi ruhsatımda var. Kendim üretiyorum ve satışını da kendim yapıyorum. Sahte ballar bizim satışlarımızı da çok etkiliyor. Sağlığını düşünen, şifa bulmak isteyen vatandaşlarımızın bal alırken daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.  
Yıllardır arıcılıkla uğraşan İsmail Arı, bal üretiminde bazı kötü niyetli kişilerin çeşitli hilelere başvurabildiklerini belirterek, piyasada satışa sunulan sahte ballara karşı vatandaşları uyardı. Bir çok hastalığa şifa olan balın faydalarını saymakla bitiremeyen Arı, ruhsatlı ve tahlil içerikli balların tercih edilmesini önerdi.
 Son zamanlarda özellikle televizyon ekranlarında yoğun bir şekilde satışa sunulan ballar, gerçek bal üreticilerini harekete geçirdi. Soyadı gibi 40 yıldır arıcılıkla uğraşan İsmail Arı, 60 yaşında olmasına rağmen bugüne kadar hastane yüzü görmediğini belirterek, sağlığını bala borçlu olduğunu ifade etti. Sahte balların piyasaya sürüldüğüne dikkat çeken Arı, vatandaşları ruhsatsız satış yapan üreticilere karşı uyararak, balın faydaları ile ilgili şunları söyledi; “Bal gerek içinde barındırdığı vitaminler ve minerallerle, gerekse yapısal özellikleri sebebiyle insanlar için tam bir şifa kaynağıdır. Bal’ın yaklaşık 500 hastalığa faydalı olduğu bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. İyi bir koruyucudur, mideye kuvvet verir, kansızlığı giderir, damarları açar, romatizma, alerji, kabızlık, şişmanlık gibi hastalıklara iyi gelir. Kolestrolü düşürür, ishali durdurur, terlemeyi giderir. Bal, binlerce çiçeğin, bitkinin besleyici değerlerini ve şifasını taşır. Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlar. 100 gram balda, yaklaşık 304 kalori vardır. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğiyle, vücudun direncini güçlendirir. Sağlığı korumaya yardımcı Betorder olur. Polenleri de şifadır.”   

Gerçek bal sahtesinden nasıl ayırt edilir?

Hakiki bal ile sahte balı ayırt etmenin zor olduğunu ancak bazı püf noktalarının olduğunu belirten İsmail Arı, “İster petek, ister süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak, uzmanlar için bile zordur. Ama hakiki bal akarken kesik kesik akmaz. Donuyorsa hakiki bal değildir, sahte bal donar. Gerçek balda hiçbir katkı maddesi yoktur. Hakiki bal bazen kristalleşebilir. Bu bozulduğu anlamına gelmez. Kristalleştiği haliyle de tüketilebilir; besin değerini kaybetmez. Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkündür. Sahte bal ise kristalleşmez; çünkü içinde doğal özler bulunmaz” dedi.

“Ruhsatsız bal almayın!”

 "Ruhsatlı ve tahlil içerikli balları almak için vatandaşlarımız özen göstersinler. Gelişi güzel satışı yapılan balları almasınlar. Son aylarda televizyon kanlarında yoğun bir şekilde bal satışları yapılıyor ve reklamları yayınlanıyor. Bal alırken satış yapanların, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından ruhsatlarının olup olmadığına baksınlar. Ben 12 yaşından beri Arıcılıkla uğraşıyorum. Bal üreticisi ruhsatımda var. Kendim üretiyorum ve satışını da kendim yapıyorum. Sahte ballar bizim satışlarımızı da çok etkiliyor. Sağlığını düşünen, şifa bulmak isteyen vatandaşlarımızın bal alırken daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.