KÖYLÜLER TAŞ OCAĞINA "DUR" DEDİ


Şehzadeler ilçesine bağlı Spil Dağı eteklerindeki Aşağıçobanisa ve Sancaklı Çeşmebaşı Mahalleleri sınırları içerisinde bulunan 2005 yılından bu yana faaliyet gösteren taş ocağıyla ilgili olarak bölgede bulunan vatandaşlar ve bazı sendikaların temsilcileri taş ocağı önünde basın açıklaması düzenledi. Taş ocağının kapatılmasını isteyen ve ellerindeki “Sağlıklı çevre için el ele verelim”, “Spil Dağı direnişinden kaz dağları direnişini selamlıyoruz”, “Ormanları yok eden taş ocaklarına dur diyelim” dövizleriyle protestoya katılan yaklaşık 70 vatandaşa CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş ve bazı sendikaların temsilcileri katıldı. Jandarma ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in konuşmaları ardından Tarım Orman-İş öncülüğünde oluşturulan teknik heyet, taş ocağına girerek incelemelerde bulundu. Heyet, incelemeler sonucunda raporda yer alacak verilerle, taş ocağının çalışmalarının durdurulması için mahkemeye başvurulacaklarını bildirdi. 
“DOĞA KATLİAMINA YOL AÇILDI”
Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, taş ocağından dolayı köylülerin büyük sorunlar yaşadığını ve bu sorunların çözümü aşamasında destek için kendilerine başvurduklarını belirterek,  “Burada olmamızın amacı, bir doğa katliamına sessiz kalmamamızdır. Buradaki taş ocağı, insanların yaşam alanlarını hızla yok etmekte ve her geçen gün kullanım alanını arttırmaktadır. Bu çevre katliamın biran önce durdurulabilmesi için yargı yolu da beraberinde olmak üzere ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Binlerce dönümlük bağlar, zeytin ağaçları, meyve ağaçların yanı sıra bölgede çakıl ve mıcır faaliyetini yürüten şirketlerin, Spil Dağı bölgesinde bulunan Milli Parklar sahasına da girerek koruma altında bulunan ormanlık alanda büyük ölçüde doğa katliamına yol açmışlardır. Biz buradaki hukuk mücadelesinde sonuna kadar bulunacağız. Burada yaşayan vatandaşlarımızın rahat bir ortamda nefes alabilmeleri için ne gerekiyorsa yapağız” dedi.

“HALK SAHİPLENİRSE MÜCADELEYİ MUTLAKA KAZANACAĞIZ”
Köylülere destek veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel,  halkın birlik ve beraberlik içerisinde mücadele etmesiyle, uğruna savaşılan davanın kazanıldığını daha önce bir çok örnekle yaşadıklarını belirterek, “Bugün memleketimizdeyiz. Belki de Çukurova ile birlikte en verimli ovasının yani Manisa Ovası’nın tepesindeyiz. Buraya Tarım Orman İş Sendikası yönetimi ve onların başlattığı inisiyatif sonucunda da Manisa’daki akademik odaların tamamı ve temsilcileri katkı vermeye geldiler. Burada bir mücadele başlayacak çağ dağında başladığı gibi şimdi Kaz dağlarında sürdüğü gibi Soma’da, Yırca’da zeytinlikleri koruyup termik santralleri geri püskürttüğümüz gibi bu mücadeleyi eğer halk ve muhtarlarımız sahiplenirse bu mücadele mutlaka kazanılacak. Bu mücadelede önce iyi ve yürekli hukukçulara ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.



“BU ADAMLAR ÖNCE YERİNİ ETTİLER ŞİMDİ CANIMIZI OKUYORLAR”
Taş ocağındaki çalışmaların durdurulması için çevre mahallelerden de vatandaşların katıldığını ifade eden CHP’li Özel, ocaktan çıkan toz nedeniyle çevre mahallelerinde zarar gördüğünü öne sürdü. CHP’li Özel,  “Biz 9 sene önce belediye başkanlığı adaylığımız sırasında da bu taş ocağının kurulmasına karşı çıkmıştık. O zaman fiili bir durum yarattılar. Aslında milli park sınırları içerisine taştılar ama il genel meclisinin o dönemdeki başkanı, başkanlığı kaybedince kendisine sus payı olaraktan burayı verdiler. Fiili olarak burada çalıştılar ve yavaş yavaş burada yerlerini ettiler. Bizim Manisa’mızın Yörük köylerinde bir laf vardır; “Önce yerini edeyim sonra canını edeyim”. Bu adamlar önce yerini ettiler şimdi canımızı okuyorlar. Ama bizim ve sendikanın sesi çıktıkça burada bir düzenleme yaptılar ve daha onun ihtiras süresi içindeyiz. Baromuz ve sendika buna itiraz edecekler. 60 gün süresi var bunun. Bu karar itirazımız edilirse buradaki faaliyet durur. Kabul edilmezse, kabul edilmeme kararına dava açacağız.  O dava dilekçesini verirken bütün köyün adliyede olması lazım. Özgür Özel, Ali Arslan adliyenin önünde diye bu şirketi durdurmazlar. Kasketli amcam, başörtülü teyzem, hacı amcam adliye önüne dikeldi mi bu şirket duruyor. Bunu böyle bilin. Sancaklı İğdecik’ten vatandaşlarımızda bu eyleme katıldı. Niye? Çünkü buranın tozundan onlar dahil zarar görüyor. Onların kirazları dahil zarar görüyor. Şimdi hep birlikte bugün bu mücadeleyi başlatacağız. İdari karara itiraz ettiğimizde örgütleyebilirsek valiliğin önünde de hep beraber eylem yaparak bu işletmeyi durduracağız. Bu işi sizin sahiplenmenizle olur” dedi.

