HAYALİNDEKİ İŞYERİNİ 36 YIL SONRA AÇTI

HABER
 CANER KILIÇ 

Manisa’da, henüz 10 yaşındayken ilkokul öğretmeninin eşi sayesinde terzilik mesleğine hayranlık duyan Dilek Kocakaya, 36 yıl sonra hayalini gerçekleştirdi. Meslekte kendisini yetiştirerek uzun yıllar sonra kendisine ait bir işyeri açan Kocakaya, başarının formülünü ‘istemek’ kelimesiyle açıkladı.

“HAYALİM İLKOKULDA BAŞLADI”
3 kız çocuğu annesi Kocakaya, Şehzadeler ilçesi Dinçer Mahallesi’nde açtığı işyeriyle hayalleri doğrultusunda ilerlediğini belirterek, yıllar sonra istediği işin patronu olmanın mutluluğunu yaşıyor. 3 kız çocuk annesi Dilek Kocakaya; “Yıllarca baba mesleği olan çiftçilikle uğraştık. Ama bunun yansıra ilkokuldan bu yana, hayalimde terzilik mesleği vardı. Yıllar sonra bunu gerçekleştirdim. İlkokul çağlarında öğretmenimin eşi bizim orada dikiş işiyle uğraşıyordu. Çok güler yüzlü ve sevecen bir bayandı. Onunla birlikte dikiş yaptığımda çok mutlu oluyordum.  Bende bu mesleği yapmayı çok istiyordum. Demek ki insan isteyince oluyormuş. Belediyenin yaptığı kurslara katılmıştım ama dışa yönelik bir meslek olarak yapmamıştım. Çiftçilik yapıyorduk ve çocuklarım ufaktı. Onlar büyüdü, okul çağına geldi ama hep hayalimde bu mesleği yapmak vardı.”dedi.

BABASININ ESKİ DÜKKANINA YENİ HAYAT VERDİ
Gençlik yıllarında, babasının önceden işlettiğieski bir dükkanın tadilatını kendi başına yaparak,hayaline giden yolda ilk adımı attığını belirten Dilek Kocakaya, şöyle devam etti; “Babam çiftçilik yaptığı dönemde bakkal dükkânımız vardı. Terzilikte değil ama esnaflıkta kendimi geliştirdim. Yıllar geçti çocuklarım biraz daha büyüdü. Köyde babamın yıkılmış, köhne dükkânını toparladım. Tuhafiye açtım ama hep içimde terzilik mesleğini yapmak vardı. Tuhafiye ile başladım, sonra dikiş makinası koydum, köy dikişleri ile başladım. Çocuklar lise çağına gelince ve eşimin tayini ile Manisa’ya taşındık. Kendi kendime dedim ki ‘ben artık bu işi yapayayım ama usta olarak kendimi eğiteyim, geliştireyim.’Ardından özel sektörde işe girdim. Orada 5-6 yıla yakın kesim ustalığı yaptım. Kendimi iyice yetiştirdiğime inandıktan sonra, yani 46 yaşında çocukluk hayalimi gerçekleştirdim.”



“ÜÇ KUŞAK BİR ARADA YAŞADIM
BÜYÜKLER BİZLERE ÇOK ŞEY KATIYOR”
“Kadınlar istediği her konuda başarılı olur yeter ki istesinler.” sözleriyle konuşmalarını sürdüren Kocakaya; “Çocuk ve eş engel değil. Hem çiftçilik,hem terzilik, hem de ev hanımlığı; üçünü bir arada götürdüm. Şimdiki gençlerin zorlukla yaptığı üç kuşak bir arada da yaşadım. Büyükler bizlere çok şey katıyor, eski değerleri öğreniyoruz. Meslekte daha sağlam basmayı öğreniyoruz. Aslında büyüklerden öğrenecek çok şey var, onlar çok özel insanlar. Eşim ve çocuklarım bana çok destek oldular. Daha da güzel yerlere gelmek istiyorum. Yanımda çalışan elemanlar olsun istiyorum. Yanımda şuan Suriyeli bir bayan çalışan var ve bu konu da yetenekli, çok iyi anlaşıyoruz.  İlerleyen zamanlarda isterim ki daha çok çalışanım olsun, çok kişiye ekmek kapısı olayım.”diye konuştu.

“BENİM DE BÖYLE BİR EVİM OLMALI” DEDİĞİM EVDE YAŞIYORUM
Dünya gerçeklerinin içerisinde ‘istemek’ kavramının önemli olduğunun altını çizen Dilek Kocakaya, bu durumu şu örnekle değerlendirdi; “Bir gün şöyle bir şey oldu; köyde yaşadığımız dönemlerde, Manisa’ya gelmiştim. Bir apartmanın önünden geçerken bir daireyi çok beğendim ve dedim ki; ‘benim de böyle bir evim olacak ve ben de böyle bir evde yaşayacağım.’ Bu sözümün üzerinden 3 yıl geçmedi gerçekleşti. Şimdi o dediğim evde ben yaşıyorum. Demek ki isteyince olmayacak bir şey yok. Bir insanın da başaramayacağı bir şey yok. Bayanların yapamayacağı hiçbir meslek dalı yok. İstedikleri her şeyi yapabilirler yeter ki istesinler.”