“Çapaklı’dan özür dile” çağrısı

SİYASET (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.12.2020 - 17:27, Güncelleme: 09.12.2020 - 17:27
 

“Çapaklı’dan özür dile” çağrısı

Manisa’nın Salihli ilçesinde yaşam alanlarında biyogaz tesisi istemeyen köylülerin protestosuna darp ve orantısız şiddetle karşılık verildiğini söyleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu özür dilemeye çağırdı.
Geçtiğimiz Ağustos ayında, Manisa ili Salihli ilçesi Çapaklı köyünde, yaşam alanlarında biyogaz tesisi istemeyen köylülerin jandarmanın orantısız gücüyle karşı karşıya geldiklerini belirten Bekir Başevirgen "O gün hepimiz oradaydık. Yaşananlara bizzat şahit olduk. Jandarma Komutanını, Kaymakamı hatta Valiyi uyardık ancak bir sonuç alamadık. Kadın, erkek, çocuk demeden herkesi darp ederek biber gazı sıktılar. Kolluk güçleri her türlü barışçıl eylem için iktidardan aldığı hukuk dışı güçle "ben devletim" diyor ve halka zor kullanıyor. Şiddet polis ve jandarma eliyle uygulanıyor, devlet şiddeti haklı buluyor." dedi. “MAHKEME ÇAPAKLI KÖYLÜLERİNİ HAKLI BULDU” Polisin bir yurttaşa şiddet uygulaması ya da hakaret etmesinin bile suç işlemesi anlamına geldiğini söyleyen Bekir Başevirgen, " Köylüler ve yaşam savunucuları kurulmak istenen enerji santraline karşı iptal davası açmıştı. Şirket ise iptal davasının kararını beklemeden santral için yol yapım çalışmalarına başladı. Yol yapım çalışmasını engellemek isteyen köylüler, iş makinelerini engelleyip yolu kapatarak iş makinelerini alandan uzaklaştırdıktan sonra, alanda direniş başlatmıştı. Kaymakamlık tarafından mahkeme sonuçlanıncaya kadar yol yapımına izin verilmeyeceği belirtilmesine rağmen şirket kolluk kuvvetleri ile birlikte yol yapım çalışmasına devam etmek istedi. Bunun üzerine de köylüler direniş başlatarak sadece yaşam alanlarını korumaya çalıştı. Ancak Bakanın yanıtına göre, topraklarına zorla girilen, darp edilerek şiddet gören köylüler kamu düzenini bozmuş ve uygulanan şiddeti hak etmiş anlamı çıkıyor. İnsanların köyüne gidip hukuki prosedürler tamamlanmadan fiili durum yaratarak insanların tarlalarını ve yaşam alanlarını tehdit eden birilerine sahip çıkmak, kamu düzenini sağlamak değil birilerinin kamu düzenini bozmasına alet olmaktır. Emrindeki jandarmayı bu şekilde kullananların bugün bu tutumu savunmaları değil, köy halkından özür dilemeleri gerekmektedir. Zira mahkeme bu konuda Çapaklı köylülerini haklı bulmuş, yaptıkları hukuki başvuruları uygun görmüş ve orada o işletmenin işlemlerini durdurmuş durumdadır" dedi.
Manisa’nın Salihli ilçesinde yaşam alanlarında biyogaz tesisi istemeyen köylülerin protestosuna darp ve orantısız şiddetle karşılık verildiğini söyleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu özür dilemeye çağırdı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, Manisa ili Salihli ilçesi Çapaklı köyünde, yaşam alanlarında biyogaz tesisi istemeyen köylülerin jandarmanın orantısız gücüyle karşı karşıya geldiklerini belirten Bekir Başevirgen "O gün hepimiz oradaydık. Yaşananlara bizzat şahit olduk. Jandarma Komutanını, Kaymakamı hatta Valiyi uyardık ancak bir sonuç alamadık. Kadın, erkek, çocuk demeden herkesi darp ederek biber gazı sıktılar. Kolluk güçleri her türlü barışçıl eylem için iktidardan aldığı hukuk dışı güçle "ben devletim" diyor ve halka zor kullanıyor. Şiddet polis ve jandarma eliyle uygulanıyor, devlet şiddeti haklı buluyor." dedi.

MAHKEME ÇAPAKLI KÖYLÜLERİNİ HAKLI BULDU”

Polisin bir yurttaşa şiddet uygulaması ya da hakaret etmesinin bile suç işlemesi anlamına geldiğini söyleyen Bekir Başevirgen, " Köylüler ve yaşam savunucuları kurulmak istenen enerji santraline karşı iptal davası açmıştı. Şirket ise iptal davasının kararını beklemeden santral için yol yapım çalışmalarına başladı. Yol yapım çalışmasını engellemek isteyen köylüler, iş makinelerini engelleyip yolu kapatarak iş makinelerini alandan uzaklaştırdıktan sonra, alanda direniş başlatmıştı. Kaymakamlık tarafından mahkeme sonuçlanıncaya kadar yol yapımına izin verilmeyeceği belirtilmesine rağmen şirket kolluk kuvvetleri ile birlikte yol yapım çalışmasına devam etmek istedi. Bunun üzerine de köylüler direniş başlatarak sadece yaşam alanlarını korumaya çalıştı. Ancak Bakanın yanıtına göre, topraklarına zorla girilen, darp edilerek şiddet gören köylüler kamu düzenini bozmuş ve uygulanan şiddeti hak etmiş anlamı çıkıyor. İnsanların köyüne gidip hukuki prosedürler tamamlanmadan fiili durum yaratarak insanların tarlalarını ve yaşam alanlarını tehdit eden birilerine sahip çıkmak, kamu düzenini sağlamak değil birilerinin kamu düzenini bozmasına alet olmaktır. Emrindeki jandarmayı bu şekilde kullananların bugün bu tutumu savunmaları değil, köy halkından özür dilemeleri gerekmektedir. Zira mahkeme bu konuda Çapaklı köylülerini haklı bulmuş, yaptıkları hukuki başvuruları uygun görmüş ve orada o işletmenin işlemlerini durdurmuş durumdadır" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.