DEFİNE AVCILARI ANTİK KENTİ TALAN ETTİ

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.12.2018 - 09:11, Güncelleme: 20.12.2018 - 09:11
 

DEFİNE AVCILARI ANTİK KENTİ TALAN ETTİ

Spilos Dağcılık&Trekking üyeleri, doğa yürüyüşü için gittikleri antik kent Temnos'da karşılaştıkları manzara karşısında dehşete düşütüler.  Antik kentin define avcıları tarafından talan edilmiş halini gören grup,  yetkililerden tarihi yapıların katledenlerin bulunmasını istedi.   
Türkiye'de tarihi yapıların yeterince korunamadığı, tarihe sahip çıkılmadığı bu tür olayla gündeme gelse de yetkililer tarafından tarihin katledilişi maalesef engellenemiyor. En yakın örnek olarak geçtiğimiz günlerde Bursa'nın İznik ilçesinde çöp konteynırının altında Roma dönemine ait tarihi mozaiklerin olduğu ortaya çıkmasını gösterebiliriz.3 yıl önce kanalizasyon kazısı sırasında bulunan Roma dönemine ait taban mozaiğin, alan sahibi ile anlaşılamaması nedeniyle çöp konteyeneri altında kaldığı öğrenildi. Tarihe sahip çıkamama bağlamındaki bir örneği de Manisa'daki doğa yürüyüşüyle  ortaya çıkmış oldu. Spilos Dağcılık Başkanı Mehmet Güllüpunar, karşılaştıkları manzarayı şu sözlerle anlattı;  “Temnos antik kentine geldiğimizde karşılaştığımız manzara içler acısıydı. Temnos definecilerce delik deşik edilmiş, adeta köstebek yuvasına çevrilmişti. Kentin nekropolünde yüzlerce mezar açılmış, yağmalanmıştı. Antik kentin bu duruma gelmesi birkaç günde olacak iş değil. Burada günlerce hatta haftalarca kaçak kazılar yapılmış. Kutsal alan olarak tahmin ettiğimiz yerde sütunlar yeraltından açığa çıkarılmış etrafa yayılmıştı. Kentin akropolünde de derin çukurlar ve adeta tüneller açılmıştı”     “DEĞERLER YOK EDİLİYOR” Tarihsel miraslarımıza, kültür varlıklarımıza, doğal güzelliklerimize sahip çıkılmadığını belirten Güllüpınar, bu konuda yöneticilerin bilinçli davranması gerektiğini bu doğrultuda da öğrencilerin ve vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek,  “Topraklarımızın altında ve üstünde bulunan değerlerimiz yok ediliyor. Birçok tarihi eser yurtdışına kaçırılıyor. Anadolu’ya ait çok sayıda eser yurtdışında müzelerde sergileniyor. Toplum olarak bu bilince ne zaman erişeceğiz, bu kültürü oluşturabilecek miyiz? Üniversitelerimiz neden bu işe önem verip bilimsel çalışmalara araştırmalara yeterince yönelmezler? Geliniz hep birlikte tarihsel miraslarımıza, kültür varlıklarımıza, doğal güzelliklerimize sahip çıkalım, talan edilmesine, yağmalanmasına duyarsız kalmayalım.” diye konuştu. -Özlem ŞAHİN
Spilos Dağcılık&Trekking üyeleri, doğa yürüyüşü için gittikleri antik kent Temnos'da karşılaştıkları manzara karşısında dehşete düşütüler.  Antik kentin define avcıları tarafından talan edilmiş halini gören grup,  yetkililerden tarihi yapıların katledenlerin bulunmasını istedi.   
Türkiye'de tarihi yapıların yeterince korunamadığı, tarihe sahip çıkılmadığı bu tür olayla gündeme gelse de yetkililer tarafından tarihin katledilişi maalesef engellenemiyor. En yakın örnek olarak geçtiğimiz günlerde Bursa'nın İznik ilçesinde çöp konteynırının altında Roma dönemine ait tarihi mozaiklerin olduğu ortaya çıkmasını gösterebiliriz.3 yıl önce kanalizasyon kazısı sırasında bulunan Roma dönemine ait taban mozaiğin, alan sahibi ile anlaşılamaması nedeniyle çöp konteyeneri altında kaldığı öğrenildi. Tarihe sahip çıkamama bağlamındaki bir örneği de Manisa'daki doğa yürüyüşüyle  ortaya çıkmış oldu. Spilos Dağcılık Başkanı Mehmet Güllüpunar, karşılaştıkları manzarayı şu sözlerle anlattı;  “Temnos antik kentine geldiğimizde karşılaştığımız manzara içler acısıydı. Temnos definecilerce delik deşik edilmiş, adeta köstebek yuvasına çevrilmişti. Kentin nekropolünde yüzlerce mezar açılmış, yağmalanmıştı. Antik kentin bu duruma gelmesi birkaç günde olacak iş değil. Burada günlerce hatta haftalarca kaçak kazılar yapılmış. Kutsal alan olarak tahmin ettiğimiz yerde sütunlar yeraltından açığa çıkarılmış etrafa yayılmıştı. Kentin akropolünde de derin çukurlar ve adeta tüneller açılmıştı”  
 
“DEĞERLER YOK EDİLİYOR”
Tarihsel miraslarımıza, kültür varlıklarımıza, doğal güzelliklerimize sahip çıkılmadığını belirten Güllüpınar, bu konuda yöneticilerin bilinçli davranması gerektiğini bu doğrultuda da öğrencilerin ve vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek,  “Topraklarımızın altında ve üstünde bulunan değerlerimiz yok ediliyor. Birçok tarihi eser yurtdışına kaçırılıyor. Anadolu’ya ait çok sayıda eser yurtdışında müzelerde sergileniyor. Toplum olarak bu bilince ne zaman erişeceğiz, bu kültürü oluşturabilecek miyiz? Üniversitelerimiz neden bu işe önem verip bilimsel çalışmalara araştırmalara yeterince yönelmezler? Geliniz hep birlikte tarihsel miraslarımıza, kültür varlıklarımıza, doğal güzelliklerimize sahip çıkalım, talan edilmesine, yağmalanmasına duyarsız kalmayalım.” diye konuştu. -Özlem ŞAHİN
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.