MANİSA'DA ÜCRETSİZ BİNİŞ TARTIŞMASI

Manisa’da yapılan araştırmalara sadece 1 günde yaklaşık 14bin kişi toplu taşıma araçlarına ücretsiz olarak biniyor. Bu sayının 3647 kişisi engelli, 9755 kişisi ise 65 yaş üstü… Bir günde 15 araç değiştirerek seyahat edenlerin sayısı ise çok fazla! Bu konuyu ele alan Erdinç Yumrukaya’nın köşe yazısından sonra Manisa’da "ücretsiz binişlere sınırlandırma getirilmeli mi?" sorusu yeniden tartışılmaya başlandı. Özellikle sosyal medyada en çok paylaşılan ve yorum yapılan yazıya dair toplu taşıma kooperatifinin Başkanı Erdoğan Akatmacı ve vatandaşlar da düşüncülerini dile getirdi.

AKATMACI KONUŞTU;
“BİZİM KANAYAN YARAMIZ!”

Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Manisa S.S. 155 Nolu Şehir İçi Denetimli Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Erdoğan Akatmacı, ücretsiz binişlere sınırlandırılma getirilmesini istediklerini söyledi ve gerekçelerini şu şekilde sıraladı; "Öncelikle Denge Gazetesine ve Erdinç Yumrukaya’ya bu konuyu ele aldıkları için teşekkür ediyorum. Köşe yazısındaki  tüm veriler doğru. Bu konu bizim kanayan yaramız. Türkiye’nin bütün şehirlerinde bu sorun var. Fakat bazı şehirlerde bu konu üzerinde değişikliğe gidilerek sınırlandırma getirildi. Günlük iki biniş, aylık 50-60 ücretsiz biniş hakkı veren iller var.

“AYLIK ORTALAMA 360 BİN ÜCRETSİZ YOLCU”

Erdinç Bey’in de yazdığı gibi Manisa’da hafta içi günlük ortalama 14 bin ücretsiz biniş oluyor. Hafta içi, günlük zaten yaklaşık 66 bin yolcu taşıyoruz. Aylık ortalama 360 bin ücretsiz yolcu taşıyoruz. Hemen hemen Manisa’nın merkez nüfusu kadar ücretsiz taşıyoruz. Biz taşımayalım diye düşünmüyoruz ama bu durum suiistimal ediliyor. Sırf gezmek için dolmuşlara binenler, başka mahallede ekmek daha ucuz diye binenler, başka camide namaz kılmak için binenler… Engelli ve refakatçi ücretsiz biniyor. Engelli vatandaşımız bir durak sonra iniyor ama refakatçi yolculuğuna devam ediyor. Bu gibi örnekleri arttırabiliriz. Herkes ihtiyacı kadar binerse, hiçbir problem olmaz.

“BİR DÜZENLEME BEKLİYORUZ”

Ücretsiz binişler suiistimal edilince haliyle dolmuşlarda sıkışıklık oluyor, zaman kaybı oluyor, örf adetler, saygı yok oluyor. Gençlerimizin de yer verme konusunda bakış açıcı değişti. Öğrencilerimize ve gençlerimize göre, ücretsiz binenler gezen sınıf olarak adlandırılmaya başlandı. Dolmuşlarda dikkat ederseniz ücretsiz binişlerin ne kadar fazla olduğunu göreceksiniz. Ücretsiz binişlerde bir sınırlandırma olsa, herkes ihtiyacı kadar binse hem arabalarda sıkışıklık azalır, hem de insanlar rahat ve hızlı bir ulaşım hizmeti görür. Bazen binde bir binen ücretsizler var, suiistimal edenler yüzünden onlar da çok binen sınıfında gibi görülüyor. Kim haklı kim haksız karıştı. UKOME’den ve hükümetten bir düzenleme bekliyoruz. Bu şartlarda gidersek bu araçlarımızı nasıl yenileyeceğiz?”
 
PEKİ VATANDAŞLAR NE DEDİ?


"İhtiyaç dahilinde sınırlandırılmalı. İhtiyacı olmayanlar binmemeli. Gençlere yer vermeleri için baskı uygulamamalılar."

 
"Bu durum insanların karakterine bağlı. Belediyenin veya insanların zararına olacak şekilde eline kartı alıp gezmek ne kadar insancıl ki? Sınırlandırmadan ziyade insanların eğitimiyle alakalı bir durum bu bence. Eğitim şart."


"Ben de engelliyim. Belediye arabasında şahit olduğum bir olay var. Ücretsiz binen birisi bir araca bindi, araç dört defa gidip gelmesine rağmen hala inmemişti. Günde bir sefer gidiş geliş olması yeterli."


"Bence sınırlandırma gelmesin. Emeklilerimiz hiç gezemiyor tozamıyor. Bir toplu taşıma aracıyla Manisa içerisinde 3-4 kere binmiş, binsiler bence. Ama günde 14 bin ücretsiz biniş rakamını duyunca sınırlandırma gelmeli. Mesai saatlerinde sınırlandırılma getirilebilir. Çünkü otobüsler tıklım tıklım. İşe geç kalanlar, okula geç kalanlar… ve hep ayaktayız."


"Bunun yerine öğrenciye biraz daha indirim yapsınlar. Öğrenciyi de düşünsünler biraz. Ben üniversite öğrencisiyim. Manisa’da ulaşım çok zor. Muradiye’ye giden 21 numarayla biz çok çile çekiyoruz. Birçok öğrenci derslere yetişmek için otostop çekiyor ve birçok problemle karşı karşıya kalıyor."


"Ben engelli  bir vatandaşım. Bu karta sahibim. Suiistimal edenler, gerçekten hakları gasp ediyorlar. Suiistimal yolunun kapatılması için kimlik kontrolü yapılmalı ve engelli ve yaşlı vatandaşları bilgilendirmek gerekli."


"Bence de sınırlandırma getirilmeli. Çünkü bunu suiistimal eden çok kişi var. Keyfi binip gezenler var. Buna kısıtlama getirilmeli. Zaten otobüslerin kapasitesi az, ufak. Çok fazla ayakta giden var. Bebek arabalı hanımefendiler çok fazla zorlanıyor özellikle. Yaşlılara çok fazla yer verildiği için gençlerin çoğu ayakta. Bu çok fazlalaştı ve yolculuk çekilmez bir hal aldı. Bir kısıtlama getirilebilir."