SERİNLEMEK İSTERKEN HASTA OLMAYIN!

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.06.2012 - 16:58, Güncelleme: 20.06.2012 - 16:58
 

SERİNLEMEK İSTERKEN HASTA OLMAYIN!

Özel Sekiz Eylül Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Hemmati, yaz sezonunun başlamasıyla birlikte sulama kanalında, havuzda ya da denizde serinlemek isteyen vatandaşları bulaşıcı hastalıklara karşı uyardı. Hemmati, bu tür yerlerde daha çok mantar hastalığının görülüğüne dikkat çekti.
 Yaz geldi, havaların sıcaklığıyla birlikte deniz ve havuz sezonu da açıldı. Uzmanlar, deniz ve havuzdan bulaşan enfeksiyonlara karşı ciddi uyarılarda bulundu. Özel Sekiz Eylül Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Hemmati, “Havuzlardan veya denizlerden en fazla bulaşan hastalıkların başında genital mantar enfeksiyonları gelir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bir kısmı özellikle toplu havuzlardan yaygın olarak bulaşabiliyor.  Havuz veya deniz sefasının hastanede bitmemesi için girilen havuzun temizliğinden emin olunması ve su sirkülâsyonu fazla olan havuzların tercih edilmesi gerekiyor. Çünkü yeterince temizlenmeyen havuzlar ve kirlilik seviyesi yüksek sahiller tehlikeli olabiliyor. Havuzlardan bulaşan hastalıklar arasında genital mantar enfeksiyonları, bakteriyel vajinit gibi enfeksiyonlar sıklıkla görülür. Ayrıca iyi temizlenmeyen havuzlardan, hepatit A, dizanteri gibi ateşli ishal yapan mikroplar, göz, kulak, burun, boğaz enfeksiyonları ile mantar, uyuz, impetigo gibi deri hastalıkları da bulaşabilir. Bunun yanı sıra özellikle çocuklar serinlemek amacıyla sulama kanallarında yüzüyor. Maalesef bu durum ölümler de sonuçlanabiliyor.  Ailelerin bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Böyle yerlerde bulaşıcı hastalıkların görülme Betboo olasılığı çok daha yüksek. Durgun ve kirli sularda yüzmek hem çok tehlikeli hem de çok sağlıksız” dedi. Mantar hastalığına yakalanabilirsiniz… Suya girmeden önce duşa girmenin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Hemmati, “Suya girmeden önce duş alarak vücudu iyice temizlemek gerekli.  Hijyen için periyodik kimyasal ve fiziksel temizlik işlemlerinin ihmal edilmediği yüzme havuzlarının tercih edilmeli. Yüzme havuzunda normal klor seviyesi 0,8 mg/lt düzeyinde olmalı ve çok iyi çalışan bir filtreleme sistemi bulunmalıdır. Hepatit A ve B aşısı olmayan çocukların havuzlara gönderilmemesi daha uygun. İşletme sahipleri kadar vatandaşlarımızın da kendilerine dikkat etmesi gerekir. Bu nedenle; terlemenin bol olduğu yaz aylarında pamuklu iç çamaşırı giyilmeli, havuz ve deniz sonrasında ıslak mayo hemen değiştirilmeli, havuzdan önce ve sonra mutlaka duş alınmalı, kişisel eşyalar kimseyle paylaşılmamalı, eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalı, mantar riski taşımamak için duş sonrasında cilt, özellikle ayak parmak araları, kasıklar gibi kapalı kalmaya ve mikrop üretmeye elverişle bölgeleri iyice kurulanmalı” dedi.  Mantar hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirten Hemmati, hastalığın bulaşıcı ve tedavi sürecinin uzun olduğunu söyledi. Hemmati, mantar rahatsızlığı bulunan hastaların havuza girmeden önce mutlaka rapor alması gerektiğini kaydetti.  
Özel Sekiz Eylül Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Hemmati, yaz sezonunun başlamasıyla birlikte sulama kanalında, havuzda ya da denizde serinlemek isteyen vatandaşları bulaşıcı hastalıklara karşı uyardı. Hemmati, bu tür yerlerde daha çok mantar hastalığının görülüğüne dikkat çekti.
 Yaz geldi, havaların sıcaklığıyla birlikte deniz ve havuz sezonu da açıldı. Uzmanlar, deniz ve havuzdan bulaşan enfeksiyonlara karşı ciddi uyarılarda bulundu. Özel Sekiz Eylül Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Hemmati, “Havuzlardan veya denizlerden en fazla bulaşan hastalıkların başında genital mantar enfeksiyonları gelir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bir kısmı özellikle toplu havuzlardan yaygın olarak bulaşabiliyor.

 Havuz veya deniz sefasının hastanede bitmemesi için girilen havuzun temizliğinden emin olunması ve su sirkülâsyonu fazla olan havuzların tercih edilmesi gerekiyor. Çünkü yeterince temizlenmeyen havuzlar ve kirlilik seviyesi yüksek sahiller tehlikeli olabiliyor. Havuzlardan bulaşan hastalıklar arasında genital mantar enfeksiyonları, bakteriyel vajinit gibi enfeksiyonlar sıklıkla görülür. Ayrıca iyi temizlenmeyen havuzlardan, hepatit A, dizanteri gibi ateşli ishal yapan mikroplar, göz, kulak, burun, boğaz enfeksiyonları ile mantar, uyuz, impetigo gibi deri hastalıkları da bulaşabilir. Bunun yanı sıra özellikle çocuklar serinlemek amacıyla sulama kanallarında yüzüyor. Maalesef bu durum ölümler de sonuçlanabiliyor.  Ailelerin bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Böyle yerlerde bulaşıcı hastalıkların görülme Betboo olasılığı çok daha yüksek. Durgun ve kirli sularda yüzmek hem çok tehlikeli hem de çok sağlıksız” dedi.

Mantar hastalığına yakalanabilirsiniz…

Suya girmeden önce duşa girmenin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Hemmati, “Suya girmeden önce duş alarak vücudu iyice temizlemek gerekli.  Hijyen için periyodik kimyasal ve fiziksel temizlik işlemlerinin ihmal edilmediği yüzme havuzlarının tercih edilmeli. Yüzme havuzunda normal klor seviyesi 0,8 mg/lt düzeyinde olmalı ve çok iyi çalışan bir filtreleme sistemi bulunmalıdır. Hepatit A ve B aşısı olmayan çocukların havuzlara gönderilmemesi daha uygun. İşletme sahipleri kadar vatandaşlarımızın da kendilerine dikkat etmesi gerekir. Bu nedenle; terlemenin bol olduğu yaz aylarında pamuklu iç çamaşırı giyilmeli, havuz ve deniz sonrasında ıslak mayo hemen değiştirilmeli, havuzdan önce ve sonra mutlaka duş alınmalı, kişisel eşyalar kimseyle paylaşılmamalı, eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalı, mantar riski taşımamak için duş sonrasında cilt, özellikle ayak parmak araları, kasıklar gibi kapalı kalmaya ve mikrop üretmeye elverişle bölgeleri iyice kurulanmalı” dedi.  Mantar hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirten Hemmati, hastalığın bulaşıcı ve tedavi sürecinin uzun olduğunu söyledi. Hemmati, mantar rahatsızlığı bulunan hastaların havuza girmeden önce mutlaka rapor alması gerektiğini kaydetti.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.