“BURADAN ÇIKAN TAŞ HER YERDE ÇIKAR AMA BURADAKİ ÜRÜNLER HİÇBİR YERDE YETİŞMEZ”
Taş ocağının, tarım arazilerini zarara uğrattığını belirten CHP’li Özel,“Burası bizim evimiz. Dünyanın en verimli toprakları sırtımızda. Zaman zaman milli ekonomimizin için değerli olduğunu söylüyorlar. Buradan çıkardıkları taş,  çakıl taşı. Buradan çıkacak taş Türkiye’nin her yerinden çıkar. Ama buranın, kirazını, üzümünü, zeytinini, pamuğunu hiçbir yerde yetiştiremezsin! Onun için biz buna itiraz etmeye ve doğa katliamını durdurmaya geldik.” dedi.
“BURADA ZARARLI BİR İŞ YAPILIYOR Kİ GECE ÇALIŞIYORLAR”
Köylülerin şikayetleri üzerine ocaktaki çalışmaların gizli bir şekilde akşam yapılmaya başlandığını öne süren CHP’li Özel, “Geldiğimizde gördük ki burası gündüzleri çalışmıyor. 6 aydır bu şekildeymiş. Neden? Toz bulutu köyün üstünü kaplıyor, sizler fotoğrafını çekip şikayet ediyorsunuz diye gece çalışıyorlar.  Geceleri dozerin ışığı bile görünmüyor dumandan. Biz bugün buraya geleceğiz diye sulama sistemi kurmuşlar. Toz olmasın diye. Normalde burada böyle bir şey yok. O zaman burada birileri gözle zararı görünen ama size görünmeyecek bir iş yapıyor” şeklinde konuştu.
“MADEN OLSUN DİYE SINIRI YUKARI ALIYORLAR”
CHP Grup Başkanvekili Özel, son alarak siyasi propaganda için değil Manisa’nın ve çocukların geleceği için bu eyleme destek verdiklerine vurgu yaparak tüm partileri ve bürokratları bu davayı savunmaya davet etti. CHP’li Özel,  “Burada tüm partilerden vatandaşlar var. Biz burada siyasi propaganda yapmıyoruz. Biz burada çocukların geleceğini, havamızı suyumuzu korumaya geldik. Mesir Macununun yapıldığı 41 çeşit ot var bir tek burada yetişiyor. Hafsa Sultan’ı iyileştiren mesir macunu Spil Dağı’nın eteklerindeki otlardan yapılmıştır. Milli parkın sınırlarını daraltmak demek, o otların üzerinde tepinmek demek. Bu maden olsun diye sınırı yukarı alıyorlar. Otlar ayaklar altında ezilip yok olacak. Bundan sonra ne mesir macunu, mesir macunu olacak ne de Manisa’nın meşhur üzümü öyle bir üzüm olacak.  Tüm değerlerimiz için direnmeye geldik.  Spil Dağı’nın sınırlarının daraltıldığı kararın iptal edilmesini istiyoruz. İptal edilmediği takdirde hep birlikte mücadele edeceğiz. Mahkemeye de gideceğiz” ifadelerini kullandı.
“DURDURUN ŞU MADEN OCAĞINI”
Binlerce dönümlük bağlar, zeytin ağaçları, meyve ağaçların yanı sıra bölgede çakıl ve mıcır faaliyetini yürüten Dere Madencilik A.Ş ve Otim Madencilik A.Ş’nin taş ocağından etkilenen köylüler ise; “20 yıldır yaşanan çevre katliamı Sancaklı Çeşmebaşı, Aşağıçobanisa, Hamzabeyli, Hacıhaliller’de çiftçilik yapan binlerce üreticinin ekili olan milyonlarca dönümlük tarım arazileri üzerinde büyük zarara yol açıyor. Taş ocağının toz bulutu sadece tarım ürünleri değil insanların nefes alıp vermesinde olumsuz etkene yol açarken, köylü kadınlar yıkadıkları çamaşırları gönül rahatlığı ile asamıyoruz. Taş ocağı kurulmadan önce bize çevre katliamı olmayacağını söylediler. Şimdi ormandaki cennetin kalbini söküyorlar. Bu katliama kim dur diyecek.” diye konuşarak sitem ettiler.  -Özlem ŞAHİN