İŞTE RAFTAKİ YÜKSEK FİYATLARI BİTİRECEK PLAN

ULUSAL HABERLER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 29.01.2017 - 20:35, Güncelleme: 29.01.2017 - 20:35
 

İŞTE RAFTAKİ YÜKSEK FİYATLARI BİTİRECEK PLAN

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının ardından harekete geçen Gümrük Bakanlığı, üretici örgütlerinin altyapılarını güçlendirecek. Vergi avantajı sağlayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Tarlada 1 TL olan domatesin markette 7-8 TL'ye satılmasının önüne geçin" talimatının ardından harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı üç aşamalı plan hazırladı. Buna göre, üretici örgütlerinin depolama, lojistik, pazarlama altyapıları güçlendirilecek. Teşvikler verilecek, işlemlerde KDV ve stopaj muafiyeti sağlanacak. Hazırlanan plana Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüşüldükten sonra son şekli verilecek. KDV VE STOPAJ MUAFİYETİ Sabah'a değerlendirmelerde bulunan Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, pilot iller olarak seçilen Mersin ve Antalya'da faaliyet gösteren üretici örgütlerinin personel ve yöneticilerine, lojistik altyapılarını geliştirmeye yönelik kullanabilecekleri teşvik ve destek uygulamaları hakkında bilgi verileceğini kaydetti. Üretici örgütlerine alım ve satım işlemlerinde KDV ve stopaj muafiyeti sağlayacaklarını söyleyen Tüfenkci, "Pazarlama, üretimden tüketime uzanan bir zincirdir. Bu zincirin en zayıf halkası üreticilerimiz ve üretici örgütlerimizdir. Yüksek girdi maliyetlerine katlanarak üretimlerini yapan üreticilerimiz satışa sundukları malın fiyatının belirlenmesinde söz sahibi olamamaktadır. Piyasanın işleyişi tamamen organize olmuş toptancı ve perakendeci sektörün faaliyetlerine ve kararlarına bağlıdır" dedi. PAZARA DA TEŞVİK VERİLECEK Bu teşviklerin sadece üretici örgütlerine değil pazarda yer alan diğer şirketlere de verileceğini söyleyen Tüfenkci, "Amaç dikim aşamasında üreticinin elinden ürününü alan veya vermiş olduğu avanslarla çiftçinin ürününü ucuza alıp piyasaya pahalı satan adeta karaborsacılık ve fırsatçılık yapanlarla mücadele etmek" diye konuştu. ÖRGÜTLER PAZARLAMA AŞAMASINDA YOK Üretici örgütlerinin ürünün pazarlama aşamasında üreticileri yalnız bıraktıklarını kaydeden Tüfenkci, "Üretici örgütlerinin AB genelindeki pazar payları yüzde 47 iken ülkemizde bu oran binde 4'dür. 482 adet üretici örgütü belgesi verilmiş olan kooperatif ve birliğimizin sadece 54 tanesi işlem yapmaktadır. Tarım ürünleri piyasasındaki en önemli rakibimiz İspanya'da üretici örgütlerinin pazar payı yüzde 50'lerdedir. Üretici örgütlerinin en etkin olduğu ülke ise yüzde 95 pazar payı ile Hollanda'dır" dedi. Tüfenkci, üretici örgütlerinin tasnifleme ve ambalajlama üniteleri ile nakil vasıtaları yatırımlarını da teşvik edeceklerini söyledi.  
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının ardından harekete geçen Gümrük Bakanlığı, üretici örgütlerinin altyapılarını güçlendirecek. Vergi avantajı sağlayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Tarlada 1 TL olan domatesin markette 7-8 TL'ye satılmasının önüne geçin" talimatının ardından harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı üç aşamalı plan hazırladı. Buna göre, üretici örgütlerinin depolama, lojistik, pazarlama altyapıları güçlendirilecek. Teşvikler verilecek, işlemlerde KDV ve stopaj muafiyeti sağlanacak. Hazırlanan plana Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüşüldükten sonra son şekli verilecek.

KDV VE STOPAJ MUAFİYETİ
Sabah'a değerlendirmelerde bulunan Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, pilot iller olarak seçilen Mersin ve Antalya'da faaliyet gösteren üretici örgütlerinin personel ve yöneticilerine, lojistik altyapılarını geliştirmeye yönelik kullanabilecekleri teşvik ve destek uygulamaları hakkında bilgi verileceğini kaydetti. Üretici örgütlerine alım ve satım işlemlerinde KDV ve stopaj muafiyeti sağlayacaklarını söyleyen Tüfenkci, "Pazarlama, üretimden tüketime uzanan bir zincirdir. Bu zincirin en zayıf halkası üreticilerimiz ve üretici örgütlerimizdir. Yüksek girdi maliyetlerine katlanarak üretimlerini yapan üreticilerimiz satışa sundukları malın fiyatının belirlenmesinde söz sahibi olamamaktadır. Piyasanın işleyişi tamamen organize olmuş toptancı ve perakendeci sektörün faaliyetlerine ve kararlarına bağlıdır" dedi.

PAZARA DA TEŞVİK VERİLECEK
Bu teşviklerin sadece üretici örgütlerine değil pazarda yer alan diğer şirketlere de verileceğini söyleyen Tüfenkci, "Amaç dikim aşamasında üreticinin elinden ürününü alan veya vermiş olduğu avanslarla çiftçinin ürününü ucuza alıp piyasaya pahalı satan adeta karaborsacılık ve fırsatçılık yapanlarla mücadele etmek" diye konuştu.

ÖRGÜTLER PAZARLAMA AŞAMASINDA YOK
Üretici örgütlerinin ürünün pazarlama aşamasında üreticileri yalnız bıraktıklarını kaydeden Tüfenkci, "Üretici örgütlerinin AB genelindeki pazar payları yüzde 47 iken ülkemizde bu oran binde 4'dür. 482 adet üretici örgütü belgesi verilmiş olan kooperatif ve birliğimizin sadece 54 tanesi işlem yapmaktadır. Tarım ürünleri piyasasındaki en önemli rakibimiz İspanya'da üretici örgütlerinin pazar payı yüzde 50'lerdedir. Üretici örgütlerinin en etkin olduğu ülke ise yüzde 95 pazar payı ile Hollanda'dır" dedi. Tüfenkci, üretici örgütlerinin tasnifleme ve ambalajlama üniteleri ile nakil vasıtaları yatırımlarını da teşvik edeceklerini söyledi.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.