Gençlerin yüzde 45'i yatağa telefonla giriyor

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.10.2016 - 14:00, Güncelleme: 19.10.2016 - 14:00
 

Gençlerin yüzde 45'i yatağa telefonla giriyor

İngiltere'de yapılan bir araştırma gençlerin yüzde 45'inin yatağa girdikten sonra bile telefonlarını kontrol ettiği bulgusuna ulaştı.
Kıdemli Öğretmenler konferansı için hazırlanan bir rapor 11-18 yaş aralığındaki gençlerin telefon kullanma alışkanlıklarını ortaya koydu. Dijital Farkındalık ajansı tarafından yürütülen araştırmada gençlerin yüzde 45'inin yatağa girdikten sonra da telefonlarıyla vakit harcağıdını tespit etti. 11-18 yaş aralığındaki 2 bin 750 gencin katılımıyla anket şeklinde düzenlenen araştırmada bu durumun okul görevlerini sekteye uğrattığı tespit edildi.  Okul yönetimleri geç saatlere kadar telefon kullanımını sürdüren gelişme çağındaki gençlerin okula daha yorgun bir şekilde geldiği ve odaklanma sorunu yaşadıkları konusunda uyarıda bulundu.  Konferansta gençler için "dijital detoks" yapılması gerektiğine vurgu yapıldı. Gençlere uyku saatinden en az 90 dakika önce telefonlarını bırakmaları konusunda tavsiye verildi.  SOSYAL MEDYA KULLANIMI Uyumadan önce telefonlarını kontrol eden yüzde 45'in büyük çoğunluğu (yüzde 94'ü) sosyal medyada gezindiklerini belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 10'u ise uyumadan önce telefonlarını kontrol etmezlerse strese gireceklerini ifade etti. Gençlerin yüzde 32'i ailelerinin telefon kullanımlarından haberdar olmadıklarını açıkladı. Ayrıca gençlerin yüzde 68'i telefon kullanımının okul görevlerini aksattığının farkında olduklarını söyledi. İngiltere Dijital Farkındalık ajansının kurucularından Charlotte Robertson, "Şu an dünyanın en önemli konularından biri sosyal medyadaki tüketim ve bunun fiziksel ve duygusal durumumuzu nasıl etkilediği. Çocukların çoğu sabah uyandıklarında 100'ün üzerinde bildirimle karşılaşabiliyor. Gece geç saatle online olabilmek ve anı kaçırmamak onlar için oldukça önemli. Araştırmalar telefonlarını sürekli kontrol etmek isteyen çocukların yaşıtlarının gündeminden geri kalmama dürtüsünü taşıdığını gösteriyor" dedi. DİJİTAL DETOKS İÇİN 10 ÖNERİ Konferans komitesi gençlere daha başarılı bir eğitim ve sosyal hayatı için dijital detoks yapmasını önerirken bunu sağlamaları için 10 tavsiye verdi;  1- Uyumadan 90 dakika önce telefonla ilişkinizi kesin 2- Telefonu daha az kontrol etmek istiyorsanız bildirimleri kapatın ve uyumadan önce cihazı uçuş moduna alın. 3- Uyku esnasında sizi rahatsız edebilecek mavi bildirim ışığını kapatın 4- Telefonunuzu keyfi olarak kontrol etmeyi bırakın 5- Cihazı göremeyeceğiniz, duyamayacağınız hatta mümkünse ulamayacağınız bir yere bırakın 6- Günlük telefon kullanım kaydınızı tutan uygulamalar kullanın. Örneğin RealizD ve Moment gibi uygulamalar telefonu kullandığınız süreyi gösterir.  7- Gün içerisinde belirli aralıklarla telefon ve diğer teknolojik cihazların kullanımını durdurun. 8- Alışkanlıklarınızı değiştirin, örneğin yatmadan önce telefonu bıraktığınız 90 dakikada kitap okuyun. 9- Telefonu neden kullandığınız hakkında yeniden düşünün ve motivasyonlarınızı gözden geçirin 10- Eğer bunlardan herhangi birini yapabilirseniz başardıklarınız için kendinizi ödüllendirin.
İngiltere'de yapılan bir araştırma gençlerin yüzde 45'inin yatağa girdikten sonra bile telefonlarını kontrol ettiği bulgusuna ulaştı.

