UMUTLARI SERGİLERDE, ELLERİ SEMADA

HABER
TURAN IŞIK

Çekirdeksiz Sultaniye üzüm üreticisi ürününü bağdan topladı, sergilere aldı. Şehzadeler ilçesi Hacihaliller Mahallesi’ndeki üzüm üreticileri üzüm sergileri için mahallenin yaklaşık,  1.000 dönüm meralık alanı üzüm sergisi olarak kullanıyor.

ÜRETİCİNİN TEK KORKUSU YAĞMUR
Ancak Üzüm üreticisinin bu mevsimdeki en büyük korkusu aniden bastırması beklenilen yağmur. Gece gündüz sergilerin başında nöbet tutan üreticiler, bir yandan sergideki üzümü kurutmaya çalışıyor; diğer yandan da yağmur yağmaması için dua ediyor.  



“EMEĞİMİZİ YERE SERDİK, GÖZÜMÜZÜ GÖKYÜZÜNE DİKTİK”
Sergideki üzümlerini kurutmak için seferber olan üreticiler; “emeğimizi yere serdik, gözümüzü gökyüzüne diktik. Eğer yağmur yağarsa üzümümüz, emeğimiz, tüm umutlarımız su içinde kalır. Bir yıllık emeğimiz, masrafımız hayallerimiz çöp olur. Umutlarımız sergilerde, gözlerimiz gökyüzünde sürekli Allah’a dua ediyoruz. Şu üzümümüzü yağmura tutulmadan, güvenli ve hijyen bir şekilde sergiden kaldırabilirsek rahat bir nefes alacağız” ifadelerine yer verdi.

“ÜZÜMÜN FİYATININ YÜKSELTİLMESİ SAĞLANMALI”
Hacihaliller Mahallesi üzüm üreticisi Muharrem Öktem üzüm hasadı ile ilgili  bir değerlendirme yaptı. Muharrem Öktem rekoltenin düşük,  kalitenin iyi olduğunu, bu nedenle de fiyatlarında yüksek olmasını beklediklerini ifade ettiği konuşmasında, “geçen seneki üzüm bu yıl yok.  Rekolte düşük kalite iyi. Pazarlama konusuna gelince;  gerek tüccar gerekse Tariş birlikleri ve  borsa gerekli girişimlerde bulunarak,  üzümün fiyatının yükseltilmesini sağlamalı. Ayrıca İhracat artırılmalı. Biz üreticilere düşen görevlerde var.  Ürünümüzün yok fiyata gitmemesi için,  özellikle Organik ve ilaç kalıntısız ürün üretmemiz gerekli. O zaman ürünümüzün kalitesi yükselir,  para eder, elimizde kalmaz. Emeğimizin hakkını alırız, vatandaşta sağlıklı ve kaliteli üzüm tüketir.” dedi.  



“İHTİYACIN KADAR SAT AÇIĞI DÖKME”
Üzüm üreticisi Öktem sektör temsilcileri ve üzüm çiftçisine de seslenerek, “Üzüm üreticisi arkadaşlarımız  üzümünü yok fiyata satmamalı. Bizler zaten ürünü yetiştirme ve bakımı aşamasında  borç batağına giriyoruz.  Birde üzümü hemen  satmaya kalkıştığımızda, ürünümüz değerini kaybediyor. Aslında üreticiler olarak ihtiyacımız kadarını satmalıyız.  Diğer kalanı açığa dökmemeli,  bekletmeliyiz ki; fiyatlar iyi olduğu zaman satabilelim.  Aksi taktirde üzümü üreticinin elinden bir an önce düşük fiyata alıyorlar.  Hemen akabinde fiyatları yükselterek, ihracata veya piyasaya sürüyorlar.  O zaman zarar eden yine üretici oluyor.  Böylece üretici bir dahaki seneye borçlu giriyor. Biraz daha akılcıl davranalım.  Zarar edecek kararlar vermeyelim.” görüşlerine yer verdi.