SİGARAYI KIRIP ATMAK İÇİN DAHA NE BEKLİYORSUNUZ?

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.02.2018 - 11:13, Güncelleme: 09.02.2018 - 11:13
 

SİGARAYI KIRIP ATMAK İÇİN DAHA NE BEKLİYORSUNUZ?

Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Dünya üzerinde 1 milyarı aşkın kişi tütün ve tütün ürünleri kullanıyor. Günümüzde en kolay yoldan temin edilen ve kullanım yaşı git gide düşen sigaranın zararlarını sizlere bir kere daha vurgulayabilmek ve sigarayı bırakmanıza vesile olabilmek için Özel İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi Kardiyologları Dr. Ayhan Sinci ve Dr. Çetin Aydın’ı ziyaret ettik. Bakalım onlar sigara hakkında neler söylüyor?
HABER ASUDE ONAR Kişilerin göz göre göre kendilerine zarar vermelerini anlamlandıramadığını belirten Kardiyolog Dr. Ayhan Sinci, insanların biran önce bu kötü alışkanlıktan kurtulması gerektiğini ifade etti. Kardiyolog Dr. Ayhan Sinci şu sözlere yer verdi; “Sigara insanın bile bile kendine zarar verdiği kötü öğrenilmiş bir davranış biçimidir. Tek bir sigara bile damar duvarlarını kasarak insan vücuduna zarar vermeye başlıyor. Bir tek kullanımın bile oluşturduğu etkiler bilimsel olarak gösterilmiştir. Uzun süreli içimlerde damar duvarını döşeyen bölüm bozulur ve buraya kötü kolesterolün oturmasını sebep olur ardından da damar yangısı oluşur. Sigara iyi kolesterol düzeyini de düşürdüğü için lanetli kolesterolün uzaklaşmasını engeller. Vücudumuzda pıhtı oluşmasına ve kişinin ani felç geçirmesine neden olur. Sigara içiminden kaynaklı sorunlar ardından hipertansiyonu ve şeker hastalığını da getirir. Sigara kalpte ritim problemini de tetikler ve arttırır. Sigara içenlerde geçirilen kalp krizi daha büyük zarar vericidir ve sonuçları daha büyük sorunlar doğurur.Sigara dumanına pasif olarak maruz kalan kişilerde de benzer etkiler yapılan araştırmalar sonucu görülmüştür. ELİNİZDEKİ PAKETİ DERHAL ATIN Sigara yasağı uygulamasını başlatan ülkelerde yapılan araştırmalarda kalp ve damar hastalıkları ve diğer hastalıklara bağlı ölümlerde anlamlı azalmalar saptanmıştır. Kalp dışı nedenlere bağlı operasyon geçirenlerde iyileşme süreci sigara içmeyenlerde daha erken olmuştur. Bu kadar zararlı bir kötü alışkanlığı yaşam kalitemizi artırmak adına hemen terk edelim. Son sigaramı da içip bırakayım demeyelim elimizde olan paketi hemen atalım. Dumansız ve sağlıklı günler diliyorum.” SİGARA FELÇİN DAVETİYECİSİ Tütün ve tütün ürünlerinin dünya üzerinden toptan kaldırılmasını ve sigaranın sadece insanlara değil dünya üzerindeki tüm canlılara zarar verdiğini söyleyen Kardiyolog Dr. Çetin Aydın; “Dünya üzerinde yaklaşık 1 milyar kişi sigara içiyor ve yapılan araştırmalara göre her yıl 7-8 milyon kişi hayatını kaybediyor. Sigarayı sadece kalp ve damar hastalıkları açısından değerlendirmeyelim. Sigara kansere çok büyük davetiye çıkarıyor. Sigara kullanımı kalp ve damar sistemi içerisini kaplayan özel bir tabakayı bozuyor. Kan pulcukları damar içine yapışıyor ve damarda taşınan kolestrol, yağ ve kalsiyum gibi maddelerinde hasarlanmış yere de yapışmasına sebep oluyor. Bu da pıhtı oluşturur, pıhtı damarda oluşursa kalp krizi, beyinde oluşursa felç, gözde oluşursa körlük gibi birçok geri dönülemeyen hastalıklar meydana geliyor. “diye konuştu.  
Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Dünya üzerinde 1 milyarı aşkın kişi tütün ve tütün ürünleri kullanıyor. Günümüzde en kolay yoldan temin edilen ve kullanım yaşı git gide düşen sigaranın zararlarını sizlere bir kere daha vurgulayabilmek ve sigarayı bırakmanıza vesile olabilmek için Özel İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi Kardiyologları Dr. Ayhan Sinci ve Dr. Çetin Aydın’ı ziyaret ettik. Bakalım onlar sigara hakkında neler söylüyor?
HABER
ASUDE ONAR


