MANİSA LALESİ KORUMA ALTINDA KOPARMANIN CEZASI 48 BİN

Dünyadaki lale çeşitliliği arasında önemli bir yere sahip olan ve koruma altında bulunan Manisa Lalesi (TulipaOrphanidea) Spil Dağı Milli Parkı’nı renklendirmeye başladı. Normal mevsim şartlarında Mayıs ayı içerisinde açması beklenen Manisa Lalesi bu yıl havaların sıcak seyretmesi nedeniyle Nisan ayında açmaya başladı. Vatandaşlar Spil Dağı Milli Parkı’na çıkarak endemik bitki türleri arasında yer alan Manisa Lalesi’ni bu yıl daha erken görme imkanı bulabilecek.

KORUMA ALTINDA TUTULUYOR
Bin 517 metre rakımlı Spil Dağı Milli Parkı’nın bin 250 metre yüksekliğindeki bölgelerinde yetişen Manisa Lalesi, endemik bitki türleri arasında yer almasından dolayı koruma altına tutuluyor. Manisa Lalesi’ne zarar veren kişilere bu yıl 2872 sayılı Çevre Kanununa göre 48 bin 625 TL ceza kesilecek.

GENETİK KÖKENİ ÜZERİNE ÇALIŞMALARIMIZ VAR
Manisa Lalesi’nin genetik kökeniyle ilgili çalışmalar yapıldığını ve çalışmaların devam ettiğini söyleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, "Spil Dağı Milli Parkı’mız içerisinde Manisa Lalesi endemik bitki türü olarak bulunmakta. Bölgede de çok önemli bir türdür. Manisa Lalesi’yle alakalı tür eylem planı kapsamı içerisinde de Manisa Celal Bayar Üniversitemizdeki akademisyenlerimizle beraber Manisa Lalemizin genetik kökeni üzerindeki bilimsel çalışmalar da devam etmektedir. Laleler zambak türü familyasından. Ülkemizde 17 tür lale var. Manisa bölgemizdeki bu lale de bu yöreye has bir türdür. Koruma altındadır. Vatandaşlarımız laleleri Spil Dağı Milli Parkı’nda rahatlıkla görebilirler" dedi.

KOPARMANIN CEZASI 48 BİN 625 TL
Gençoğlu sözlerine; “Manisa Lalesi’ne zarar vermek bir çevre suçudur. Biz vatandaşlarımızın laleleri rahatlıkla görebilmeleri açısından uyarıcı tabelalar yaptık. Koruma alanlarını çitlerle çevirdik. Spil'e çıkan vatandaşlarımızın yol kenarında bu laleleri görebilme imkanı vardır. Fotoğraflarını çekebilirler ama lalelerimize zarar vermemeleri gerekiyor. Bu aynı zamanda bir çevre suçudur. Cezası da bayağı ağırdır. Ceza miktarı ise 2872 sayılı Çevre Kanunu’ndan kaynaklanan 2018 yılı güncellenmiş rakam 48 bin 625 TL'dir. Öncelikle insanlarımızın bu konuda bilinçlenmesi lazım. Fotoğrafını çekersin, görürsün, seyredersin ama lütfen bunu koparmasınlar. Bu nesli tehlike altında olan bir tür. Dolayısıyla biz de insanlarımızdan bu konuda anlayış bekliyoruz” diye devam etti.