TÜRKİYE'NİN DİŞ SAĞLIĞI TEHLİKEDE!!!

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.02.2012 - 08:30, Güncelleme: 08.02.2012 - 08:30
 

TÜRKİYE'NİN DİŞ SAĞLIĞI TEHLİKEDE!!!

Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, 10 kişiden 9'unun ağzında çürük olduğu tespit edildi. Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının hayat kalitesini etkilediği, çürüklerin mide, kalp ve damar hastalıkları ile diş kaybından kaynaklı konuşma bozukluklarına yol açtığı belirtildi. Sağlık İl Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü İsa Civan, diş fırçalamanın büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
 Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının ciddi sağlık problemlerine neden olduğu bildirildi. Türkiye'de diş sağlığı istatistiklerinin kötü bir tablo ortaya koyduğunu dile getiren Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü İsa Civan, “Diş çürükleri sindirim sistemi rahatsızlıklarından, dolaşım sistemi rahatsızlıklarına kadar bir çok hastalığa neden olabiliyor, hayat kalitesini etkiliyor. Çürükler dolaylı olarak mide, kalp, göz ve damar hastalıkları ile diş kaybından kaynaklı konuşma bozukluklarına yol açabiliyor. Öte yandan eksik dişten ötürü kayma yapacak olan çene, migren ve baş ağrıları da ortaya çıkarabiliyor. Maalesef bir çok vatandaşımız diş sağlığını ihmal ediyor. Diş hekimliği hizmetlerinin biraz korkulu olması da tedaviden kaçışlara neden oluyor. Fakat teknoloji o kadar ilerledi ki, tedavilerimiz hastanın konforu sağlanarak, çok güzel bir şekilde yapılabiliyor” diye konuştu. Manisa’nın ağız ve diş sağlığı hizmetleri konusunda özellikle son 10 yılda büyük bir aşama kaydettiğini belirterek sözlerine devam eden Civan, “Birinci basamaktaki diş hekim sayımız, diğer illere göre gayet iyi durumda. Sağlık Bakanlığımızın direktifleri ile 2010 yılında bir proje başlattık. Öncelikle ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik taramalar yaparak, eğitimler verdik, vermeye de devam ediyoruz. Dünya Sağlık Örgütünün kriterlerine göre 2010 ve 2011 yılı için DMFT indeksi hedefini geçtik. 2010 yılında 9 bin 400, 2011 yılında ise, 34 bin 400 öğrenciye ulaştık. Sağlık Bakanlığımız diş sağlığına dikkat çekmek amacıyla, ülke genelinde 5 milyon adet diş macunu ve diş fırçası Jojobet dağıttı. Manisa il geneli için de, yaklaşık 140 bin adet diş macunu ve fırçası dağıttık. Bizim açımızdan başarılı bir proje oldu” dedi.  Günde 2 kez, 2,5 dakika Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalamanın önemine dikkat çeken Civan, “Sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kez, 2,5 dakika dişlerimizi fırçalarsak diş eti hastalıkları ya da diş çürükleri ile karşılaşmayız. Biz farkında olmadan 20 saniyede diş fırçasını bırakıyoruz. Dişlerimiz temizlendi zannediyoruz. Zaten bu yüzden 10 kişiden 9’unda ağız ve diş sağlığı problemi yaşanıyor. Bunun yanı sıra teknolojinin ilerlemesi ile birlikte rafine gıdalara olan eğilimde arttı. Doğal gıdalardan uzaklaştıkça, diş çürüklerinin de ne kadar yaygınlaştığını görebiliyoruz. Yapmamız gereken, meyveleri suyunu sıkmadan ya da hazır meyve suyu şeklinde içmeden doğal olarak tüketmemizdir. Asitli ve şekerli gıdalar yediğimizde mutlaka, dişlerimizi fırçalamamız ya da ağzımı çalkalamamız gerekir. Özellikle peynirde, çürüğü önleyici bir madde bulunmaktadır. Şeker ve çikolata gibi besinleri daha çok çocuklarımız tüketiyor. Bu nedenle ailelerimizin daha dikkatli olması, okul kantinlerinde ise daha çok meyve bulundurulması gerekir. En azından yeni kuşağın ağız ve diş sağlığı sorunlarını önlemiş oluruz” şeklinde konuştu.   
Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, 10 kişiden 9'unun ağzında çürük olduğu tespit edildi. Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının hayat kalitesini etkilediği, çürüklerin mide, kalp ve damar hastalıkları ile diş kaybından kaynaklı konuşma bozukluklarına yol açtığı belirtildi. Sağlık İl Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü İsa Civan, diş fırçalamanın büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
 Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının ciddi sağlık problemlerine neden olduğu bildirildi. Türkiye'de diş sağlığı istatistiklerinin kötü bir tablo ortaya koyduğunu dile getiren Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü İsa Civan, “Diş çürükleri sindirim sistemi rahatsızlıklarından, dolaşım sistemi rahatsızlıklarına kadar bir çok hastalığa neden olabiliyor, hayat kalitesini etkiliyor. Çürükler dolaylı olarak mide, kalp, göz ve damar hastalıkları ile diş kaybından kaynaklı konuşma bozukluklarına yol açabiliyor. Öte yandan eksik dişten ötürü kayma yapacak olan çene, migren ve baş ağrıları da ortaya çıkarabiliyor. Maalesef bir çok vatandaşımız diş sağlığını ihmal ediyor. Diş hekimliği hizmetlerinin biraz korkulu olması da tedaviden kaçışlara neden oluyor. Fakat teknoloji o kadar ilerledi ki, tedavilerimiz hastanın konforu sağlanarak, çok güzel bir şekilde yapılabiliyor” diye konuştu. Manisa’nın ağız ve diş sağlığı hizmetleri konusunda özellikle son 10 yılda büyük bir aşama kaydettiğini belirterek sözlerine devam eden Civan, “Birinci basamaktaki diş hekim sayımız, diğer illere göre gayet iyi durumda. Sağlık Bakanlığımızın direktifleri ile 2010 yılında bir proje başlattık. Öncelikle ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik taramalar yaparak, eğitimler verdik, vermeye de devam ediyoruz. Dünya Sağlık Örgütünün kriterlerine göre 2010 ve 2011 yılı için DMFT indeksi hedefini geçtik. 2010 yılında 9 bin 400, 2011 yılında ise, 34 bin 400 öğrenciye ulaştık. Sağlık Bakanlığımız diş sağlığına dikkat çekmek amacıyla, ülke genelinde 5 milyon adet diş macunu ve diş fırçası Jojobet dağıttı. Manisa il geneli için de, yaklaşık 140 bin adet diş macunu ve fırçası dağıttık. Bizim açımızdan başarılı bir proje oldu” dedi. 

