ZAFER KALKINMA AJANSI 10 MİLYON TL'LİK PROJESİNİ TANITTI

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nda Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Manisa Valisi Ahmet Deniz başkanlığında 2019 yılı destek programları açılış toplantısı yapıldı. Zafer Kalkınma Ajansı tarafından 2019 yılı destekleri kapsamında hazırlanan 10 milyon TL bütçeli Yeni Nesil Eğitim Destek Programı (YENEP) 2,5 milyon TL bütçeli 2019 yılı fizibilite desteği programı (2019 FD) ve 1 milyon TL bütçeli 2019 yılı Teknik Destek Programı (2019 TD) olmak üzere 13,56 milyon TL’lik kaynak tahsis edildi.  TR33 Bölgesi olarak kabul edilen Zafer Kalkınma Ajansı’nda Afyonkarahisar, Manisa, Kütahya ve Uşak yer alıyor. 

“DİJİTAL  EĞİTİM  EKO SİSTEM AMAÇLIYORUZ”

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, ajans olarak proje teklif çağrısı kapsamında bugüne kadar 407 projeye 132 milyon TL kaynak aktardıklarını, eş finansman katkısıyla birlikte yatırımcıların bölgede 323 milyon TL’lik yatırım yapmasına vesile olduklarını ifade etti.  Oğuz, Manisa’dan başlayarak diğer illere de yaymak amacıyla savunma sanayi eko sistemi oluşturacaklarını belirtti. Oğuz, “YENEP bizler için mali destek programı olmanın çok ötesinde milli bir sorumluluk. Bu program sayesinde Kendin Yap olarak adlandırdığımız sistematik bir dijital eğitim eko sistemi oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu eko sistemi de başta il milli eğitim müdürlüklerimiz olmak üzere üniversitelerimiz, Aselsan, Arçelik, Microsoft, Habitat Derneği, Insıder firması gibi eğitim ve teknoloji alanında ülkemizin göz bebeği kurum ve kuruluşları ile birlikte oluşturacağız” şeklinde konuştu. 

Manisa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necmettin Okumuş, teknoloji üretmenin yetmediğini, onu aynı zamanda kullanmak gerektiğini ifade etti.
“ÇAĞI YAKALAYAMAZ OLDUK”

Projenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Manisa Valisi Ahmet Deniz, “Geçmişimize baktığımızda geçmişimizden güç alıyoruz ve gurur duyuyoruz. Biz medeniyet ihale eden, medeniyet kuran gerçek anlamda bunu dünyaya anlatan bir milletiz. Bunu nasıl yaptık. Bilgiye dayanarak, sahip olduğu bilgiyi irfanla bütünleştirerek gerçek anlamda merhametle, adaletle dünyaya asırlarca yön verdik ve hükmettik. Ne zaman bu anlayıştan uzaklaştık artık çağı yakalayamaz olduk. Eğer bu değişimi, dönüşümü kaçırdığınız zaman bir daha yakalamanız çok zor.  Onun için bu uğraşlar. Gelişimi, dönüşümü zamanında yakalamalıyız” dedi. 

“BAŞKA TÜRLÜ 2023 HEDEFİ MÜMKÜN DEĞİL”

Eğitimde istenen seviyede olmadıklarını belirten Vali Deniz, “Eğitime 10 milyon TL destekle dijital dönüşüm sağlanacak. Kodlama eğitiminin, sanayi 4.0 dediğimiz programın bir başlangıcı. Çünkü çağımız bilgi çağı, teknoloji çağı, üretim çağı, ihracat çağı. Manisa’nın 14 ilçesinde 18 tane Kodlamanisa atölyesi kuruldu. Yaklaşık 85 bin civarında öğrencimiz bu eğitimlerden geçirilmiş. Gerçekten 12-13 yaşındaki pırıl pırıl çocuklarımızın orada ürettikleri ürünleri, robotları kendi hayal edip gözlerindeki ışıltıyı, heyecanı görünce bu iş olur, bu işi biz yaparız. Bu millet yapar, bu çocuklar yapar.  Yeter ki biz onlara bu imkan ve fırsatı tanıyalım. İşte bu proje onun için var, onun için kıymetli.  Onun için bu konuda hassas davranalım, koşturalım. İl ve ilçe milli eğitim müdürlerimiz sahiplensinler. Başka türlü 2023 hedeflerimize ulaşma şansımız yok. ” diye konuştu.

YENİ NESİL EĞİTİM MALİ DESTEK PROGRAMI (YENEP)

YENEP kapsamında İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri uygun başvuru sahipleri olup bu kurumların aşağıdaki önceliklere yönelik projeleri desteklenecek.  6-14 yaş arası öncelikli olmak üzere eğitim çağındaki çocukların algoritmik düşünme, robotik kodlama ve tasarım becerilerinin geliştirilmesi amacıyla kendin yap atölyelerinin kurulması ve bu atölyelerde görev alacak nitelikli bir eğitim kadrosunun oluşturulması. Bölgedeki mevcut kodlama atölyelerinin teknolojik ve beşeri altyapısının güncel teknoloji ve ihtiyaçlar doğrultusunda iyileştirilmesi. Eğitimde fırsat eşitliği kapsamında özellikle il/ilçe merkezinden uzaktaki köy ve beldelerde eğitim görmekte olan çocuklara hizmet vermek üzere mobil kendin yap atölyelerinin oluşturulması. Programın son başvuru zamanı; elektronik ortamda (KAYS) proje başvurularının yapılması için 07Nisan 2019 saat 23:59; proje taahhütnamelerinin Ajansa teslimi içinse 12Nisan 2019 saat 18:00’dır. -Özlem ŞAHİN