UYUŞTURUCU MADDELERİN YER ALDIĞI REÇETELER DEĞİŞTİ

Uyuşturucu ve psikotrop madde içeren ilaçların yer aldığı kırmızı ve yeşil renkli reçeteler, 17 Mart'tan itibaren Türkiye genelinde elektronik ortamda kayıt altına alınmaya başlandı. Manisa Eczacılar Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca, ilk olarak geçen yıl Aralık'ta Çorum'da pilot uygulaması başlatılan ve test aşaması üç ayda tamamlanan uyuşturucu ve psikotrop madde içeren ilaçların elektronik ortamda yazılması, 17 Mart 2017 itibariyle Türkiye genelinde zorunlu oldu. Bu tarihten itibaren "Renkli Reçete" sistemi üzerinden uyuşturucu madde ve psikotrop madde içeren ilaçlar için elektronik reçete düzenlenmesi gerekiyor. Kâğıt ortamında ve elle yazılan renkli reçetelerin, takibi ve kontrolü, basımı ve muhafazasında yaşanan sorunlar da, renkli reçetelerin elektronik ortama aktarılması ve Türkiye genelinde uygulanmaya başlaması ile ortadan kalktı.
 
“BEKLEDİĞİMİZ BİR SİTEMDİ”
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Manisa Eczacılar Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, şunları söyledi; “Uyuşturucu ve psikotrop madde içeren ilaçlar üzerinden suiistimaller ve bir takım ticaretler yapılıyordu. Böylelikle bunların önüne geçilmiş oldu. Bu sisteme göre hastanın elinde ilaçları varsa, ücret ödese dahi ikinci bir ilaç alamayacak. Sistem, genel hatlarıyla bizim uzun süredir istediğimiz ve desteklediğimiz bir uygulamaydı. Ancak bu sistemin hastanelerde uygulanmadan, bir demosu yapılmadan, eczaneler ve doktorlar bilgilendirilmeden geldiği için, ilk birkaç gün sıkıntılar yaşadık, hastalarımız beklemek zorunda kaldı. Sistem şimdi giderek oturmaya başladı. Diğer yandan, uyuşturucu içeren ilaçların satışının kontrolü sağlanırken eczacıların özellikle renkli reçete nüshalarının muhafazası sırasında yaşadıkları çalınma ve kaybolma sıkıntılarının da önüne geçilmiş oldu.”
 
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE DE ÖNEMLİ BİR SİSTEM
Uyuşturucu etkisi olan ilaçlara takip sistemi kurulması ve "Elektronik Renkli Reçete Sistemi" 2016–2018 arasını kapsayan Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Planında yer alan önlemlerden biriydi. Elektronik Renkli Reçete Sistemi'nin 81 ilde devreye girmesiyle coğrafi bilgi sistemi üzerinden anlık bir şekilde hangi ilde hangi ilacın ne kadar reçete edildiği görülebilecek. Öte yandan Türkiye'de yıllık 10 binden fazla renkli reçete yazıldığı bilgisine de yer veril