KIRMIZI ET TÜKETİMİNE DİKKAT!

HABER
ÖZLEM UNCU

Kırmızı et tüketimi konusunda olumlu ve olumsuz olmak üzere iki farklı görüşü savunan uzmanlar da var. Kimi uzmana göre kırmızı et sağlıklı ve kanser riski taşımıyor. Kimi uzmana göre ise, hayvansal gıdaların, özellikle kırmızı et ve hayvansal yağların aşırı tüketimi kalp ve damar hastalıklarını ve kanseri tetikliyor.

ETİ BELİRLİ BİR ÖLÇÜDE TÜKETİN
Kırmızı et tüketiminin faydaları olduğu kadar, aşırı tüketim halinde zararları da olabiliyor. Bu bakımdan et tüketmenin faydalarına önemle vurgu yapan Kardiyolog Aydın, “ Kalp hastalarına et tüketmeyin demiyoruz. Et tüketilmediği taktirde vücutta stres yapar. Yani yiyeceğimiz 3-5 parça ettin zararının kat kat daha fazlası zararlıdır.  Et, doğru ölçüde tüketildiğinde çok faydalı bir protein kaynağı. Etin proteini, bitkisel proteine göre çok daha yararlı. Tabi, yine söylüyorum, belli bir kararda tüketilmesi önemli. Kırmızı etin içerisinde bol miktarda vitamin var. Kansızlığa birebir. B vitaminleri gruplarından, özellikle B12 vitamini mevcut. Kas sağlığına faydalı, unutkanlığa, zindeliğe çok faydası var.Ayrıca, içerisinde çeşitli birçok mineral mevcut.”dedi.

SAKATATLARA DİKKAT!
“Kesinlikle et tüketmeyin” demenin yanlış olacağına da vurgu yapan Aydın; “Etten ziyade vatandaşlar, iç yağı, kuyruk yağı ve sakatat tüketimine dikkat etsinler. Sakatatlarda kolesterol oranı, etteki oranın çok çok üstünde.Bu da insanların ileride kolesterol, yüksek tansiyon gibi hastalıklarla karşı karşıya kalma riskini artırıyor.Ayrıca kalp hastaları haftada 2 gün 150’şer gr geçmemek kaydıyla et tüketebilirler. Haşlama olarak tüketmeleri, sağlık açısından daha yararlı.Etin tüketim miktarının yanı sıra  pişirilme şekli de önemli. Izgarada ateşle uzun süre temas eden et ve etin yağ kısmı, tüketildiği taktirde vücuda kanserojen madde girme riski fazla.”diye konuştu.

BANA BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN!
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre; kalp hastalıklarıyla beraber, damar hastalıklarının da arttığına dikkat çeken Kardiyolog Çetin Aydın, “ Kolesterol yüksekse, kalp damar hastalığı riski de oldukça yüksektir. Bu bilimsel bir açıklamadır. Bana bir şey olmaz demekle hastalıktan korunamayız. Mutlaka tedbir almalıyız” şeklinde uyarıda bulundu.

“SAĞLIKLI İNSANLARDA RİSK ALTINDA”
Sağlıklı insanlarda da fazla et tüketimiyle çeşitli hastalıkların görülme riski artıyor.Amerikalı Bilim Adamlarının son yaptığı araştırmalara değinen Aydın, “Fazla et tüketenlerin de kolesterol haricinde, kalp ve damar hastalıklarını artırdığını ortaya çıkardı bilim adamları. Ayrıca, her gün et yiyenlerin bağırsaklarında et obur diye tabir edilen bakterilerin arttığı ve o bakterilerin Karaciğerde, damar sertliğini artıran özel bir madde ürettiği kanıtlanmıştır. Böylece, Kalp ve damar sertliği oranı artmış oluyor” diyerek, konunun önemine vurgu yaptı.

“İŞLENMİŞ ET KANSER YAPIYOR”
Et yerken tuz oranına dikkat edilmesi konusunda uyaran uzmanlar; işlenmiş etin tehlikelerine karşı da vatandaşları dikkatli olmaları konusuna değiniyor. İşlenmiş et kültürünün Türkiye’de sonradan yaygınlaştığının altını çizen Çetin Aydın, “ İşlenmiş et dediğimiz; salam, sucuk, sosis gibi içinde koruyucu ve katkı maddesi olan etlere, işlenmiş et diyoruz. Isıl işlem görmüş ve dondurulmuş etler de işlenmiştir. Bunların içlerinde bilimsel olarak kanıtlanmış nitrit ve nitrat gibi tuz oranı da yüksek kanserojen maddeler bulunuyor. Bunları yememeye gayret edelim. Taze et tüketimine son derece özen gösterelim” ifadelerine yer vererek, kanserojen risk faktörlerine değindi.