GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİM BORÇLARININ ÖDEME SÜRESİ DOLUYOR

ULUSAL HABERLER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.03.2018 - 09:13, Güncelleme: 21.03.2018 - 09:13
 

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİM BORÇLARININ ÖDEME SÜRESİ DOLUYOR

SGK Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, Genel Sağlık Sigortalısı olan vatandaşların 1 Nisan 2017 öncesine ait gecikme zammı ve cezası silinen borçlarını, 30 Nisan'a kadar ödemeleri gerektiğini hatırlattı. Kurt, özellikle sağlık yardımlarından yararlanmada aksaklıklarla karşılaşılmaması ve mağduriyet doğmaması için bir an evvel GSS prim borçlarının ödenmesi gerektiğini belirtti.
KİMLER GENEL SAĞLIK SİGORTALISI SAYILIYOR? Türkiye'de ikamet eden, işçi, memur, esnaf statüsünde sigortalı olmayan, isteğe bağlı sigorta primi ödemeyen, emekli aylığı almayan ve bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayan ve bu nedenle herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayanlar Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında kabul ediliyor. GSS BORÇLARI YAPILANDIRILDI GSS kapsamında olan vatandaşlar, 1 Nisan 2017'den önce ödenmemiş prim borçları, aylık 53 lira 33 kuruş üzerinden, SGK’ya başvuru şartı aranmaksızın yapılandırıldı.  GELİR TESTİNE BAŞVURU YAPILMASI GEREKİYOR   Kendilerine gelir testi başvurusu tebliğ edildiği halde, gelir testine hiç başvurmamış Genel Sağlık Sigortalısı vatandaşlar, 2 Nisan'a kadar gelir testine müracaat etmeleri gerekiyor. Bu test sonucunda hane içindeki kişi başına düşen geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen vatandaşların GSS prim borçları silinecek. Ancak, 2 Nisan’a kadar gelir testi yaptırılmazsa, bu tarihten sonra gelir testi yaptırılsa dahi geçmiş dönemlere ait GSS prim borçları silinemeyecek.      BU SÜREYE DİKKAT Gelir testi sonucunda aile içi kişi başı geliri brüt asgari ücretin üçte birinden fazla olan GSS'lilerin, 1 Nisan 2017 öncesine ait gecikme zammı ve cezası silinen ve aylık 53 lira 33 kuruş üzerinden yeniden hesaplanan borçlarını 30 Nisan'a kadar ödemeleri gerekiyor. Eğer bu borçlarda 30 Nisan’a kadar ödenmezse sağlık provizyonu alınamayacaktır. Sağlık hizmetlerine erişimde bir sorun yaşanmaması ve mağdur olunmaması için bu süreye çok dikkat edilmeli.   GSS PRİM BORCUMU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM? Vatandaşların, prim borçlarını e-devlet üzerinden veya SGK Manisa İl Müdürlüğüne ya da ilçelerde kurulu merkez müdürlüklerine müracaat ederek öğrenebilecek.      GSS BORCUMU NEREYE ÖDEYECEĞİM? Borç ödemeleri, SGK ile anlaşmalı bankalar, internet bankacılığı veya kredi kartı ile "GSS 6824 Prim Tahsilatı" menüsünden ödenebilecek.      BORCUMU ÖDEMEZSEM NE OLUR? Borçların 30 Nisan'a kadar ödenmemesi halinde, 1 Nisan 2017'den itibaren gecikme cezası ve zammı uygulanacak.       
SGK Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, Genel Sağlık Sigortalısı olan vatandaşların 1 Nisan 2017 öncesine ait gecikme zammı ve cezası silinen borçlarını, 30 Nisan'a kadar ödemeleri gerektiğini hatırlattı. Kurt, özellikle sağlık yardımlarından yararlanmada aksaklıklarla karşılaşılmaması ve mağduriyet doğmaması için bir an evvel GSS prim borçlarının ödenmesi gerektiğini belirtti.
KİMLER GENEL SAĞLIK SİGORTALISI SAYILIYOR?
Türkiye'de ikamet eden, işçi, memur, esnaf statüsünde sigortalı olmayan, isteğe bağlı sigorta primi ödemeyen, emekli aylığı almayan ve bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayan ve bu nedenle herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayanlar Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında kabul ediliyor.

GSS BORÇLARI YAPILANDIRILDI
GSS kapsamında olan vatandaşlar, 1 Nisan 2017'den önce ödenmemiş prim borçları, aylık 53 lira 33 kuruş üzerinden, SGK’ya başvuru şartı aranmaksızın yapılandırıldı. 

GELİR TESTİNE BAŞVURU YAPILMASI GEREKİYOR  
Kendilerine gelir testi başvurusu tebliğ edildiği halde, gelir testine hiç başvurmamış Genel Sağlık Sigortalısı vatandaşlar, 2 Nisan'a kadar gelir testine müracaat etmeleri gerekiyor. Bu test sonucunda hane içindeki kişi başına düşen geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen vatandaşların GSS prim borçları silinecek. Ancak, 2 Nisan’a kadar gelir testi yaptırılmazsa, bu tarihten sonra gelir testi yaptırılsa dahi geçmiş dönemlere ait GSS prim borçları silinemeyecek.     

BU SÜREYE DİKKAT
Gelir testi sonucunda aile içi kişi başı geliri brüt asgari ücretin üçte birinden fazla olan GSS'lilerin, 1 Nisan 2017 öncesine ait gecikme zammı ve cezası silinen ve aylık 53 lira 33 kuruş üzerinden yeniden hesaplanan borçlarını 30 Nisan'a kadar ödemeleri gerekiyor. Eğer bu borçlarda 30 Nisan’a kadar ödenmezse sağlık provizyonu alınamayacaktır. Sağlık hizmetlerine erişimde bir sorun yaşanmaması ve mağdur olunmaması için bu süreye çok dikkat edilmeli.  

GSS PRİM BORCUMU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?
Vatandaşların, prim borçlarını e-devlet üzerinden veya SGK Manisa İl Müdürlüğüne ya da ilçelerde kurulu merkez müdürlüklerine müracaat ederek öğrenebilecek.     

GSS BORCUMU NEREYE ÖDEYECEĞİM?
Borç ödemeleri, SGK ile anlaşmalı bankalar, internet bankacılığı veya kredi kartı ile "GSS 6824 Prim Tahsilatı" menüsünden ödenebilecek.     

BORCUMU ÖDEMEZSEM NE OLUR?
Borçların 30 Nisan'a kadar ödenmemesi halinde, 1 Nisan 2017'den itibaren gecikme cezası ve zammı uygulanacak.     
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.