SICAKLARDA KALBİNİZE İYİ BAKIN

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 26.06.2012 - 10:33, Güncelleme: 26.06.2012 - 10:33
 

SICAKLARDA KALBİNİZE İYİ BAKIN

Özel Sekiz Eylül Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aydın Çeliker, sıcak havaların özellikle kalp ve tansiyon hastaları için büyük risk oluşturduğuna dikkat çekti. Güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmaması konusunda uyaran Çeliker, sıcak havalarda bol bol sıvı tüketilmesini önerdi.
 Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte uzmanlarda kalp  ve tansiyon hastalarını sıcaklara karşı uyardı. Sıcak havalarda kalp hastalarından bol bol su tüketmelerini öneren uzmanlar, ayrıca asitli içeceklerden de uzak durmalarını istedi. Özellikle nem miktarı ve hava sıcaklarının arttığı bu dönemde insan vücudunda çeşitli değişimlerin yaşandığına işaret eden Özel Sekiz Eylül Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Aydın Çeliker, “Sıcak havalar özellikle kalp, tansiyon hastalığı olan insanlarda büyük problem yaratmaya her zaman için aday. Hastalarımızın kullandığı pek çok ilaç var. Bu ilaçların bazıları vücuttan sıvı atıyor, bazıları damarları genişletiyor. Sıcak havalarda aşırı sıvı kaybı nedeni ile verdiğimiz ilaçların etkinlikleri daha fazla olabiliyor ve bu hastalarda aşırı tansiyon düşmeleri, aşırı halsizlik gibi yan etkiler yaratabiliyor. Bu yüzden özellikle sıcak havalarda, havanın neminin yüksek olduğu saatlerde hastalarımızın korunmasını tavsiye ediyoruz. Ve bol sıvı tüketmelerini istiyoruz. Kalp yetersizliği yoksa, özellikle terlemeyle kaybedilen mineralleri de düşünerek; maden suyu tüketmek faydalı olabilir. Şeker hastası olan hastaların da taze sıkılmış meyve suyu ve ayran tüketmelerinin iyi bir tamamlayıcı olduğunu düşünüyorum. Bu hastalarımızın özellikle güneşin çok dik olduğu saatlerde, yani öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmamalarını Betsidney öneriyorum” dedi. “İlaç dozlarını ayarlayın” Kalp ve tansiyon ilacı kullanan hastaların, ilaçlarını aksatmamaları konusunda uyarılarda bulunan Çeliker, “Özellikle idrar sökücü ilaç kullanan hastalarımızın bu dönemde ilaç dozlarında bir azalma olabilir. Çünkü zaten terlemeyle fazla miktarda sıvı kaybedebiliyoruz. Bu hastaların hekimlerine danışarak, ilaç dozlarını ayarlamalarında fayda var.  Ayrıca bu dönemde tansiyon değerlerinde aşırı düşme, daha sonra da refleks olarak aşırı yükselmeler görülebiliyor. Vatandaşlarımızın uzmanların önerilerine kulak vermelerini tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu. “Bol bol sıvı tüketin”   Sadece hasta değil sağlıklı insanların da güneşin zararlı etkinlerinden korunması gerektiğini belirten Çeliker, bol miktarda sıvı tüketilmesini önerdi. Yaz mevsiminde yeterli miktarda sıvı alınmaması durumunda ani tansiyon düşüşleri ve kan akışkanlığında azalma gibi rahatsızlıkların görülebildiğini belirten Çeliker, “Sadece hasta olanlar değil, sağlıklı insanlar da güneşten olumsuz olarak etkilenebilir. Bu nedenle dışarı çıkarken açık renk kıyafetler tercih edilerek, vücut susuz bırakılmamalı. Çok yağlı, yüksek kalorili gıdalardan kaçınılmalı. Daha çok sebze meyve tarzı beslenmeye özen gösterilmeli, asitli içeceklerden de uzak durulmalı” diye konuştu.    
Özel Sekiz Eylül Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aydın Çeliker, sıcak havaların özellikle kalp ve tansiyon hastaları için büyük risk oluşturduğuna dikkat çekti. Güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmaması konusunda uyaran Çeliker, sıcak havalarda bol bol sıvı tüketilmesini önerdi.
 Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte uzmanlarda kalp  ve tansiyon hastalarını sıcaklara karşı uyardı. Sıcak havalarda kalp hastalarından bol bol su tüketmelerini öneren uzmanlar, ayrıca asitli içeceklerden de uzak durmalarını istedi. Özellikle nem miktarı ve hava sıcaklarının arttığı bu dönemde insan vücudunda çeşitli değişimlerin yaşandığına işaret eden Özel Sekiz Eylül Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Aydın Çeliker, “Sıcak havalar özellikle kalp, tansiyon hastalığı olan insanlarda büyük problem yaratmaya her zaman için aday. Hastalarımızın kullandığı pek çok ilaç var. Bu ilaçların bazıları vücuttan sıvı atıyor, bazıları damarları genişletiyor. Sıcak havalarda aşırı sıvı kaybı nedeni ile verdiğimiz ilaçların etkinlikleri daha fazla olabiliyor ve bu hastalarda aşırı tansiyon düşmeleri, aşırı halsizlik gibi yan etkiler yaratabiliyor. Bu yüzden özellikle sıcak havalarda, havanın neminin yüksek olduğu saatlerde hastalarımızın korunmasını tavsiye ediyoruz. Ve bol sıvı tüketmelerini istiyoruz. Kalp yetersizliği yoksa, özellikle terlemeyle kaybedilen mineralleri de düşünerek; maden suyu tüketmek faydalı olabilir. Şeker hastası olan hastaların da taze sıkılmış meyve suyu ve ayran tüketmelerinin iyi bir tamamlayıcı olduğunu düşünüyorum. Bu hastalarımızın özellikle güneşin çok dik olduğu saatlerde, yani öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmamalarını Betsidney öneriyorum” dedi.

“İlaç dozlarını ayarlayın”

Kalp ve tansiyon ilacı kullanan hastaların, ilaçlarını aksatmamaları konusunda uyarılarda bulunan Çeliker, “Özellikle idrar sökücü ilaç kullanan hastalarımızın bu dönemde ilaç dozlarında bir azalma olabilir. Çünkü zaten terlemeyle fazla miktarda sıvı kaybedebiliyoruz. Bu hastaların hekimlerine danışarak, ilaç dozlarını ayarlamalarında fayda var.  Ayrıca bu dönemde tansiyon değerlerinde aşırı düşme, daha sonra da refleks olarak aşırı yükselmeler görülebiliyor. Vatandaşlarımızın uzmanların önerilerine kulak vermelerini tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

“Bol bol sıvı tüketin”  

Sadece hasta değil sağlıklı insanların da güneşin zararlı etkinlerinden korunması gerektiğini belirten Çeliker, bol miktarda sıvı tüketilmesini önerdi. Yaz mevsiminde yeterli miktarda sıvı alınmaması durumunda ani tansiyon düşüşleri ve kan akışkanlığında azalma gibi rahatsızlıkların görülebildiğini belirten Çeliker, “Sadece hasta olanlar değil, sağlıklı insanlar da güneşten olumsuz olarak etkilenebilir. Bu nedenle dışarı çıkarken açık renk kıyafetler tercih edilerek, vücut susuz bırakılmamalı. Çok yağlı, yüksek kalorili gıdalardan kaçınılmalı. Daha çok sebze meyve tarzı beslenmeye özen gösterilmeli, asitli içeceklerden de uzak durulmalı” diye konuştu.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.