“BİREYLER VE HANELER AĞIR BİR BORÇ YÜKÜ ALTINDA”

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.10.2022 - 15:19, Güncelleme: 17.10.2022 - 15:19
 

“BİREYLER VE HANELER AĞIR BİR BORÇ YÜKÜ ALTINDA”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, 85 milyon nüfuslu ülkemizde kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart sayısının ağustos itibarıyla 322 milyon adede ulaştığını söyledi. Başevirgen, "Geçen yılın aynı ayına kıyasla kredi kartı sayısı yüzde 16, banka kartı sayısı yüzde 13, ön ödemeli kart sayısı yüzde 28 arttı." ifadesinde bulundu.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, milyonlarca vatandaşın kart borcunu, bir başka kartla döndürdüğünü ifade etti. "HERKESİN ORTALAMA 4-5 KARTI VAR" Bekir Başevirgen, yaptığı açıklamada "Toplam kart sayısı yüzde 16 artışla 322 milyon adede ulaştı. Türkiye nüfusunun 85 milyon kişi olduğu düşünüldüğünde ve 18 yaş ve üzerindekilerin kart sahibi olabileceği göz önüne alındığında ortalama kişi başına 4-5 adet kart düşüyor." dedi. "YURTTAŞLAR KART BORCU İLE KARŞI KARŞIYA" CHP’li Başevirgen, "Yurttaşlar günlük ihtiyaçlarını ancak bu şekilde karşılayabiliyor. Bunun yanında 4-5 kartın toplam limiti dikkate alındığında yurttaşlar olmayan gelirlerinin üzerinde kart borcu ile karşı karşıya. Gelecekte elde edecekleri gelirlerini bugünden harcamak zorunda. 322 milyon kart sahibi geleceğini bankaya borçlanarak hayatını sürdürüyor. Bunun için bankalara aylık yüzde 2 dolayında faiz ödüyor. Son ödeme tarihini geçirdiğinde bu faiz daha da artıyor. Kredi kartı dışında, banka kartlarıyla ATM'lerden bankanın kendisine tanıdığı limit dahilinde ek hesap veya kredili mevduat hesabından bankadan faizle borç aldığı bir parayı çekerek kendisinin, ailesinin, çocuklarının ihtiyacını karşılıyor. " diye konuştu. “BİR AYLIK HARCAMA TUTARI 350 MİLYAR LİRAYA DAYANDI" Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, ağustos ayında kartlarla yapılan toplam harcamaların geçen yılın aynı ayına göre yüzde 125 artarak 346 milyar TL'ye ulaştığını ifade eden Bekir Başevirgen, "Bu ödemelerin; 272,7 milyar lirası kredi kartıyla, 67,2 milyar lirası banka kartlarıyla, 6,1 milyar lirası ise ön ödemeli kartlarla yapıldı. Kart sayısının 322 milyona ulaşması, bir aylık harcama tutarının 350 milyar liraya yaklaşması, bireylerin ve hanelerin ağır bir kart borcu yükü altında olduğunu gösteriyor. Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin ve kanuni takibe düşenlerin sayısının 4 milyonu aşması, bu sürecin tıkanacağını ve kartı kartla çevirmenin sürdürülemez olduğunu gösteriyor." dedi.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, 85 milyon nüfuslu ülkemizde kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart sayısının ağustos itibarıyla 322 milyon adede ulaştığını söyledi. Başevirgen, "Geçen yılın aynı ayına kıyasla kredi kartı sayısı yüzde 16, banka kartı sayısı yüzde 13, ön ödemeli kart sayısı yüzde 28 arttı." ifadesinde bulundu.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, milyonlarca vatandaşın kart borcunu, bir başka kartla döndürdüğünü ifade etti.

"HERKESİN ORTALAMA 4-5 KARTI VAR"

Bekir Başevirgen, yaptığı açıklamada "Toplam kart sayısı yüzde 16 artışla 322 milyon adede ulaştı. Türkiye nüfusunun 85 milyon kişi olduğu düşünüldüğünde ve 18 yaş ve üzerindekilerin kart sahibi olabileceği göz önüne alındığında ortalama kişi başına 4-5 adet kart düşüyor." dedi.

"YURTTAŞLAR KART BORCU İLE KARŞI KARŞIYA"

CHP’li Başevirgen, "Yurttaşlar günlük ihtiyaçlarını ancak bu şekilde karşılayabiliyor. Bunun yanında 4-5 kartın toplam limiti dikkate alındığında yurttaşlar olmayan gelirlerinin üzerinde kart borcu ile karşı karşıya. Gelecekte elde edecekleri gelirlerini bugünden harcamak zorunda. 322 milyon kart sahibi geleceğini bankaya borçlanarak hayatını sürdürüyor. Bunun için bankalara aylık yüzde 2 dolayında faiz ödüyor. Son ödeme tarihini geçirdiğinde bu faiz daha da artıyor. Kredi kartı dışında, banka kartlarıyla ATM'lerden bankanın kendisine tanıdığı limit dahilinde ek hesap veya kredili mevduat hesabından bankadan faizle borç aldığı bir parayı çekerek kendisinin, ailesinin, çocuklarının ihtiyacını karşılıyor. " diye konuştu.

“BİR AYLIK HARCAMA TUTARI 350 MİLYAR LİRAYA DAYANDI"

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, ağustos ayında kartlarla yapılan toplam harcamaların geçen yılın aynı ayına göre yüzde 125 artarak 346 milyar TL'ye ulaştığını ifade eden Bekir Başevirgen, "Bu ödemelerin; 272,7 milyar lirası kredi kartıyla, 67,2 milyar lirası banka kartlarıyla, 6,1 milyar lirası ise ön ödemeli kartlarla yapıldı. Kart sayısının 322 milyona ulaşması, bir aylık harcama tutarının 350 milyar liraya yaklaşması, bireylerin ve hanelerin ağır bir kart borcu yükü altında olduğunu gösteriyor. Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin ve kanuni takibe düşenlerin sayısının 4 milyonu aşması, bu sürecin tıkanacağını ve kartı kartla çevirmenin sürdürülemez olduğunu gösteriyor." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.