MANİSA’NIN 'ŞİDDET' HARİTASI

Manisa’da, şiddet gören kadınlar için sığınma evleri, elektronik kelepçe, rehberlik hizmeti ve şiddet uygulayan kişinin mahkeme kararıyla evden veya eşinden uzaklaştırılması gibi tedbirler alınıyor. Bu kapsamda, 2017 yılının ilk 9 ayında 404 kadın, eşinden şiddet gördüğü gerekçesiyle Aile ve Sosyal Politikalar Manisa İl Müdürlüğü’ne başvurdu.

93 ÇOCUK DA ŞİDDETTEN ETKİLENDİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Manisa İl Müdürü Murat Konan, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) yapılan başvuruların ardından oluşan şiddet haritasını gazetemize anlattı. Buna göre; 2017 yılında eylül ayı da dahil olmak üzere, ilk 9 ayda toplamda 112 kadın eşinden şiddet gördüğü gerekçesiyle başvuruda bulundu. Toplamda 400 kadına ise Rehberlik, Danışma ve Yönlendirme hizmeti verildi. Bunlardan 85’i kadın sığınma evlerine yerleştirildi. 46 kişi de tedbir kararı için müracaat etti. Şiddet haritasında sadece etkilenen kadınlar olmadı. “Eşimden şiddet görüyorum ya da evliliğim yolunda gitmiyor” diyerek başvuran kadınlar araştırıldığında, hepsinin toplamda 93 çocuğu olduğu görülüyor. Bu durumdan 93 çocuk da olumsuz etkileniyor.

ŞİDDET MAĞDURU 40 KADIN TOPLUMA YENİDEN KAZANDIRILDI

Şiddet gören kadınların korkularını yenerek tekrar topluma kazandırılması gerektiğine de değinen Murat Konan, “Bunu İŞKUR vasıtasıyla, ya da meslek edindirme kurslarıyla yapıyoruz. 9 aylık zaman içerisinde toplam 40 şiddet mağduru kadınımızı çeşitli işlere yerleştirerek istihdamlarını sağladık. Böylece 40 kadınımız topluma tekrar kazandırılmış oldu" dedi.

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİMLER VERİLİYOR

Aile olma kavramının güçlendirilmesi adına çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Konan, konuşmalarında son olarak şunlara yer verdi; “Bizler, koruyucu, önleyici çalışmalara ağırlık veriyoruz. Bu noktada ailenin güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tabi aile kurulmadan önce eşlerin birilerini tanıma ya da davranış, tutum geliştirmede nasıl davranmaları noktasında; bakanlığımızın oluştuğu Aile Eğitim Programı kapsamında, üniversite öğrencileri ile askerlerimize ve evlenmek üzere başvuruda bulunan çiftlere evlilik öncesi eğitim veriyoruz.”

BİN 500 ASKERE EĞİTİM

Diğer yandan, ŞÖNİM tarafından yaklaşık 1500 er ve erbaşa, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili eğitim verildi. Eğitimlerin devam edeceği belirtildi.