CHP’Lİ BAKIRLIOĞLU: TÜİK ENFLASYONU YİNE TUTTURAMADI

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.03.2023 - 14:44, Güncelleme: 03.03.2023 - 14:44
 

CHP’Lİ BAKIRLIOĞLU: TÜİK ENFLASYONU YİNE TUTTURAMADI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Şubat ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %55,18, aylık %3,15 oldu. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına tepki gösterdi.
Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Şubat ayı yıllık enflasyon oranını yüzde 126,91 olarak açıkladı.  CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TÜİK'e artık vatandaşların güvenmediğini dile getirdi. “TÜİK ÇAĞRILARA KULAKLARINI KAPATTI” CHP’li Bakırlıoğlu, “TÜİK ocak ayının tüketici fiyat endeksini açıkladı. Buna göre ülkede aylık enflasyon % 3,15 yıllık enflasyon ise %55,18. Benzer çalışmayı yapan İTO'ya göre yıllık enflasyon %78,62 ve ENAG'a göre %126.91. Bağımsız kurumların enflasyon rakamları ile TÜİK in rakamları arasında makas her geçen ay artmakta. Aynı zamanda çarşı pazar enflasyonu yani vatandaşın enflasyonu ile olan farkta açılmakta. TÜİK enflasyon hesabında kullandığı kimi ürünlerin ortalama fiyatlarını Mayıs 2022'den beri kamuoyu ile paylaşmayı bıraktı. Bu ortalama fiyatların kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine dair defalarca çağrıda bulunduk ancak TÜİK tüm bu çağrılara kulaklarını kapattı.” ifadesinde bulundu. BAKIRLIOĞLU ORTALAMA FİYATLARI HESAPLADI CHP’li Bakırlıoğlu, “TÜİK ortalama rakamları açıklamıyor fakat bazı harcama gruplarına ait endeksleri yayınlamakta. Bizde et, süt, yumurta, peynir gibi temel ürünlerin fiyat endekslerindeki değişimlerden yola çıkarak TÜİK 'in enflasyon hesabında kullandığı ortalama fiyatları hesapladık buna göre. En belirgin gösterge ekmek. TÜİK enflasyon hesabında ekmeğin kilosu bir yılda 11,79 liradan 19,27 liraya çıkmış. Bu gün tüm ülkede ekmeğin kilogram fiyatı 25 TL. En belirgin fark et ve süt ürünlerinde göze çarpmakta. Kasaplarda kıyma 200 TL, dana eti ise 250 civarında ancak TÜİK 'e göre ortalama dana eti 171,52 TL. TÜİK' e göre ülkede ortalama beyaz peynir fiyatı 91,07 TL ancak biz bu fiyata beyaz peynir bulamadık. Fiyatların 99 TL ile 209 TL arasında değişmekte olduğunu gördük. 2,15 liraya yumurta mı kalmış. 14 liraya toz şeker mi var? En kalitesiz en ucuz makarnalar bile TÜİK'inden pahalı.” diye konuştu. “TÜİK'E ARTIK KİMSENİN GÜVENİ KALMADI” CHP’li Bakırlıoğlu, “Enflasyonu düşük çıkarmak için enflasyon sepetindeki harcama kalemlerinin ortalama fiyatlarını yayınlamayı durduran TÜİK'e artık kimsenin güveni kalmadı. Masa başında, kapalı kapılar ardında uydurma rakamlarla enflasyon hesaplayarak ekonomi düzelmiyor maalesef. Bizim yaptığımız hesaba itirazları varsa çıkıp açıklayabilirler. Nasıl hesap yaptıklarını fiyat artışlarını neye göre hesapladıklarını açıklarlarsa bizde öğrenmiş oluruz. Gerçek enflasyon mutfakta, çarşıda, pazarda. Vatandaş sadece karnını nasıl doyuracağını düşünüyor. Artık yeter! Seçime 72 gün kaldı. Bu iktidara güle güle demenin zamanı geldi. Ve millet sandıkla getirdiğini sandıkla gönderecek.” diyerek sözlerine son verdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Şubat ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %55,18, aylık %3,15 oldu. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına tepki gösterdi.

