BU FABRİKADA ÇALIŞANLARIN YÜZDE 70’İ KADIN

Muradiye Sanayi Bölgesi’nde 7 yıldır faaliyet yürüten Kaan Yıldız Plastik’te çalışanların yüzde 70’i kadınlardan oluşuyor.
Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan Muradiye Sanayi Bölgesi’nde 2012 yılından itibaren hizmet vermeye başlayan ve bugün Türkiye’nin alanında lider olan ihracat şampiyonu bir firmanın çamaşır makinesi, bulaşık makinesi kontrol panellerini üreten Kaan Yıldız Plastik firmasında çalışanların yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor. Ayrıca firma krize inat 2 ay önce 160 kişinin çalıştığı bir işletme daha kurdu.
“HEP ÜMİT İÇERİSİNDEYİZ”
Kaan Yıldız Plastik firması sahibi Erhan Yıldız, ekonomideki dalgalanmaların kendilerini zorlamasına rağmen üretimden vazgeçmediklerini, direndiklerini belirterek,  “2012 yılında kurulduk.  Şartlar çok şükür bizi buraya getirdi. Kötümsenmeyecek bir tablo var. Daha da iyiye gidiyor. Bundan dolayı biz bu krizden çok fazla zarar görmedik. Sadece geçen sene yaptığımız yatırımda kur artışından dolayı ciddi bir borç altına girdik maalesef. Son dönemlerde kurların düşmesi hem ülkemiz için hem de sanayiciler açısından sevindirici bir durumdur. Önümüzdeki günlerde ne olur ne biter bilmiyorum. Sürekli ekonomide dalgalanmalar oluyor. Bizde elimizden geldiği kadar çalışanlarımızı çıkarmamaya, idare etmeye çalışıyoruz. Hep böyle bir ümit içerisindeyiz. Açıkçası geçen sene ünlü bir firma ile çalışıyorduk. Yaklaşık 80 tane çalışanımız vardı orada çalışan. Maalesef İzmir Çiğli’deki fabrikalarını kapatma kararı aldılar, Polonya’ya taşındılar. Bu da bizi iş kaybına, çalışan kaybına neden oldu. Bu bizi üzdü.  Bu tarz firmaların ülkemizden gitmesi açıkçası ülkemiz adına kötü haberler. Firmanın gitmemesi için yoğun çaba sarf ettik ama olmadı. Dediğim gibi ilk 5 ay biraz sıkıntılı geçti ama bayramdan sonra açılmaya başladı, muhtemelen yılsonuna kadar da böyle devam edecek” şeklinde konuştu.
“KRİZE İNAT BİR İŞLETME DAHA KURDUK”
Burada 180 kişinin çalıştığını ifade eden Yıldız, “2 ay önce krize inat bir işletme daha kurduk. Orada da 160 çalışanımız var. 7 bin metrekare kapalı alanda bir işletme kurduk. Çalışanlarımızın yüzde 70’ini kadın. Genç, dinamik bir ekibimiz var. Tabi bu anlamda İşkur’un da desteğini alıyoruz. Yaklaşık 40 civarında da İşkur destekli çalışanımız var. İhracatla ilgili Almanya’dan bir firmayla görüşüyoruz” dedi.
“SEKTÖRDE ÇOK OLMAYAN İŞİ YAPIYORUZ”
Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz şuanda da Manisa’nın ünlü yerel firmasıyla çalışıyoruz ama o firmanın bir çok fabrikası var. Çamaşır, buzdolabı, fırın. Biz aslında sektörde çok olmayan bir işi yapıyoruz. Bizim diğer enjeksiyonculardan farkımız işyerimizde enjeksiyon haricinde 10 farklı bölümünde olması. İşte nedir bunlar serigrafi, montaj, boyahane,  sıcak baskı dediğimiz lazer, leksan gibi çok detaylı işler yapıyoruz. Çamaşır makinesinin ön kontrol panellerini yapıyoruz. Tamamen işimiz görselliğe dayalı. Çamaşır, buzdolabı, bulaşık, fırınla çalışıyoruz.”-Özlem ŞAHİN