BU ÇAĞRIYA KULAK VERİN!

KETEM Dr. Gül Yorgancıoğlu, yaş faktörü nedeni ile risk grubunda yer alan hastaları ev telefonları aracılığıyla davet ettiklerini, ancak vatandaşların olumsuz eleştirileri ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Dünyada her 8 kadından 1’inin meme kanserine yakalandığını belirten Yorgancıoğlu, hastalığın çok hızlı ve sinsice ilerlediğini söyledi. Şuanda Ayn-ı Ali Mahallesi, Tevfikiye, Yeni Mahalle ve Arda Mahallelerinde tarama yaptıklarını ifade eden Dr. Yorgancıoğlu, “Meme kanseri en çok öldüren kanser çeşidi. Dünyada her 8 kadından birini yakalıyor. Aileden dolayı risk grubunda olmaya gerek yok. Sinsice ilerleyen bir hastalık ve ortaya çıkana kadar hiçbir belirtisi görülmeyebiliyor. Biz buraya risk grubunda yer alan kadınları davet ederek, kontrollerini yapıyoruz. Kadınlara kendi kendilerine kontrolü öğretiyoruz. 50-69 yaş arası kadınların, meme kanseri için yıl da 1 kez doktor kontrolü, 2 yılda bir de meme filmi çektirmesi gerekiyor. Rahim ağzı kanserinde ise, 21-65 yaş arası her evli veya evlenip ayrılmış kadının 5 yılda bir tarama yaptırması gerekiyor” dedi.

“Taramalar tamamen ücretsiz”

Ev telefonları ile yapılan ziyaretlerin yanı sıra, gerektiğinde ev ziyaretleri de yaptıklarını belirten Dr. Gül Yorgancıoğlu,  “KETEM,  Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi. Meme kanseri, rahim ağzı kanseri erken yakalanan kanserlerden. Sağlık Bakanlığı TÜM Türkiye’de bunun startını verdi. Biz de 2006 yılından bu yana Manisa merkezde hizmet veriyoruz. Toplum tabanlı kanser taramaları yapıyoruz. Şikayeti olmayan ama yaşından dolayı risk grubuna Artemisbet giren hanımları, evlerinden davet usulü ile çağırıyoruz. Sağlık Müdürlüğünden verilen telefonlar aracılığıyla davet ediyoruz. O gün hastanemizde taramaları yapılıyor ve görüntüleme merkezlerinde kendilerine öncelik tanınıyor. Hastaneye geldiklerinde herhangi bir bekleme yapmıyorlar. Sonuçları da kendilerine bizzat veriliyor. Bu şekilde kanserden korunmuş oluyorlar. Meme kanseri taramasına geldiklerinde, arzu edenlere rahim ağzı kanseri taraması da yapıyoruz. Bunun yanı sıra, sigara bıraktırma tedavi ve danışmanlık polikliniğimiz de var. Salı ve Perşembe günleri, vatandaşlarımız bu hizmetlerden ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Ama yaş sınırımız var. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ulusal standartlar ölçüsünde meme taraması için 50-69 yaş, rahim ağzı kanseri içinde 21-65 yaş arası her evli veya evlenip ayrılmış kadınları taramalara dahil edebiliyoruz” diye konuştu.  

“Ticari bir menfaatimiz yok”

Ev telefonları ile yapılan davetlerde, vatandaşlardan olumsuz tepkiler aldıklarını ve yanlış anlaşıldıklarını belirterek sözlerine devam eden KETEM Dr. Gül Yorgancıoğlu, “Biz özel hastane değiliz. Burada ticari bir menfaat kesinlikle yok. Bizzat Sağlık Müdürlüğü eliyle Halk Sağlığı kurumuna bağlıyız. Vatandaşlara uzun soluklu, yaşam kalitelerini arttırmak, sağlıklı kaliteli bir yaşlılığa doğru onları kansersiz bir hayat sunabilmek amacıyla taramalar yapıyoruz. Bakanlık tarafından eğitimli, son derece profesyonel ve güvenilir bir ekiple çalışıyoruz. Merkez Efendi Hastanesinin bünyesinde 5-6 branşta hizmet veriyoruz. Bugüne kadar evden davet usulüyle 5 bin 600 civarında tarama yaptık. 2006 yılının ortalarında Manisa’da başladığımız hizmetle, şuana kadar 20 bin hastayı devirdik. Vatandaşlarımızın bizi yanlış anlamamalarını ve bize güvenmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.