Ekmen ve Genç sağlığı konuştu

Hafta içi her sabah 10:00-12:00 saatleri arasında farklı konu ve konukları ile Manisalılara seslenen ETV Haber Müdürü Pınar Ekmen, Kamu Sen Başkanı Mustafa Genç’i konuk etti. Ekmen, “Konuşmak Lazım’da” bu kez sağlığı ele aldı. Mustafa Genç, günlerdir bir çok sendika temsilcisi tarafından dile getirilen Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yasasının Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilmek istenmesini bir kez ETV izleyicileri ile paylaştı. Açıklamalarında yasanın meclise sunulmadan KHK ile yağmurdan kaçarcasına değiştirilmek istendiğine dikkat çeken Genç, Türkiye’de hekim sayısının yeterli olduğuna ve ithal doktorların kaliteyi düşüreceğine de değindi. Sağlık sistemindeki bozukluklar nedeni ile doktorların istifa ederek, özele kaydığını belirten Mustafa Genç, “Ülkemizde 119 bin hekim var. En çok Türkiye’de Tıp Fakültesi açılıyor. 2010 verilerine göre hekimlerin 10 bin 800’ü istifa etmiş durumda. İstifa edenlerin büyük bir bölümü ise özele kaymış görünüyor. Hekimlerimiz sağlık sisteminden dolayı kaçıyor. Sağlık Bakanlığının verilerine göre 1000 hastaya 1.4 hekim düşüyor. Hekim sayımız fazla olmasına rağmen Türkiye çareyi ithal doktor getirmekte buluyor. Ancak ithal doktor kalite getirmeyecek, sağlık sistemi Megabahis daha da kalitesiz hale gelecek” dedi. 
“Önce sistemi düzeltin”
Türkiye’de ki hekim sıkıntısının nedenlerini anlatan Genç sözlerine şöyle devam etti; “Hekim sıkıntısının bir kısmı coğrafi dağılımdan kaynaklanıyor. Hekimlerin %57’si 16 ilde toplanmış. Türkiye’nin 200 bin hekime ihtiyacı var ama adaletli dağıtım yok. Dağılım adaletli yapılırsa hekim sıkıntısı da olmayacaktır. Bunun yanı sıra KPSS barajına takılan bir sürü sağlıkçımız var. Sıkıntı hep sistemdeki bozukluklardan kaynaklanıyor. Bunları düzeltmek yerine ithal doktor getirmek istiyorlar. Sistemi düzeltsinler önce, yurt dışında bir sürü cevherlerimiz var sonra onları buraya getirsinler.”
“Yapılan güzel hizmetlerin yanında oluruz”                               
Biz sağlık sisteminin ticaretleştirilmesini istemiyoruz. Çalışma şartlarımızın iyileştirilmesini bekliyoruz. Sağlıkla ilgili bir kanun çıkartmaya çalışıyorlar ama bu işi yapan sendikalardan görüş almıyorlar, onlara danışıp, ne istediklerini sormuyorlar. Cumhuriyet tarihindeki Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yasasını yağmurdan kaçarcasına Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirmeye çalışıyorlar. Biz bu taslağın meclise sunulmasını ve bir an önce görüşlerimizin alınmasını istiyoruz. Hekimlerimizin onurunun geri verilmesini istiyoruz. Biz yapılan her güzel hizmetin yanında oluruz” diye konuştu.