Manisa'da 600 yıllık yöntemle zeytin yağı çıkarılıyor

AKHİSAR (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 26.01.2018 - 10:55, Güncelleme: 26.01.2018 - 10:55
 

Manisa'da 600 yıllık yöntemle zeytin yağı çıkarılıyor

Manisa'nın Akhisar ilçesinde yaşayan Yoldaş ailesi, babalarından ve dedelerinden öğrendikleri 600 yıllık yöntemlerle zeytin yağı elde ediyor.
Manisa’nın Akhisar ilçesi Başlamış mahallesinde yaşayan Ahmet Yoldaş ve Cemile Yoldaş çifti kendi bahçelerinden topladıkları zeytinlerden zeytin yağı fabrikalarının atası olarak bilinen yöntem ile kendi ihtiyaçları kadar zeytin yağı üretiyor. Babalarından öğrendikleri yöntemleri kullanan Yoldaş ailesi, toplanan zeytinleri önce kazanlarda pişirdikten sonra ambarlarında 2-3 haftalık bekleme sürecine sokuyor. Daha sonra da bekleyen zeytinler büyük bir keseye konulduktan sonra tahta kasaya yerleştiriliyor. Tahta kasada kesede bekleyen zeytinleri çiğneyen Ahmet Yoldaş, çıkan yağları süzdükten sonra zeytin yağını elde ediyor. Yılda yaklaşık 200 kilogram yağ elde eden Yoldaş ailesi, babalarından öğrendikleri bu yöntemi bırakma niyetinde değil. Bütün yaptıkları uygulamanın atalarından miras olduğunu belirten Ahmet Yoldaş, "Babadan kalma yöntemleri sürdürüyoruz. Zeytinleri pişirip 2-3 hafta ambarda bekletiyoruz. Çuvalın içinde teperek kese yağı yapıyoruz. Bu şekilde 4-5 gün sürüyor. Bu vaziyette az pişirip kendi ihtiyacım kadar yapıyorum. Çoluğum çocuğum yardım ediyor. 600 yıllık yöntemle bu işimizi devam ettiriyoruz. Her düzenimiz babadan kalma" dedi. Ahmet Yoldaş'ın eşi Cemile Yoldaş ise kendileri ürettikleri zeytin yağının tadına alıştıklarını ve bu tadı bırakamayacaklarını belirterek, "Esas zeytin yağımızın, geleneğimiz göreneğimiz atamızdan bırakılan bizim mekanizmamız budur. Fabrika olmadığı için yaptığımız eski işlemler. Bunu devamlı sürdürmek zorundayız. Bırakamayız. Bunu yemeğe alıştık. Bu yağı kendimiz yemek için üretiyoruz" diye konuştu.
Manisa'nın Akhisar ilçesinde yaşayan Yoldaş ailesi, babalarından ve dedelerinden öğrendikleri 600 yıllık yöntemlerle zeytin yağı elde ediyor.



Manisa’nın Akhisar ilçesi Başlamış mahallesinde yaşayan Ahmet Yoldaş ve Cemile Yoldaş çifti kendi bahçelerinden topladıkları zeytinlerden zeytin yağı fabrikalarının atası olarak bilinen yöntem ile kendi ihtiyaçları kadar zeytin yağı üretiyor. Babalarından öğrendikleri yöntemleri kullanan Yoldaş ailesi, toplanan zeytinleri önce kazanlarda pişirdikten sonra ambarlarında 2-3 haftalık bekleme sürecine sokuyor. Daha sonra da bekleyen zeytinler büyük bir keseye konulduktan sonra tahta kasaya yerleştiriliyor. Tahta kasada kesede bekleyen zeytinleri çiğneyen Ahmet Yoldaş, çıkan yağları süzdükten sonra zeytin yağını elde ediyor. Yılda yaklaşık 200 kilogram yağ elde eden Yoldaş ailesi, babalarından öğrendikleri bu yöntemi bırakma niyetinde değil. Bütün yaptıkları uygulamanın atalarından miras olduğunu belirten Ahmet Yoldaş, "Babadan kalma yöntemleri sürdürüyoruz. Zeytinleri pişirip 2-3 hafta ambarda bekletiyoruz. Çuvalın içinde teperek kese yağı yapıyoruz. Bu şekilde 4-5 gün sürüyor. Bu vaziyette az pişirip kendi ihtiyacım kadar yapıyorum. Çoluğum çocuğum yardım ediyor. 600 yıllık yöntemle bu işimizi devam ettiriyoruz. Her düzenimiz babadan kalma" dedi.
Ahmet Yoldaş'ın eşi Cemile Yoldaş ise kendileri ürettikleri zeytin yağının tadına alıştıklarını ve bu tadı bırakamayacaklarını belirterek, "Esas zeytin yağımızın, geleneğimiz göreneğimiz atamızdan bırakılan bizim mekanizmamız budur. Fabrika olmadığı için yaptığımız eski işlemler. Bunu devamlı sürdürmek zorundayız. Bırakamayız. Bunu yemeğe alıştık. Bu yağı kendimiz yemek için üretiyoruz" diye konuştu.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.