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Şubat ayı yıllık enflasyon oranını yüzde 126,91 olarak açıkladı.  CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TÜİK'e artık vatandaşların güvenmediğini dile getirdi.

“TÜİK ÇAĞRILARA KULAKLARINI KAPATTI”

CHP’li Bakırlıoğlu, “TÜİK ocak ayının tüketici fiyat endeksini açıkladı. Buna göre ülkede aylık enflasyon % 3,15 yıllık enflasyon ise %55,18. Benzer çalışmayı yapan İTO'ya göre yıllık enflasyon %78,62 ve ENAG'a göre %126.91. Bağımsız kurumların enflasyon rakamları ile TÜİK in rakamları arasında makas her geçen ay artmakta. Aynı zamanda çarşı pazar enflasyonu yani vatandaşın enflasyonu ile olan farkta açılmakta. TÜİK enflasyon hesabında kullandığı kimi ürünlerin ortalama fiyatlarını Mayıs 2022'den beri kamuoyu ile paylaşmayı bıraktı. Bu ortalama fiyatların kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine dair defalarca çağrıda bulunduk ancak TÜİK tüm bu çağrılara kulaklarını kapattı.” ifadesinde bulundu.

BAKIRLIOĞLU ORTALAMA FİYATLARI HESAPLADI

CHP’li Bakırlıoğlu, “TÜİK ortalama rakamları açıklamıyor fakat bazı harcama gruplarına ait endeksleri yayınlamakta. Bizde et, süt, yumurta, peynir gibi temel ürünlerin fiyat endekslerindeki değişimlerden yola çıkarak TÜİK 'in enflasyon hesabında kullandığı ortalama fiyatları hesapladık buna göre. En belirgin gösterge ekmek. TÜİK enflasyon hesabında ekmeğin kilosu bir yılda 11,79 liradan 19,27 liraya çıkmış. Bu gün tüm ülkede ekmeğin kilogram fiyatı 25 TL. En belirgin fark et ve süt ürünlerinde göze çarpmakta. Kasaplarda kıyma 200 TL, dana eti ise 250 civarında ancak TÜİK 'e göre ortalama dana eti 171,52 TL. TÜİK' e göre ülkede ortalama beyaz peynir fiyatı 91,07 TL ancak biz bu fiyata beyaz peynir bulamadık. Fiyatların 99 TL ile 209 TL arasında değişmekte olduğunu gördük. 2,15 liraya yumurta mı kalmış. 14 liraya toz şeker mi var? En kalitesiz en ucuz makarnalar bile TÜİK'inden pahalı.” diye konuştu.

“TÜİK'E ARTIK KİMSENİN GÜVENİ KALMADI”

CHP’li Bakırlıoğlu, “Enflasyonu düşük çıkarmak için enflasyon sepetindeki harcama kalemlerinin ortalama fiyatlarını yayınlamayı durduran TÜİK'e artık kimsenin güveni kalmadı. Masa başında, kapalı kapılar ardında uydurma rakamlarla enflasyon hesaplayarak ekonomi düzelmiyor maalesef. Bizim yaptığımız hesaba itirazları varsa çıkıp açıklayabilirler. Nasıl hesap yaptıklarını fiyat artışlarını neye göre hesapladıklarını açıklarlarsa bizde öğrenmiş oluruz. Gerçek enflasyon mutfakta, çarşıda, pazarda. Vatandaş sadece karnını nasıl doyuracağını düşünüyor. Artık yeter! Seçime 72 gün kaldı. Bu iktidara güle güle demenin zamanı geldi. Ve millet sandıkla getirdiğini sandıkla gönderecek.” diyerek sözlerine son verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.