Kişilerin göz göre göre kendilerine zarar vermelerini anlamlandıramadığını belirten Kardiyolog Dr. Ayhan Sinci, insanların biran önce bu kötü alışkanlıktan kurtulması gerektiğini ifade etti.
Kardiyolog Dr. Ayhan Sinci şu sözlere yer verdi; “Sigara insanın bile bile kendine zarar verdiği kötü öğrenilmiş bir davranış biçimidir. Tek bir sigara bile damar duvarlarını kasarak insan vücuduna zarar vermeye başlıyor. Bir tek kullanımın bile oluşturduğu etkiler bilimsel olarak gösterilmiştir. Uzun süreli içimlerde damar duvarını döşeyen bölüm bozulur ve buraya kötü kolesterolün oturmasını sebep olur ardından da damar yangısı oluşur. Sigara iyi kolesterol düzeyini de düşürdüğü için lanetli kolesterolün uzaklaşmasını engeller. Vücudumuzda pıhtı oluşmasına ve kişinin ani felç geçirmesine neden olur. Sigara içiminden kaynaklı sorunlar ardından hipertansiyonu ve şeker hastalığını da getirir. Sigara kalpte ritim problemini de tetikler ve arttırır. Sigara içenlerde geçirilen kalp krizi daha büyük zarar vericidir ve sonuçları daha büyük sorunlar doğurur.Sigara dumanına pasif olarak maruz kalan kişilerde de benzer etkiler yapılan araştırmalar sonucu görülmüştür.

ELİNİZDEKİ PAKETİ DERHAL ATIN
Sigara yasağı uygulamasını başlatan ülkelerde yapılan araştırmalarda kalp ve damar hastalıkları ve diğer hastalıklara bağlı ölümlerde anlamlı azalmalar saptanmıştır. Kalp dışı nedenlere bağlı operasyon geçirenlerde iyileşme süreci sigara içmeyenlerde daha erken olmuştur. Bu kadar zararlı bir kötü alışkanlığı yaşam kalitemizi artırmak adına hemen terk edelim. Son sigaramı da içip bırakayım demeyelim elimizde olan paketi hemen atalım. Dumansız ve sağlıklı günler diliyorum.”

SİGARA FELÇİN DAVETİYECİSİ
Tütün ve tütün ürünlerinin dünya üzerinden toptan kaldırılmasını ve sigaranın sadece insanlara değil dünya üzerindeki tüm canlılara zarar verdiğini söyleyen Kardiyolog Dr. Çetin Aydın; “Dünya üzerinde yaklaşık 1 milyar kişi sigara içiyor ve yapılan araştırmalara göre her yıl 7-8 milyon kişi hayatını kaybediyor. Sigarayı sadece kalp ve damar hastalıkları açısından değerlendirmeyelim. Sigara kansere çok büyük davetiye çıkarıyor. Sigara kullanımı kalp ve damar sistemi içerisini kaplayan özel bir tabakayı bozuyor. Kan pulcukları damar içine yapışıyor ve damarda taşınan kolestrol, yağ ve kalsiyum gibi maddelerinde hasarlanmış yere de yapışmasına sebep oluyor. Bu da pıhtı oluşturur, pıhtı damarda oluşursa kalp krizi, beyinde oluşursa felç, gözde oluşursa körlük gibi birçok geri dönülemeyen hastalıklar meydana geliyor. “diye konuştu.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.