Günde 2 kez, 2,5 dakika

Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalamanın önemine dikkat çeken Civan, “Sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kez, 2,5 dakika dişlerimizi fırçalarsak diş eti hastalıkları ya da diş çürükleri ile karşılaşmayız. Biz farkında olmadan 20 saniyede diş fırçasını bırakıyoruz. Dişlerimiz temizlendi zannediyoruz. Zaten bu yüzden 10 kişiden 9’unda ağız ve diş sağlığı problemi yaşanıyor. Bunun yanı sıra teknolojinin ilerlemesi ile birlikte rafine gıdalara olan eğilimde arttı. Doğal gıdalardan uzaklaştıkça, diş çürüklerinin de ne kadar yaygınlaştığını görebiliyoruz. Yapmamız gereken, meyveleri suyunu sıkmadan ya da hazır meyve suyu şeklinde içmeden doğal olarak tüketmemizdir. Asitli ve şekerli gıdalar yediğimizde mutlaka, dişlerimizi fırçalamamız ya da ağzımı çalkalamamız gerekir. Özellikle peynirde, çürüğü önleyici bir madde bulunmaktadır. Şeker ve çikolata gibi besinleri daha çok çocuklarımız tüketiyor. Bu nedenle ailelerimizin daha dikkatli olması, okul kantinlerinde ise daha çok meyve bulundurulması gerekir. En azından yeni kuşağın ağız ve diş sağlığı sorunlarını önlemiş oluruz” şeklinde konuştu.   

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.