Kıdemli Öğretmenler konferansı için hazırlanan bir rapor 11-18 yaş aralığındaki gençlerin telefon kullanma alışkanlıklarını ortaya koydu. Dijital Farkındalık ajansı tarafından yürütülen araştırmada gençlerin yüzde 45'inin yatağa girdikten sonra da telefonlarıyla vakit harcağıdını tespit etti. 11-18 yaş aralığındaki 2 bin 750 gencin katılımıyla anket şeklinde düzenlenen araştırmada bu durumun okul görevlerini sekteye uğrattığı tespit edildi. 

Okul yönetimleri geç saatlere kadar telefon kullanımını sürdüren gelişme çağındaki gençlerin okula daha yorgun bir şekilde geldiği ve odaklanma sorunu yaşadıkları konusunda uyarıda bulundu. 

Konferansta gençler için "dijital detoks" yapılması gerektiğine vurgu yapıldı. Gençlere uyku saatinden en az 90 dakika önce telefonlarını bırakmaları konusunda tavsiye verildi. 

SOSYAL MEDYA KULLANIMI

Uyumadan önce telefonlarını kontrol eden yüzde 45'in büyük çoğunluğu (yüzde 94'ü) sosyal medyada gezindiklerini belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 10'u ise uyumadan önce telefonlarını kontrol etmezlerse strese gireceklerini ifade etti. Gençlerin yüzde 32'i ailelerinin telefon kullanımlarından haberdar olmadıklarını açıkladı. Ayrıca gençlerin yüzde 68'i telefon kullanımının okul görevlerini aksattığının farkında olduklarını söyledi.

İngiltere Dijital Farkındalık ajansının kurucularından Charlotte Robertson, "Şu an dünyanın en önemli konularından biri sosyal medyadaki tüketim ve bunun fiziksel ve duygusal durumumuzu nasıl etkilediği. Çocukların çoğu sabah uyandıklarında 100'ün üzerinde bildirimle karşılaşabiliyor. Gece geç saatle online olabilmek ve anı kaçırmamak onlar için oldukça önemli. Araştırmalar telefonlarını sürekli kontrol etmek isteyen çocukların yaşıtlarının gündeminden geri kalmama dürtüsünü taşıdığını gösteriyor" dedi.

DİJİTAL DETOKS İÇİN 10 ÖNERİ

Konferans komitesi gençlere daha başarılı bir eğitim ve sosyal hayatı için dijital detoks yapmasını önerirken bunu sağlamaları için 10 tavsiye verdi; 

1- Uyumadan 90 dakika önce telefonla ilişkinizi kesin
2- Telefonu daha az kontrol etmek istiyorsanız bildirimleri kapatın ve uyumadan önce cihazı uçuş moduna alın.
3- Uyku esnasında sizi rahatsız edebilecek mavi bildirim ışığını kapatın
4- Telefonunuzu keyfi olarak kontrol etmeyi bırakın
5- Cihazı göremeyeceğiniz, duyamayacağınız hatta mümkünse ulamayacağınız bir yere bırakın
6- Günlük telefon kullanım kaydınızı tutan uygulamalar kullanın. Örneğin RealizD ve Moment gibi uygulamalar telefonu kullandığınız süreyi gösterir. 
7- Gün içerisinde belirli aralıklarla telefon ve diğer teknolojik cihazların kullanımını durdurun.
8- Alışkanlıklarınızı değiştirin, örneğin yatmadan önce telefonu bıraktığınız 90 dakikada kitap okuyun.
9- Telefonu neden kullandığınız hakkında yeniden düşünün ve motivasyonlarınızı gözden geçirin
10- Eğer bunlardan herhangi birini yapabilirseniz başardıklarınız için kendinizi ödüllendirin.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.