MANİSA LALESİNİ KOPARMANIN CEZASI 60 BİN LİRA

YAŞAM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 30.04.2019 - 16:20, Güncelleme: 30.04.2019 - 16:20
 

MANİSA LALESİNİ KOPARMANIN CEZASI 60 BİN LİRA

Manisa'daki Spil Dağı Milli Parkı'nda yetişen Manisa lalesi, havaların ısınmasıyla birlikte yüzünü gösterdi. Yılda bir kez çiçek açan bu lale, güzelliği ile doğaseverleri büyülüyor.  
Her yıl Nisan sonu Mayıs ayının başında çiçek açan Manisa Lalesi, özel önlemlerle korunuyor. Spil Dağı’nda yaşayan yılkı atlarının lalelere zarar vermemesi için lalelerin yetiştiği alanlar çitlerle çevrildi. Her yıl lalelerin çiçek açacağı zamanı heyecanla bekleyen doğaseverler de soluğu Spil Dağı’nda aldı. Manisa lalesinin çiçek açtığını gören doğa fotoğrafçısı İsa Göbeklioğlu laleleri fotoğrafladı. Spil Dağı’nda yetişen Manisa Lalesi için özel olarak geçtiğimiz yıllarda Tür Eylem Planı hazırlandı. Nesli tehlike altında olan bu lalelerin çiçeklerine veya soğanlarına zarar vermenin cezası ise çok ağır. Bu özel türe zarar verip, biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre geçen yıl 48 bin 625 lira ceza uygulanırken, bu yıl ceza miktarı arttı. Çevre Kanunu’na göre bu yıl Manisa Lalesini koparan ya da soğanlarını toplayanlar 60 bin 163 lira idari para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.   Manisa Lalesine zarar vermenin cezası duyan vatandaşlar ise lalelere uzaktan bakmayı tercih ediyor. Yetkililer de bu endemik bitkiyi Spil Dağı’nda ziyaretçilerin fotoğraflayabileceğini, ancak koparmamaları gerektiğini ifade ediyor. –Turan IŞIK
Manisa'daki Spil Dağı Milli Parkı'nda yetişen Manisa lalesi, havaların ısınmasıyla birlikte yüzünü gösterdi. Yılda bir kez çiçek açan bu lale, güzelliği ile doğaseverleri büyülüyor.  
Her yıl Nisan sonu Mayıs ayının başında çiçek açan Manisa Lalesi, özel önlemlerle korunuyor. Spil Dağı’nda yaşayan yılkı atlarının lalelere zarar vermemesi için lalelerin yetiştiği alanlar çitlerle çevrildi. Her yıl lalelerin çiçek açacağı zamanı heyecanla bekleyen doğaseverler de soluğu Spil Dağı’nda aldı. Manisa lalesinin çiçek açtığını gören doğa fotoğrafçısı İsa Göbeklioğlu laleleri fotoğrafladı.

Spil Dağı’nda yetişen Manisa Lalesi için özel olarak geçtiğimiz yıllarda Tür Eylem Planı hazırlandı. Nesli tehlike altında olan bu lalelerin çiçeklerine veya soğanlarına zarar vermenin cezası ise çok ağır. Bu özel türe zarar verip, biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre geçen yıl 48 bin 625 lira ceza uygulanırken, bu yıl ceza miktarı arttı. Çevre Kanunu’na göre bu yıl Manisa Lalesini koparan ya da soğanlarını toplayanlar 60 bin 163 lira idari para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
 
Manisa Lalesine zarar vermenin cezası duyan vatandaşlar ise lalelere uzaktan bakmayı tercih ediyor. Yetkililer de bu endemik bitkiyi Spil Dağı’nda ziyaretçilerin fotoğraflayabileceğini, ancak koparmamaları gerektiğini ifade ediyor. –Turan IŞIK
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.