Oksidasyon Isıl İşlemi Nedir?

Teknoloji (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 22.10.2021 - 17:38, Güncelleme: 22.10.2021 - 17:38
 

Oksidasyon Isıl İşlemi Nedir?

Oksidasyon bir diğer adıyla karartma olarak bilinir. En basit ifadeyle oksidasyon bir metalin korozyon direncini arttıran uygulama olarak tanımlanabilir. Oksidasyon işleminde yüksek sıcaklıklarda yapılan çalışmalar söz konusudur. Bu uygulamalardan önce metal malzemeye yağ alma işlemi yapılarak ilk adım atılmış olur. Yapılan işlem sayesinde ortaya bir kaplama çıkar ve bu kaplama metal üzerinde koyu siyah bir görüntü oluşturur. Ardından metal malzemeye koruyucu yağ eklenerek ısıl işleme devam edilir. Oksidasyon ısıl işlem süreçlerinde kriyojenik işlemler söz konusudur. En temel anlamı ile kriyojenik işlem oda sıcaklığında biten ısıl işlem prosesinin bir devamı olarak ifade edilebilir. Burada asıl amaç işlem sırasında düşük sıcaklıklara inmek ve martenzitik dönüşümün devamını sağlamaktır. Aynı zamanda kriyojenik işlem ile kalıntı ostenit miktarını mümkün olduğunca azaltılmaktadır.Sex Hatları, sex numaraları ve sex numaraları için hemen arayın. Oksidasyon işleminde yapışma ve buna bağlı adhesif aşınmanın yaşandığı işlemler bütünüdür. Bu işlem ile birlikte metal enjeksiyon uygulamalarında kalıp yüzeyinde yağlayıcı özelliğe sahip oksit filmi oluşturulabilir. Oksit filmin oluşumunu sağlayan temel etken oksidasyon olarak ifade edilebilir. Oksidasyon ısıl işlem süreçlerinin sonunda ilgili metalin yüzeyinde 2- 5 µm kalınlığındaki Fe2O3 ve Fe3O4 demir oksit filmi oluşur. Meydana gelen bu kalıp ergimiş metal arasında bir bariyer oluşturucu etkiye sahiptir. Bu oluşum sayesinde oksidasyonla birlikte mekanik ve intermetalik faz oluşumuna bağlı yapışma engellenmektedir. Oksidasyon Isıl İşlem ve Kullanım Alanları Yapılan işlemlerde oksidasyon ısıl işlem sürecinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için bazı adımlar büyük önem taşır. Özellikle soğutma aşaması oksidasyon süreçleri açısından dikkat edilmesi gereken bir adımdır. Oksidasyon ısıl işlemlerinde soğutmanın yetersiz kalabileceği veya yağlayıcı ve soğutucu spreyin ulaşmasının zor olduğu anlar olabilir. Özellikle metal yüzeyinin karmaşık figürlü kalıplarda olması soğutma açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu noktada oksidasyon işleminde her alanın doğru ve yeterli miktarda soğutmadan geçmesi sağlanmalıdır. Oksidasyon işlemi endüstriyel alanlar başta olmak üzere pek çok alanda ihtiyaç duyulan bir adımdır. Özellikle alüminyum enjeksiyon kalıpları için oksidasyon ısıl işlem süreçleri son derece önemlidir. Buna ek olarak gaz amortisör milleri, pompa milleri, tekstil makineleri parçaları, silah parçaların ve otomotiv mekanik parçalarında da oksidasyon desteğinden söz etmek mümkündür. Teknovak, ısıl işlem alanında hizmet veren bir firmadır. Isıl işlemler hakkında detaylı bilgi almak için https://www.teknovak.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Oksidasyon bir diğer adıyla karartma olarak bilinir. En basit ifadeyle oksidasyon bir metalin korozyon direncini arttıran uygulama olarak tanımlanabilir. Oksidasyon işleminde yüksek sıcaklıklarda yapılan çalışmalar söz konusudur. Bu uygulamalardan önce metal malzemeye yağ alma işlemi yapılarak ilk adım atılmış olur. Yapılan işlem sayesinde ortaya bir kaplama çıkar ve bu kaplama metal üzerinde koyu siyah bir görüntü oluşturur. Ardından metal malzemeye koruyucu yağ eklenerek ısıl işleme devam edilir.

Oksidasyon ısıl işlem süreçlerinde kriyojenik işlemler söz konusudur. En temel anlamı ile kriyojenik işlem oda sıcaklığında biten ısıl işlem prosesinin bir devamı olarak ifade edilebilir. Burada asıl amaç işlem sırasında düşük sıcaklıklara inmek ve martenzitik dönüşümün devamını sağlamaktır. Aynı zamanda kriyojenik işlem ile kalıntı ostenit miktarını mümkün olduğunca azaltılmaktadır.Sex Hatları, sex numaraları ve sex numaraları için hemen arayın.

Oksidasyon işleminde yapışma ve buna bağlı adhesif aşınmanın yaşandığı işlemler bütünüdür. Bu işlem ile birlikte metal enjeksiyon uygulamalarında kalıp yüzeyinde yağlayıcı özelliğe sahip oksit filmi oluşturulabilir. Oksit filmin oluşumunu sağlayan temel etken oksidasyon olarak ifade edilebilir. Oksidasyon ısıl işlem süreçlerinin sonunda ilgili metalin yüzeyinde 2- 5 µm kalınlığındaki Fe2O3 ve Fe3O4 demir oksit filmi oluşur. Meydana gelen bu kalıp ergimiş metal arasında bir bariyer oluşturucu etkiye sahiptir. Bu oluşum sayesinde oksidasyonla birlikte mekanik ve intermetalik faz oluşumuna bağlı yapışma engellenmektedir.

Oksidasyon Isıl İşlem ve Kullanım Alanları

Yapılan işlemlerde oksidasyon ısıl işlem sürecinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için bazı adımlar büyük önem taşır. Özellikle soğutma aşaması oksidasyon süreçleri açısından dikkat edilmesi gereken bir adımdır. Oksidasyon ısıl işlemlerinde soğutmanın yetersiz kalabileceği veya yağlayıcı ve soğutucu spreyin ulaşmasının zor olduğu anlar olabilir. Özellikle metal yüzeyinin karmaşık figürlü kalıplarda olması soğutma açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu noktada oksidasyon işleminde her alanın doğru ve yeterli miktarda soğutmadan geçmesi sağlanmalıdır.

Oksidasyon işlemi endüstriyel alanlar başta olmak üzere pek çok alanda ihtiyaç duyulan bir adımdır. Özellikle alüminyum enjeksiyon kalıpları için oksidasyon ısıl işlem süreçleri son derece önemlidir. Buna ek olarak gaz amortisör milleri, pompa milleri, tekstil makineleri parçaları, silah parçaların ve otomotiv mekanik parçalarında da oksidasyon desteğinden söz etmek mümkündür.

Teknovak, ısıl işlem alanında hizmet veren bir firmadır. Isıl işlemler hakkında detaylı bilgi almak için https://www.teknovak.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.