AK PARTİLİ BAYBATUR REFERANDUM ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

Manisa'nın Salihli ilçesinde "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu konferansta konuşan AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, kanun hükmünde kararnameler konusuna değindi. Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin temel amacının bürokrasiyi azaltmak, büyümeyi hızlandırmak olduğunu vurgulayan Baybatur, milletin ihtiyaçlarını karşılayan, gelişmelere ayak uyduran, kurumların hızlı çalışmalarını sağlayan bir işleyişin hakim olacağını söyledi.

CHP'nin, sahada türlü yalanlar ve hayali senaryolarla milleti kandırma çabasına girdiğini ifade eden Baybatur, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle meclisin by-pass edileceği gibi kasıtlı ve yanlış bir algı oluşturulmaya çalışıldığını kaydetti. Cumhurbaşkanının yürütme dışında hiçbir konuda kararname çıkaramayacağını aktaran Baybatur, "Cumhurbaşkanı temel haklarla ilgili kararname çıkaramaz. İnsan hak ve özgürlükleriyle ilgili kararname çıkaramaz. Siyasi hak ve ödevlerle ilgili kararname çıkaramaz. Münhasıran kanunla düzenleneceği belirtilen hususlarla ilgili kararname çıkaramaz. Anayasanın tam 82 ayrı yerinde münhasıran kanunla düzenlenir şeklinde hükümler var. Bunların hiçbirinde Cumhurbaşkanı kararname çıkaramaz. Yasamayla yani meclisle ilgili kararname çıkaramaz. Yargıyla ilgili konularda kararname çıkaramaz. Şu anda kanunla düzenlenmiş hiçbir konuda Cumhurbaşkanı kararname çıkaramaz" dedi.



Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ayrıca, anayasa mahkemesi ve meclisin denetimine tabi olduğunun da altını çizen Baybatur, TBMM'nin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini değiştirebileceği gibi yürürlükten de kaldırabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanının yalnızca yürütmenin başı olması hasebiyle bakanlıkların kuruluşu, görevleri, yetkileri, çalışma usulleri, merkez ve taşra teşkilatları gibi hükümet ederken millete en iyi hizmeti sunabilmek adına kendi çalışma alanıyla ilgili konularda kararname çıkarabileceğini belirten Baybatur, "Uygulamaya bakınca bugün zaten başbakanlık kararnamelerle devletin yapısını güncelleyebiliyor. Sistem değişince hükümeti başbakan yerine Cumhurbaşkanı kuracağı için Cumhurbaşkanı düzenleyecek" şeklinde konuştu.

OHAL döneminde çıkarılacak kararnameler konusuna da açıklık getiren Baybatur, mevcut sistemde çıkarılan kararnameler mecliste görüşülmediği sürece kanun gibi varlığını sürdürürken yeni düzenlemeyle bu durumun ortadan kalkacağını belirterek, mecliste en geç 3 ay içinde görüşülmeyen OHAL kararnamesinin kendiliğinden yürürlükten kalkacağını sözlerine ekledi.

Baybatur, son olarak, yeni hükümet sistemiyle Türkiye'nin hızlı karar alan, hızlı icraat ve reform yapan etkin bir yönetim modeline kavuşacağını ifade ederek, "2023 ve ötesine uzanan hedeflerimiz ivme kazanacak" dedi.