ÇİFTÇİLER ÇKS’YE KAYIT OLUYOR

DÜNYA (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 26.12.2017 - 12:55, Güncelleme: 26.12.2017 - 12:55
 

ÇİFTÇİLER ÇKS’YE KAYIT OLUYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçilerin ve devletin işlerini kolaylaştırmak adına geçtiğimiz yıllarda Çiftçi Kayıt Sistemi’ni (ÇKS) aktif hale getirdi. Manisalı çiftçiler, 2018’e sayılı günler kala Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olmak için Şehzadeler Ziraat Odası’nda sıraya girdi. Son kayıt tarihi ise, 30 Haziran 2018.
Bu yıl 1 Eylül’de başlayan ÇKS kayıtları için, yılsonu sebebi ile tedirgin olan vatandaşlar; kayıtların son günü olan 30 Haziran 2018’i beklemeden Manisa Şehzadeler Ziraat Odası’nda sıraya girdi. ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) NEDİR? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçilerin çeşitli yardımlardan faydalanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemi’ni (ÇKS) geliştirdi. Çiftçi kayıt sistemi, Tarımsal desteklemelerin, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanması doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi, çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir. ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ’NİN İŞLEVİ Üreticiler yani çiftçiler devlet destekli düşük faizli kredilerden ve devletin sigorta prim desteğinden faydalanmak istediğinde, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kaydı yaptırmak zorundadır. Çiftçi kayıt sistemi her yıl devlet destekleme ödemelerinin denetlenmesinde, çiftçilere ait her türlü tarımsal faaliyetlerine ilişkin bilgilerin Tarım Bakanlığı tarafından oluşturulan merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu hale getiren bir kayıt sistemidir. ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ’ NE NASIL KAYIT OLUNUR? Çiftçi kayıt sistemi kaydı il ve ilçe tarım müdürlüklerinden gerçekleştirmektedir. Bunun için aşağıda çiftçi kayıt sistemi kaydı için istenen belgeler ile beraber il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Arsından müdürlükler üreticinin başvurusunu değerlendir ve başvuru olumlu bulunursa, sisteme kayıtları gerçekleştirilir. ÇKS için istenilen belgeler aşağıdadır. ÇİFTÇİ KAYIT SİSYEMİ İÇİN İSTENEN BELGELER; 1-Başvuru Dilekçesi. ( il ve ilçe tarım müdürlüklerinden temin edilebilir. ) 2-TC Kimlik numarasını gösterir nüfus cüzdanı. 3-Çiftçi Kayıt Formu (A, B ve C formları) 4-Ziraat Odasından alınacak Çiftçi Belgesi. 5-Tüzel kişilerden ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri ve yetki belgesinin aslı ve fotokopisi. 6-Tarım arazisi birden fazla kişiye aitse (hisseli), tarım arazilerini hissedarlardan birinin kullanması halinde Muvafakatname-1- işlenen tarım arazilerinin mülkiyeti eş ve çocuklara aitse Muvafakatname istenilir. 2-Vesayet altındaki kişiler için mahkeme kararının onaylı sureti istenir. Ayrıca, Muvafakatname verenlerin Nüfus Müdürlüğünden alınmış tarihli vukuatlı nüfus kayıt örneği başvuru sırasında istenebilir. 7-Tarım arazisinin aidiyetini gösteren, ilgili tapu müdürlüğünden alınmış onaylı bilgisayar çıktısı. 8-Kiralık araziler için Kira belgesi ve kiraya verenin tarihli vukuatlı nüfus kayıt örneği istenilir. 9-Toplam kiralama alanı 100 dekar ve üzerinde ise kiralama belgesi noter onaylı olmalıdır. 10-Kadastro geçmemiş yerlerde İlçe Tespit Komisyonunca hazırlanan, komisyon ve çiftçi tarafından müştereken imzalanmış keşif raporu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçilerin ve devletin işlerini kolaylaştırmak adına geçtiğimiz yıllarda Çiftçi Kayıt Sistemi’ni (ÇKS) aktif hale getirdi. Manisalı çiftçiler, 2018’e sayılı günler kala Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olmak için Şehzadeler Ziraat Odası’nda sıraya girdi. Son kayıt tarihi ise, 30 Haziran 2018.

Bu yıl 1 Eylül’de başlayan ÇKS kayıtları için, yılsonu sebebi ile tedirgin olan vatandaşlar; kayıtların son günü olan 30 Haziran 2018’i beklemeden Manisa Şehzadeler Ziraat Odası’nda sıraya girdi.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) NEDİR?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçilerin çeşitli yardımlardan faydalanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemi’ni (ÇKS) geliştirdi. Çiftçi kayıt sistemi, Tarımsal desteklemelerin, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanması doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi, çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ’NİN İŞLEVİ
Üreticiler yani çiftçiler devlet destekli düşük faizli kredilerden ve devletin sigorta prim desteğinden faydalanmak istediğinde, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kaydı yaptırmak zorundadır. Çiftçi kayıt sistemi her yıl devlet destekleme ödemelerinin denetlenmesinde, çiftçilere ait her türlü tarımsal faaliyetlerine ilişkin bilgilerin Tarım Bakanlığı tarafından oluşturulan merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu hale getiren bir kayıt sistemidir.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ’ NE NASIL KAYIT OLUNUR?
Çiftçi kayıt sistemi kaydı il ve ilçe tarım müdürlüklerinden gerçekleştirmektedir. Bunun için aşağıda çiftçi kayıt sistemi kaydı için istenen belgeler ile beraber il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Arsından müdürlükler üreticinin başvurusunu değerlendir ve başvuru olumlu bulunursa, sisteme kayıtları gerçekleştirilir. ÇKS için istenilen belgeler aşağıdadır.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSYEMİ İÇİN İSTENEN BELGELER;
1-
Başvuru Dilekçesi. ( il ve ilçe tarım müdürlüklerinden temin edilebilir. )
2-TC Kimlik numarasını gösterir nüfus cüzdanı.
3-Çiftçi Kayıt Formu (A, B ve C formları)
4-Ziraat Odasından alınacak Çiftçi Belgesi.
5-Tüzel kişilerden ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri ve yetki belgesinin aslı ve fotokopisi.
6-Tarım arazisi birden fazla kişiye aitse (hisseli), tarım arazilerini hissedarlardan birinin kullanması halinde Muvafakatname-1- işlenen tarım arazilerinin mülkiyeti eş ve çocuklara aitse Muvafakatname istenilir. 2-Vesayet altındaki kişiler için mahkeme kararının onaylı sureti istenir. Ayrıca, Muvafakatname verenlerin Nüfus Müdürlüğünden alınmış tarihli vukuatlı nüfus kayıt örneği başvuru sırasında istenebilir.
7-Tarım arazisinin aidiyetini gösteren, ilgili tapu müdürlüğünden alınmış onaylı bilgisayar çıktısı.
8-Kiralık araziler için Kira belgesi ve kiraya verenin tarihli vukuatlı nüfus kayıt örneği istenilir.
9-Toplam kiralama alanı 100 dekar ve üzerinde ise kiralama belgesi noter onaylı olmalıdır.
10-Kadastro geçmemiş yerlerde İlçe Tespit Komisyonunca hazırlanan, komisyon ve çiftçi tarafından müştereken imzalanmış keşif raporu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.