LENSLERİNİZİ HER AKŞAM ÇIKARIN.

Gözlük kullanamayanların ya da farklı göz rengine sahip olmak isteyenlerin talep ettiği kontakt lensler, doğru kullanılmadığı takdirde önemli göz rahatsızlıklarına yol açabiliyor.

Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz rahatsızlıklarında kontakt lenslerin kullanıldığını belirten Batı Göz Tıp Merkezi hekimlerinden Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Nurhayat Kocabaş, estetik amacıyla da renkli lenslerin satıldığını ifade ediyor.

Kontakt lens kullanmak isteyen kişilerin göz doktorundan randevu alması gerektiğini vurgulayan Kocabaş, “Öncelikle gözün ölçümü yapılmaktadır. Ölçümler tespit edildikten sonra korneanın yarı eğim çapı ve temel çap dediğimiz çapların ölçümlerini alırız.

Gerekirse kornea tomografisi çekeriz. Uygun olan lensi hastaya yazarız ve optikten almasını isteriz. Kesinlikle internetten alım yapılmasını istemeyiz” şeklinde konuşuyor.

Uzun süre lens kullanımının bir takım riskleri de beraberinde getirdiğini söyleyen Op. Dr. Kocabaş, lenslerin kendi içinde günlük, kullan–at, haftalık ve yıllık şekilde ayrıldığını anımsatıyor.

“Normalde kornea dışarıdan hava alır. Siz bunu lens kullanıyorsanız, kapatıyorsunuz. Bizim istediğimiz sabah takılıp akşam çıkarılması ve lens solüsyonunun içine konulmasıdır” diyerek sözlerine devam eden Nurhayat Kocabaş, gece uyurken korneaya giden oksijenin azaldığına dikkat çekiyor.

“Akşam zaten azalan oksijen kontakt lensle uyursanız iyice azalır” diyerek önemli bir konuya vurgu yapan Kocabaş şu şekilde konuşuyor: “Lensi günlük çıkarmayarak üst üste kullanmaya devam ederseniz kronik bir havasızlık oluşturursunuz.Korneanın da rahatlayıp oksijen alması lazım.

Bu kronik havasızlık sonucu göz kenarlarında kırmızılıklar oluşmaya başlar. Kapak içinde beze şeklinde kabarıklıklar ortaya çıkar ve alerji dediğimiz olay başlar.

Bu da kötü gidişin habercisidir. Uzun süreli kullanımlarda bir takım depozitler, protein artıkları ve tortular kontakt lensin üstüne yapışır. Bunlar da enfeksiyon kaynağıdır. Ayrıca batma, yanma ve yabancı cisim hissi başlar.

Bunların olmaması için akşamları lensleri çıkarmamız gerekmektedir” Kullanılan lenslerin süresi dolduktan sonra atılması gerektiğinin altını çizen Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Nurhayat Kocabaş, kullanıma başlanılan tarihi not almak gerektiğini duyuruyor. Yatalak hastaların lens kullanamayacağını vurgulayana Kocabaş, titreme rahatsızlığı olanların ve lens kullanma yetisi olmayanların da lens tercihinden kaçınması gerektiğini ifade ediyor. Hijyenin lens kullanımında çok büyük önem taşıdığına dikkat çeken Op.Dr.Nurhayat Kocabaş, bazı iş kollarının bu duruma elverişsiz olduğunu ileri sürüyor.

Çocuklarda lens kullanımı için 14-15 yaşı beklemek gerektiğini belirten Kocabaş, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Çocuğun hijyeni öğrenip uygulama süreci 14-15 yaş civarı. Ayrıca çocuklar bu yaşta sorumluluk bilincine ulaşıyor”Nurhayat Kocabaş, kontakt lenslerin bakımının solüsyonla yapıldığını vurgulayarak lensin başka hiçbir yere değmemesi gerektiğini duyuruyor. Lens solüsyonlarının sıcak ortamda bozulacağını söyleyen Kocabaş, solüsyon kutusunun belirtilen çizgiyi aşmayacak şekilde doldurulması gerektiğini ifade ediyor.