TOPLU TAŞIMAYA KORONA DARBESİ

Haber: Özlem ŞAHİN
Türkiye’de Koronavirüsü tespit edildiğinin açıklanmasının ardından Manisa'da önlemler artırıldı. Vatandaşların yoğun bir şekilde kullandığı toplu taşıma araçlarındaki temizlik ve dezenfeksiyon çalışmaları da arttırılırdı. Diğer yandan da toplu taşıma araçlarındaki çift koltuklara tek yolcunun oturabileceği kuralı getirildi. Bu kuralla birlikte bir toplu taşıma aracına binen yolcu sayısı daha az olurken, "evde kal" çağrılarının da ardından bu araçlarda yolcu sayısında büyük bir azalma oldu.

"TOPLU TAŞIMADA KORONA ÖNLEMLERİ ALINIYOR"

Manisa 155 Nolu Şehir İçi Denetimli Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Erdoğan Akatmaca, bu zorlu süreçte yaşadıkları sıkıntıları Etv Manisa mikrofonlarına anlattı. Başkan Akatmaca, toplu taşıma araçlarında yaptıkları hijyen çalışmalarından bahsederken, yolcu sayısında yaşanan düşüşü de anlattı. Akatmaca; "Koronavirüs salgını çıktığından bu yana bizler de tedbirlerimizi almaya başladık ve haftanın 3 günü toplu taşıma araçlarımızı ilaçlıyoruz. Her aracımızda dezenfektan ve kolonya bulunduruyoruz. Bunun dışında her akşam araçlarda temizlik yapılıyor. Hijyene çok dikkat ediyoruz.

"ÖNÜMÜZDEKİ 15 GÜNLÜK SÜREÇTE MAZOT PARASINI BİLE ÇIKARMAMIZ İMKANSIZ OLACAK"

"Evde Kal" çağrılarının ardından biniş oranları yüzde 10'a düştü. Bu oran günden güne düşüyor. Tabiki halen hastaneye giden, işe giden ve toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlardan dolayı toplu taşımayı durdurmak imkansız. Biz az da olsa seferleri seyrelterek hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Ama gerçekten şoför esnaflarımız ekonomik olarak çok zor durumdalar. Şoför ücretlerini araç sahipleri kendi ceplerinden ödeyecek, yakıtı ise kooperatif olarak karşılayacağız. Ama bu şartlarda önümüzdeki 15 günlük süreçte mazot parasını bile çıkarmamız  imkansız olacak. Biz borçlardan ziyade nasıl akaryakıt alıp araçlarımızı çalıştıracağımızı düşünüyouz. Öyle görünüyor ki 2 hafta daha anca dayanabileceğiz. Mazot parasını karşılayamaz hale geliyoruz, umarım devletimiz bu konuda bir destekte bulunur. Kar etmekten vazgeçtik, sadece tekeri döndürecek yakıt parasını kazanıp vatandaşı mağdur etmemenin yollarını arıyoruz."dedi.

"YOLCU SAYISI 70 BİNDEN 10 BİNE DÜŞTÜ"

Toplu taşıma araçlarında 3 hafta önce yaklaşık 70 bin biniş olduğunu şimdi ise hafta içi 10 bin biniş, haftasonu ise 3 bine düştüğünü kaydeden Başkan Akatmaca, bu biniş sayılarının giderek azaldığını belirtti. Bu zor ve tehlikeli sürece rağmen soför esnafının hizmet vermeye devam ettiğini belirten Akatmaca; "Kapanan birçok işletme çalışanlarına ücretsiz izin verdi ama biz şoförlerimize onları mağdur etmeden yevmiyelerini vermek istiyoruz. Dediğim gibi kardan vazgeçtik ama akaryakıtı karşılayamaz hale geldik. Artı önlem olarak koltukların yarısınında yolcu taşıyoruz. Çift koltuklara sadece 1 yolcu oturabiliyor. Sağlık yönünden bu uygulamayı yaptık. Fakat ekonomik yönden daha az insan taşıyıp daha çok yakıt harcıyoruz."diye konuştu.